son haberler

AB VE TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKASI

Yayınlanma Tarihi: 27 Kasım 2015 okunma

Misafir Kalem unyetv@unyetv.net

AB enerji politikası
1-    Topluluğun rekabet edebilirliğine katkı sağlamak.
2-    Enerji arz güvenliğini temin etmek.
3-    Sürdürülebilir kalkınma temelinde çevrenin korunmasına katkıda bulunmak.
AB bu üç amaç üzerinde denge kurmaya çalışır.
Türkiye Enerji politikaların da ise şimdilik birinci hedef 2020 ye kadar AB %20 enerji verimliliğinin  arttırılması. Enerji arzında (sunum) enerji kaynaklarının  kullanımında,%20 ye yakın kısmı tüm dünyada  ulaşım sektöründe kullanılmaktadır. AB nin yeni hedefi,bio yakıtın kullanım oranının  en az % 10 a çıkartılmasıdır.. Sera gazı Emisyonları’nın % 20 düşürülmesi 25 Şubat 2015 tarihinde ” İleriye Dönük İklim Değişikliği Politikası” ile dirençli bir Enerji Birliği için çerçeve stratejisi ile kararlaştırılmıştır.
AB nin enerji etkinliğine bakacak olursak;
AB enerji alanında dünyanın en önemli pazarıdır.
AB ülkelerinin enerji kaynağı petrol- doğal gaz ve katı fosil yakıtlardır çoğunlukla.
AB 2030 doğal gaz ihtiyacı % 70, 80 oranında artacaktır.
AB Güney Gaz Koridoru olarak belirlediği ülkelerde geleceğe yönelik düzenlemelerini yapmaktadır.
AB Enerjide dışarıya bağlı ve yeni enerji kaynakları üretmek, sürdürülebilir temiz enerjiye yönelmek hamleleri içerisindedir.

TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARI
–    Maliyet, zaman ve miktar açısından enerjinin tüketiciler için erişilebilir olması
–    Serbest piyasa uygulamaları içinde kamu ve özel kesim imkânlarının harekete geçirilmesi
–    Dışa bağımlılığın azaltılması
–    Enerji alanında bölgemiz ve ülkemizin etkinliğinin artırılması
–    Kaynak ve güzergâh teknoloji çeşitliliğinin sağlanması
–    Yenilenebilir kaynakların azami oranın kullanılması
–    Enerji verimliliğin artırılması
–    Enerji ve tabi kaynaklar üretiminde ve kullanımında çevre üzerinde ki olumsuz etkilerin en aza indirilmesi

TÜRKİYE’nin – KÖPRÜ olduğu  – DOĞUDAN- BATIYA ENERJİ HATLARI  
1-    Türkiye -Yunanistan doğalgaz enterfon aksiyonu
2-    Bakü – Tiflis – Ceyhan, Kerkük – Yumurtalık petrol hattı
3-     Bakü – Tiflis – Erzurum doğalgaz boru hattı
4-    Samsun – Ceyhan petrol boru hattı
5-    Tanap (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı, diğer adı ile Güney Gaz Boru Hattı)
6-    NABUCCO (Türkiye – Avusturya doğal gaz boru hattı)
7-    TAP (Yunanistan- Adriya –İtalya doğal gaz)

Türkiye YEK (Temiz Enerji Kaynağı),(YEK= hidroelektrik, jeotermal, güneş, rüzgâr)potansiyeli zengin bir ülke. Yasalar ile yenilenebilir enerji santrali kurmak yönünde kolaylıkları getirilmiştir.
18 Mayıs 2009/11 tarihli sayılı yüksek planlama kurulu kararı eki olan” Elektrik Enerjisi Piyasa ve Arz Güvenliği Stratejisi Belgesinde” yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin 2023 yılı için somut hedefler konulmuştur. Bu hedefler aşağıda ki gibidir;
–    Yenilenebilir kaynakların elektrik enerjisi üretimi içerisinde ki payının %30 olması
–    Hidroelektrik potansiyelimizin tamamının elektrik enerjisi üretiminde kullanılması (kent aydınlatmalarına çok fazla miktarda harcanmaktadır)
–    Rüzgâr enerjisine dayalı gücün 20 000 mw ulaştırılması
–    600 m w lik jeotermal potansiyelin işletmeye dahil edilmesi
–    Güneş ve diğer yenilenebilir kaynakların kullanımı için alınacak tedbirler sonucunda, elektrik üretiminde doğalgazın payının % 30 un altına düşürülmesi

AB nin ENERJİ POLİTİKALARI AÇILIMI
AB ülkeleri gelecek yıllarda artacak olan enerji ihtiyaçları için şimdiden politikalarını belirleyip uygulamaya başlamışlardır.Bir çok önlem bu enerji ihtiyacını düşürmek ve yeni enerji kaynakları üzerine politikalar üretmektir.
–    Binalarda enerji performansı artırıcı önlemler alınmış ve uygulanmaktadır.
-Kent aydınlatmalarında bir çok tedbir ilşe kısıtlamalara gidilmektedir.Örneğin uzun süre aydınlatıla Eiffel Kulesi özel günlerde aydınlatılmaktadır.
-Avrupa’ da  enerji kaynağı olarak petrol kullanılmakta fakat kullanılan petrolün çok az bir kısmı Avrupa da üretilmektedir.
-fosil yakıtlara sahip ülkeler termik santraller ile etermik elektrik sağlarken atmosfere oldukça fazla karbon salımına neden oldukları için bu gün bu zararın telafisi derdindeler.

