son haberler

Üreticinin Odasından Fındık Fiyatı Tepkisi

Yayınlanma Tarihi: 18 Ağustos 2017 okunma

Üreticinin Odasından Fındık Fiyatı Tepkisi
Ekonomi
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık taban fiyatına tepki göstererek “aldığımız telefonların%90’ı miting yapın yönünde”dedi.

Başkan Sarıkahraman konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’mız Sn. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Karadeniz Bölgesi’nde özellikle de Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde yaptırdığı maliyet hesaplamaları bölgemiz çiftçisinde heyecan uyandırmıştı. Fındık maliyetleri, iller bazında ciddi çalışmalar sonucu oluşturulmuştur. Bununla birlikte ziraat odalarının da maliyet hesaplamalarının bu sonuçlarla örtüşmesi biz odalarda ayrı bir heyecan yarattığı anda böylesi bir fiyatın açıklanması adeta bizlerde bir şaşkınlık ve üzüntüye sebep olmuştur. Açıklanan fiyatla fındık üreticimiz evine bir ekmek götürmeyi düşünürken bir dilim ekmeği nasıl götürebilirim düşüncesiyle baş başa kalmıştır” dedi.

Başkan Sarıkahraman açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Serbest piyasada 2017 yılının fındığı 9,25 TL ‘den alınırken bu açıklamayla birlikte 8,50 TL ‘ye düşmüştür. Açıklanan taban fiyat sanırım Bakanlar Kurulu’nda da ele alınıp onaylanacaktır. Ben Ünye’den, Ünyeli çiftçilerimizin sesini Bakanlar Kurulu’nda duyulmasını istiyor ve fiyatın onaylanmadan önce çiftçi lehine fiyatın revize edilmesini istiyoruz. Bu karar çiftçimizin alın terini kurutmayacaktır, bu karar acilen gözden geçirilmelidir.
Zaman zaman bölge milletvekilleri, fındığın diğer paydaşları ile yaptığımız çalışma ve görüşmelerimizde düşüncelerimizi net olarak ortaya koymuştuk. Bu anlamda, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde fındığın ve fındıkçının özel olduğunu, özelliği olduğunu anlatmış, bu bölgenin ve bölge insanının fındıktan başka alternatifinin olmadığını dile getirmiştik. Bu kadar yüksek sesi duymayanları anlamamız mümkün değildir. Belediye Başkanlığı döneminde bölgenin sevgisini kazanmış bakanımızın bu bölgede başka hiçbir alternatifi olmayan bu bölgenin de sevgisini kazanmasını bekleriz. Maliyeti kadar fındık fiyatı açıklamak fındık üretici ile alay etmektir, bunu ve bu anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir.
Bu koşullar rekabet heyecanımızı azaltmaktadır. Dünya fındık üretiminin %70 ‘ini Türkiye’nin ürettiğini hep beraber biliyoruz artık fındıkta lider ülke olmamız bu koşullar sonucunda elimizden alınacaktır. Tüm paydaşlar derhal bir araya gelerek bir çıkış yolu bulmalıyız. Evet ithalatçı üzülmemeli fakat ona ham maddeyi sağlayan 2 milyar dolar ile 3 milyar dolar ülkeye döviz girdisi sağlayan 500 bin üretici de üzülmemeli hatta öldürülmemelidir.
Ziraat odaları ve bizlerin görevi kaliteli ürüne elde etmenin dışında bu tür yanlış gelişmeler olduğunda da müdahale etmektir. Doğru yapılana evet, yanlış yapılana ise hayır demektir. Fiyat açıklandığından beri çiftçilerimizden aldığımız tepki telefonları çığ gibi büyümekte olup haklı tepkilerini dile getirmektedirler. Ancak durumdan vazife çıkaran bazı çevrelerin olduğunu da görmekteyiz. Kimsenin kuşkusu olmasın hem birlik yönetimi hem de koordinasyonumuz acilen toplanarak gerekli açıklamayı yapacaktır. Genel Başkanımız Sn. Şemsi Bayraktar’ın sezon öncesindeki iyi niyetli çalışması da göz ardı edilemez, kendilerine ve yönetim kuruluna teşekkür ediyoruz. Ancak bu ürünün yabancı bir firmanın tekeline ve onun iş birlikçilerine bırakılması sonucunda görüyoruz ki üreticimiz üzülmektedir.
Aldığımız eleştiri telefonlarının %90 ‘ı miting yapma konusundadır. Bölgemizde Allah devletimize zeval vermesin yarışması olsa açık ara birinci olacak olan bölgemiz insanı miting istemektedir.
Bu kararı alanlar tüm bu gelişmeleri yeniden gözden geçirmelidir diyor ve kamuoyuna saygılar sunuyorum.”

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.