son haberler

Yüksek Rekolteyi Fırsata Çevirin

Yayınlanma Tarihi: 12 Temmuz 2017 okunma

Yüksek Rekolteyi Fırsata Çevirin
Ekonomi
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

2017 yılı tahmini fındık rekoltesi çalışmasının sonuçları basına sızarken Ordu’nun tahmini fındık rekoltesi 216 bin ton, Türkiye fındık rekoltesi ise yaklaşık 700 bin ton olarak tespit edildi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman rekolte tahminlerini değerlendirirken üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Kendilerine henüz bir resmi yazının gelmediğini ifade eden Başkan Sarıkahraman, “700 bin ton fındık çuvala girer mi konusunda biraz şüphelerim var çünkü; havalar birden bire soğuyor ve ısınıyor. Temmuz ayı içerisinde alınan fındık filizleri özellikle Temmuz ayı içerisinde fındığın dökülmesine neden oluyor. Küllenme hastalığı ile alakalı sıkıntılarımız var dün biraz fındık bahçesinden bir gözlem yapmaya çalıştım ve bazı yerlerde küfün küllenmenin çok ciddi anlamda zarar verdiğini gördüm bu olay rekolteye etki edebilir etmeye de bilir ama rekolte bu sene güzel bunun altını çizmek gerek” dedi.

Rekoltenin yüksek olmasının fındığın ucuza satılacağı anlamını taşımadığının da altını çizen Sarıkahraman, ” fındığımızı ucuz alacaklar diye düşünmek doğru değil fındığın bol olduğu yıl bu yıl önümüzdeki yıl ve daha sonraki yıllarda inşallah bunu ülke fırsata çevirebiliriz. gerek fındıkta gerek ekonomide ülkemizin bulunduğu bu süreçte hep birlikte omuz omuza vermemiz gerek. Yıllar boyu Avrupa, gelişmiş ülkeler, siz üretmeyin , fabrika kurmayın biz hazırız saten bizde var saten biz size veririz dediler. Bizde onlara aynısını söyleyebiliriz ve fırsata çevirebiliriz aslında lafın tamamı deliye söylenir bu memlekette deli sayısı çok yok dolayısıyla herkes bazı şeyleri bilir ve bu fındığın rekoltesini hep beraber fırsata çevirebiliriz buradan üreticilimiz ürünlerine küsmesin malım yüksek oldu diye kızar mı yada darılır mı fındık yansında biraz para kazanalım diye bir düşünce olmamalı böyle bir düşünce yanlış düşüncedir. ülkemizin, bölgemizin , üreticilerimizin gelirinin hayırlı olmasını diliyorum. Bir devir kapanıyor yenisi açılıyor. bu yüksek rekolte inşallah bir fırsattır bunu bir fırsata hep birlikte inşallah fırsata çeviririz diye düşünüyorum” dedi.

Devlet Elini Üreticinin Omzundan Çekmemeli
TMO’nun müdahale alımı adıyla piyasaya girmesini de değerlendiren Başkan Sarıkahraman TMO’nun asıl faydasının yeni sezonda görüleceğini kaydetti. Başkan Sarıkahraman, “devletimiz özellikle Tarım Bakanlığımız TMO eli ile veya FİSKOBİRLİK eliyle fark etmez fındık ürününden elini çekmemelidir. Fındık üreticisinden, fındık ticareti erbabı yapanlardan omuzlarından ellerini çekmemesi lazım. Bunu altını çizerek söylüyorum. 2 milyar dolar ile 3 milyar dolar sadece natürel fındık dışarıya satarak biz bu ülkeye döviz kazandırıyoruz. Böyle bir ürünün üzerinden devletin şefkatli elinin olmamasını düşünemez. Samsun bölge TMO bölge yetkilerine teşekkür etmek istiyorum. Ünye’de alımla ilgili bazı sıkıntılar var ama bunu hep beraber aşmamız gerekiyor. TMO Nisan ayında değil, Eylül’de başlayıp Nisan ayına kadar üreticiden fındığını almalıdır ” dedi.

Başkan Sarıkahraman ayrıca yaklaşan 15 Temmuz ile ilgili de bir açıklama yaparak, ” Bu vesileyle de Demokrasinin 15 Temmuz Yıl Dönümünü Kutlamak istiyorum. İnşallah bir daha böyle adice bir kalkışma ve Ülkemizin böğrüne bıçak vurma olmaz diye düşünüyorum. 15 Temmuz 2016 da hayatını siper eden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum yakınlarına baş sağlığı diliyorum ülkemizin başı sağ olsun, gelecek günlerimiz aydın olsun, bu tünelden hep beraber hasarsız geçeriz diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.