NÜKLER ENERJİ
Türkiye son yıllarda enerji açığını kapatmak ve yeni enerji politikaları geliştirmeye çalışmaktadır. Bu yeni politikalar gelecek yıllarda ki enerji ihtiyacımızı karşılamak ve böylece ekonomik büyümenin dinamiklerini oluşturmak amacıyla hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Ancak ülkemizin de (AB) ülkeleri gibi enerji üretiminde dışa bağımlı olmaktan kurtulması öncelikli hedeftir.
Jeopolitik konumu nedeni ile her dönemde komşuları ile ne kadar iyi geçinmeye çalışsa da dünyada ki güçlü ülkelerin, Anadolu Enerji Hattına ihtiyacı olan ülkelerin dünya da uygulamaya çalıştıkları politikaların bize uymayan sonuçları ile karşı karşıya kalabilir.
Bu nedenledir ki öncelikle (hiç değilse) ülkemizde ciddi şekilde ENERJİ TASARRUFU uygulamasına gidilmeli. Aşağıda da Türkiye de enerji uygulamalarında düzenlenmesi ve daha dikkatli olunması gereken konulardan bazılarına dikkatinizi çekmek isteriz.
—Ülkemiz de tamamı ithal edilen doğalgazın % 67 sini elektrik üretiminde harcanmaktadır. Oysa ülkemiz “yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengindir ve bu yönde santrallerin kurulmasına ağırlık verilmelidir. İlk bakışta bu santrallerin kurulumu pahallı gibi görünse de uzun vadede yenilenebilir enerji kaynakları masrafsız olduğu için bu santraller ülkemiz ekonomisine çok büyük yararlar sağlayacaktır.Ülkemiz, güneş, rüzgar, dalga gibi temiz enerji kaynakları bakımından AB ülkeleri arasında en zengin ülkedir ve yıl içerisinde ki güneşli gün sayısı bakımından da AB ülkeleri arasında ilk sıradadır.
– % 90 ı ithal olan petrolün % 52 sini ulaştırmada kullanan ve kendi ülkesinde arama yapmayan bir ülkenin sağlıklı gelişmesi ve kalkınmasını beklemek gerçekçi değildir. Ki bu ülke Türkiye’ dir.
—Türkiye de sadece ibadethane ve sokak aydınlatmasını kamuya maliyeti 400 milyon ABD dolarıdır.
— Ülkemiz de TRT ye ödenen yıllık 3 milyon ABD ödemektedir devlet.
— Ülkemiz “yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengindir fakat bu yönde kurulabilecek santraller için dış kredi bulunamaz iken, Doğalgaz santrallerine dış kredi bulunabilmektedir
– YİD ve Yİ modelleri ile kurulan elektrik santrallerinden TEAŞ in 10 cent den aldığı elektriği TEDA’a  5,6 cent’e satması 2001 yılı için 800 milyon ABD dolarını  tüketmiştir devletimizin.
—Doğalgaz tüketim maliyetimiz çok fazladır ve ülkemizi enerjide dolayısı ile üretim de çok fazla dışa bağımlı kılmaktadır. Ülkemiz elektrik üretiminin  % 50 sini linyit ve hidrosantral ile gerçekleştirerek, doğal gaz bağımlılığımızı  % 20 ye düşürebilir. Doğalgaza  ödenen para yıllık 1 milyar ABD dolarıdır.
-Bu günlerde ülkemizde “nükleer santral” ler kurulması projeleri gündeme gelmektedir.Bu santrallerin gelecekte ki enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek tek çare olduğu kabul edilmektedir.Fakat bu santrallerin kurulumu, kontrol edilmesi ve sökülmesi çok pahalı, ileri teknoloji ve bu yönde yetişmiş teknik elemanlar gerektirmektedir.Bunların hiç birisi ülkemiz de yoktur.
Olası Nükleer santral kazalarının da önlenmesi ve sonuçlarının engellenmesi mümkün değildir bu nedenle bir çok gelişmiş ülke artık nükleer santralleri topraklarında istemiyor. Özellikle de Japonya’ da ki kazadan sonra. Yerine yenilenebilir temiz enerji kaynaklarından daha çok yararlanmak ve yeni kaynak( kaya buzullardan yeşil enerji) elde etmek çalışmaları hızla sürmektedir.
Bu arada tüm gelişmiş ülkeler, gelişmişliklerinin faturası olarak kirlettikleri doğanın olumsuz sonuçlarından kurtulabilmek amacı ile doğaya karbon salımının azaltılması yönünde işbirliğini çok önemsemektedirler.
“Karbon salımının kademeli olarak azaltılarak sera gazı oluşumunu en aza indirgemek ve böylece dünyada ki iklim değişiklikleri ile ortaya çıkan olumsuz sonuçları da minimize etmek.” Günümüz de gelişmiş ülkelerin dolayısı ile dünyanın derdi budur.
Bir yandan kapitalizm eleştirilmektedir” hep üretim, hep tüketim” nereye kadar? Diye bir yandan da kapitalizmin ekonomik ve çevresel sonuçları tüm dünyayı etkilemektedir. Her iki sonucunda bir arada yaşandığı ve tüm dünyayı sarsan durum Suriye’ de.
Çevre ve sosyoloji uzmanları Suriye’ de ki durumu şöyle açıklıyorlar. Çok kısaltarak yazıyorum. İklim değişiklikleri sonucu giderek tırmanan kuraklık nedeni ile Suriye’ de kent merkezlerine yığılan halkın yaşadığı yoksulluk sonucu bu günkü olaylar ortaya çıkmış ve Suriye’den göç eden halk sosyolojik olarak tüm Avrupa’ yı etkilemiş ve etkilemektedir.
Bu gün Avrupa ülkelerinin çoğu doğalgaz ve hidra enerji kullanmaktadır. Ayrıca Avrupa’ da oldukça fazla sayıda nükleer santral bulunmaktadır. Fakat bu durum Avrupa için normaldir, öncelikle çok yüksek üretimi için gerekli olan enerji için kaynakları mevcut değildir. Kaynak olarak kullanılan petrolün alındığı ülke başka, taşıma hattı başka ülkeye ait bu durum da birçok enerji arzı riski ve maliyet artırmaktadır.
Yenilenebilir temiz enerji kaynakları bakımından da zengin oldukları söylenemez (yıl içerisinde ki güneşli gün sayısı güneş enerjisi için çok önemli, arazi yükseltisi hidroelektrik santralleri için çok önemli, kömür kaynakları kısıtlı. Dışarıdan doğalgaz ve petrole bağımlı enerji açığını sadece nükleer santraller ile kapatabilecekleri için. Artık topraklarında bu santralleri istemedikleri için de gelişmekte olan ülkelere hem santralleri hem de üretimlerini taşımaktadırlar.
Karbon salınımı en düşük ve çevreye en az zarar veren enerji kaynağı nükleer santrallerdir fakat Türkiye diğer enerji kaynaklarına yönelmelidir. Öncelikle linyit yatakları bakımından çok zengindir ve kömürün en doğru şekilde yakılması ile zarar en aza indirilmektedir.Diğer temiz enerji kaynaklarına yönelmek ve israftan kaçınmakla (ki bu şarttır ve çok büyük artısı olacaktır ülke ekonomisine) enerji açığımızın büyük bölümü kapatılabilecektir.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Nerde O Eski Dünler

