son haberler

Yasak, Fiyatları Uçurdu

Yayınlanma Tarihi: 22 Ağustos 2017 okunma

Yasak, Fiyatları Uçurdu
Gündem
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Kurban Bayramı’na yaklaştığımız şu günlerde Ünye hayvan pazarında da hareketlilik başladı. Bu haftadan itibaren her gün hayvan satışlarının yapıldığı pazarda besiciler dertli.

Fındık hasadının devam ettiği bölgemizde, 1 Eylül’de idrak edilecek olan Kurban Bayramı telaşı da başladı. Bu yıl farklı bir uygulama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dişi büyükbaş hayvanların kurban satışını yasaklamıştı. Bu yasağın pazara nasıl yansıyacağını önümüzdeki günler belirleyecek ancak şimdiden pazarda bir kafa karışıklığı hakim.

Yıllardır besicilik yapan Gökhan Bektaş “bir yıldır insanlar dişi hayvan alarak kurbanlık için besledi. Şimdi pazar getirdiklerinde satışı yasak diyorlar. Zaten üretim yönünden yeterli olmayan hayvancılığa bir darbe daha vurulmuş oluyor. Durumları şu anda kritik olarak görüyorum. Milletin elinde dişi hayvan kaldı. Erkek hayvanın da kilosu 70-80 TL’ye geldi. Bir çok besici de batma noktasına geldi. Ünye’nin geneli %80 oranında dişi hayvan keser kurbanda. Fiyatı erkekten biraz daha uygun olur. Erkek hayvan 70 TL ise dişi hayvanı 55 TL’ye alabilirsin. Benim şu anda elimde 20 civarında hayvanım kaldı. Bunlardan 4’ü dişiydi. Pazarda fiyatlar ise büyükbaş inekler 35-40 TL, çiğ düve 40-45 TL, dana tutulmuyor. 55-70 arasında fiyatı değişiyor. Çarşamba gününden sonra bu yasakla ilgili kesin bir uygulama olursa fiyatlar uçar” dedi.

Hayvan Besicisi Emrah Yanar ise “satışlarımız durgun. Bakanlığın düveleri yasaklaması çok büyük sıkıntı. Bu pazarda 300-400 adet düve hayvan var. Ne olacağı şuan belirsiz. Pazardaki hayvanlar ihtiyacı karşılamıyor zaten. Bu durum da fiyatların yükselmesine neden olacak” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.