son haberler

Yeşil Altın Hasadı Başladı

Yayınlanma Tarihi: 7 Ağustos 2021 okunma

Yeşil Altın Hasadı Başladı
Ekonomi
0

Karadeniz Bölgesi’nin geçim kaynağı “yeşil altın” olarak adlandırılan fındık hasadı resmen başladı. Ordu Valiliği tarafından il genelinde sahil kesimlerde hasat için 7 Ağustos tarihi belirlenirken üreticiler 2021 yılı ürününü toplamaya başladı.

Ünye’de birçok üretici fındık işçisiyle birlikte bahçede fındık toplamaya başlarken sezonun ilk değerlendirmesi Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’dan geldi. Fiyatı henüz belli olmayan yeni ürün için üreticilerin hasadı buruk başlarken gözler ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı rakama çevrildi.

“Yaralarımızı Birlikte Saracağız”

2021 yılı ürünü için değerlendirmede bulunan Başkan Osman Sarıkahraman, “2021 yılı ürünümüzün hasadı hayırlı olsun. Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Ülkemiz yangın yeri. Bunun yanı sıra olimpiyatlarda iki kızımız daha madalya alarak yüreklerimize su serpti. Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Biz hasadımızı yaparak ürünümüzü sattıktan sonra elde ettiklerimizle de yaralarımızı hep birlikte saracağız. Bugüne kadar fındık hasadına başlayanlar olsa da sahil kesimi bugün itibariyle bahçeye indi” dedi.

“Fındığın 3/2’si Dökülünce Toplanmalıdır”

Daldan fındık toplamanın doğru olmadığına dikkat çeken Başkan Sarıkahraman, “fındığın biraz daha olgunlaşması gerekiyor. Fındığı kopararak almak hem dala zarar veriyor, hem de gelecek senenin ürününe. Bu nedenle biraz daha olgunlaşmasında yarar var. Eskiden büyüklerimizin bir analizi vardı. Fındığın 3/2’si dökülmeye başlayınca toplanır diye. Yerden fındık toplamak hem iş gücü açısından hem de verim açısından daha avantajlı. Fındık dalını silkelediğimiz zaman üçte ikisi yere düşüyorsa toplanma zamanı gelmiş demektir” diye konuştu.

“Fındığın Maliyeti 27 TL”

Fındık fiyatının belirsizliği nedeniyle üreticilerin hasada buruk başladığına değinen Başkan Sarıkahraman, “Cumhurbaşkanımız bugünlerde Ordu’ya geleceği ve fiyatı açıklayacağı söyleniyor. Üreticiler olarak merakla bekliyoruz. Üretici 30-35 TL arasında fiyat beklemektedir. Bu fiyatta maliyete göre normal fiyattır. Çünkü 2021 yılı ürününün maliyet hesabında en asgari rakam 27 TL civarındadır. Bu nedenle fındık fiyatının 30-35 TL arasında olması beklenen bir rakamdır” dedi.

“Temiz Ürün, İyi Fiyat”

Başkan Sarıkahraman sözlerini şöyle sürdürdü;

“Fındık ciddi bir gelir getiren ürün. Hem ilçemize, hem ilimize hem de ülkemize döviz getiren üründür. Bu nedenle fındığın temiz olması gerekiyor. Fındığın harmanlaması, seçilmesi, patozlaması iyi yapılmalıdır. Ne kadar temiz ürün hazırlarsak o kadar da iyi fiyat elde ederiz diye düşünüyorum.

“Fındık Geleceğimiz, Tarım Vazgeçilmezimiz”

Fındıkta işçi sıkıntısı durumu ise bu ürün evet kıymetli. Tarımın diğer dallarında olduğu gibi bu üründe de işçi sıkıntısı yaşayacağız. Bugün olduğu gibi kalifiye elaman sıkıntısını yaşayacağız. Doğu ve Güneydoğu’dan gelen işçilerimiz ise artık fındık toplamayı öğrendi. Yeni gelen işçiler fındık toplamada sıkıntı yaşıyor. Ancak bir yıl hasat yapan işçiler diğer yıl fındık toplamayı öğreniyor. Yerli insanlar ise fındık dışında çalışmak istiyor. Bu nedenle zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Gürcistan’dan gelen işçilerimize ise çay ve fındık hasadı için izin verildi. Aslında onlarda da fındık olduğu için bu iyi bir gelişme. Biz Ziraat Odası olarak ister Doğu’dan ister Güneydoğu’dan isterse Gürcistan’dan gelen tüm vatandaşlara fındık konusunda eğitim vermeye hazırız. Tarımın değeri her geçen gün artıyor. Fındık bizim geleceğimiz ama tarım vazgeçilmezimiz”

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.