son haberler

Yerli WhatsApp’ın Fikir Babası Bakın Nereli?

Yayınlanma Tarihi: 8 Şubat 2018 okunma

Yerli WhatsApp’ın Fikir Babası Bakın Nereli?
Gündem
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Bakanlar Kurulu’nda PTT Genel Müdürlüğünce geliştirilen haberleşme sistemi PTT Messenger ile görüşme yapan Başbakan Binali Yıldırım “artık yerli bir WhatsApp’ımız var” demişti.

Programın tanıtımının ardından önce kamu kurumlarında kullanılacağı daha sonra da vatandaşların kullanımına açık olacağı açıklandı. Görüntülü konuşma, resim, video, belge gibi karşılıklı gönderilerde kullanılacak tamamen yerli olan yazılımın fikir babası ise Kumrulu bir bürokrat.

“Yerli WhatsApp olsun”

Geçtiğimiz yıl Hürriyet Gazetesi’nden Hande Fırat ile Erdinç Çelikkan’a röportaj veren Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Kumrulu Yunus Arıncı bu projeden bahsetmişti. “Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), devlette siber güvenlik açıklarının araştırılması için harekete geçti” başlıklı haberde  Arıncı, çalışmalarla ilgili Hürriyet’e özetle şu bilgileri verdi: ” Siber güvenlik alanında boşlukları doldurmak ve önlemleri arttırmak için öneriler geliştiriyoruz. Artık yerli yazılımları denemeliyiz, geliştirmeliyiz, kullanmalıyız. Microsoft, Windows, WhatsApp sürekli güncelleme yapıyor. Tüm önemli bilgilerimizi, yazışmalarımızı onlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Siber güvenlik raporunda Windows, Google, WhatsApp benzeri milli yazılım ve uygulamalar geliştirilmesi için önerilerimiz olacak. İnternet dünyasında yerli uygulamaları hayata geçirip, alternatifler ortaya koymalıyız.”

Bu röportajın üzerinden bir yıl geçmesinin ardından bugün Türkiye artık kendi geliştirdiği yazılımı konuşur hale geldi. Yerli yazılıma vatandaşların da olumlu bakması ilgiyi daha da arttırırken bu yazılımın fikir babasının bir Ordulu olması Orduluları gururlandırdı.

13 Temmuz 2015 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı görevine atanan ve yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Yunus Arıncı hemşerilerinin gurur kaynağı oldu.

PTTMessenger nedir?

Milli mühendislik ürünü PTTMessenger’ın, milyonlarca kişinin görüntülü ve yazılı olarak anlık mesajlaşmasına imkan tanıyan WhatsApp’a rakip olması bekleniyor.

Milli ve güvenli kurumsal anlık mesajlaşma aracı olarak kullanılabilecek PTTMessenger’ın, bilgi güvenliği kapsamında milli çözüm olduğu için güvenli iletişimle dışa bağımlılığı gidermesi öngörülüyor.

Sesli ve görüntülü mobil uygulaması olan PttMessenger, ileri güvenlik teknolojileri barındırıyor.

Uygulama ile dosya ve medya gönderimi yapılabilecek, lokasyon paylaşımı da gerçekleştirilebilecek.

PttMessenger, kurumlarda ya da milli bulut sisteminde barındırılabilecek.

PTTMesenger nasıl indirilir?

Şu an test aşamasında olan PTTMesenger, ilerleyen zamanlarda tüm kamuoyuyla paylaşılacağı belirtiliyor. PTTMessenger’ın yakın zamanda tüm platformlarda aktif olması bekleniyor.

Başkan Arıncı’nın Hürriyet’teki röportajı için tıklayınız

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.