son haberler

Uslu Açıkladı, Fındık Fiyatları Neden Ünye’de Düşük?

Yayınlanma Tarihi: 10 Kasım 2015 okunma

Uslu Açıkladı, Fındık Fiyatları Neden Ünye’de Düşük?
Gündem
1

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, fındık fiyatlarının arttığı şu günlerde Ünye’de oluşan fiyatların diğer bölgelere oranla neden düşük olduğunu açıkladı. Uslu açıklamasında, diğer bölgelerde fındık randımanının Ünye’ye oranla yüksek olduğunu ve Ünye bölgesinde yoğun şekilde çürük fındık olduğunu belirtti.

İyi randımanlı bir fındığın verilen fiyatın üzrinde satılabileceğinin altını çizen Mustafa Uslu,  üreticilerin güzel işler yaptığını söyledi. Uslu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Fındık fiyatı bugünden itibaren borsalarda fiyat olarak 12.75’ tir. Bize fabrikalardan yapılan işlemlerden verilen fiyat budur. Fındık fiyatı elden alınan  fiyattır. Piyasada bunun üzerine fiyatlar var 13, 13.25, 13.30 gibi fiyatlarda oluşur. Fiyatlar neye göre oluşuyor diye sorarsanız kaliteye göre oluşuyor.

Randımanı Yüksek Fındığın Fiyatıda Yüksek
Senin fındığın çok iyi randımansa ona göre para alıyorsun, düşük kalma sebebi budur. Sizin fındığınız iyise değeri de artıyor. Yüksek bölgelerde çakıldak fındıklarımız var, 56-57 randıman geliyor. İnsanlar fındığı 14 TL’ye de satabilirler. Bugün Giresun’un fındığı kaliteli, tamamen yağlı bir üründür, harmanları farklıdır, toplaması farklıdır, hiçbir ürün karışmaz. Bunun fiyatı da yüksektir. Bugün baktığımız zaman Terme bölgesinde randıman olarak iyi fındık vardır. Bu fındığın fiyatı yüksektir.

En Yoğun Çürük Fındık Ünye’de
Fiyat tamamen kalite ile ilgili. Ünye’de fındık düşük değil. Ünye’de fındık fiyatı normal bir fiyattadır ama senin fındığını kırdırırsın tüccara 55 gelir ona göre randıman farkını alırsın. Çürük olarak fındığın yoğun olduğu bölge Ünye’dir. Sen eğer ki ürününe sahip çıkamadın, ürününe iyi bakamadın ve bu malı çürüttün bunun senden bir götürüsü olacak. Biz devamlı bunu söylüyoruz.

Sen Çürük Fındığı Niye Alıyorsun Diyemezsin
Biz sanayiciyiz, tüccarız biz malı değerinden alırız. Bugün iyi fındığı iyi değerinde alırız, kötü fındığı kötü değerinde alırız. Sen çürük fındığı niye alıyorsun diyemezsin, ben her fındığı alırım ama fiyatını görerek alırım. Burada önce üretici kaybeder, sonra ülke ekonomisi kaybeder.

İnsanlarımız Sabırla bekliyor, Güzel İş Yapıyor
Fındıkta ki durum fiyat olarak da şu an yukarda diyorum. İnsanlarımız bu sene güzel işler yapıyorlar. Sabırla bekliyorlar, kafalarında belli bir rakam var. Bu rakamlar muhtemelen 15 gibi gözüküyor. Fındık fiyatı 15 TL de olabilir,  olmaya da bilir diyorum.

Üretici Malına Sahip Çıkıyor
İnsanlar bu sene malına sahip çıkıyorlar ama insanlar malına kalite olarak sahip çıkmıyor. Mallarını düzgün yapmadılar, düzgün seçmediler, düzgün kurutmadılar ve bunun sıkıntısını hep beraber yaşıyoruz. İnsanlar ürünlerine sahip çıktılar ve üretici zaten fiyatı yukarı taşıyor. Geçen sene yüksek rakamlar görülünce bizim üreticimiz bu rakamları göremedi. Duydular, baktılar buna istinaden bizde ürünü daha yükseğe satalım diyorlar. İnsanlar idare ediyorlar ve fındıklarını satmıyorlar. Satmadıkça fiyatlar yukarı gidiyor.

Üretici mal Satmada Bilinçli, Çiftçilikte Bilinçsiz
Tekrar söylüyorum üretici mal satma şeklinde bilinçli ama çiftçilik bağamın da bu sene bilinçsiz. İnşallah evde ki fındıklar düzgün seçilerek, kurutularak, evlere konulmuştur. Çünkü fındıklar beklendikçe çürükler oluşabilir. İnşallah fındıklar böyle değildir.”

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.