31 Ağustos 2023 okunma
Kızlar erkekler zayıflar şişmanlar zenginler fakirler dostlar akrabalar dinli dinsiz yeni doğan ya da ölümüne az kalan bizler ne yapıyoruz? Son birkaç senede, kızlar firikik ustası oldu beğeni yapana özel şovlar yapıldı ve artık mahremiyet meşrulaştı ya da... Devamını Oku

ÜNYE-AKKUŞ-NİKSAR KARAYOLU

26 Ekim 2021 okunma
    Yollar bir memleketin can damarlarıdır. Hasretlikleri bitiren, kültürleri harmanlaştıran, ekonomimizi canlandıran birlik ve beraberliğimizi sağlayan yollarımızdır. Ünye- Akkuş- Niksar yolunu kullananlar nostaljiyi, heyecanı birlikte yaşarlar. Yıllara... Devamını Oku

  NASIRLI ELLER

21 Ekim 2021 okunma
           Süleyman Erkan      Türkiye’nin güzel bölgelerinden Karadeniz’i gezip görenlerin hafızalarında mutlaka iz bırakmıştır. Karadeniz’in girintili çıkıntılı kenarları, geceleri gelinlik kızın boynuna takılı beşi birlik gibi parlar... Devamını Oku

Geçmişten Günümüze

16 Ekim 2021 okunma
Süleyman Erkan     Yaşam var oldukça hırslar, öfkeler, kinler, var olacaktır. Bu savaşı tetikleyen en önemli unsur beğenilmek, üstün olmak, başkalarından daha fazla mala mülke sahip olmaktır. Söz sahibi olmanın malla, mülkle, parayla olunamayacağını... Devamını Oku

İnsan

13 Ekim 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Temel içgüdü ve duygularla hareket eden, yeteri kadarını alan, psikolojik ve sosyolojik açıdan baskı uygulamayan, vicdansız ve çıkarcı yaklaşmayan, kötü gözle bakmayan, çalmayan, savaşmayan,... Devamını Oku

Zaman

7 Ekim 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Neydi zaman? Doğduğum an ile öldüğüm an arasındaki yaşantım mı? Unutmak için verilen bir ilaç mı? Suratımı kırıştıran ya da saç rengimi benden alan… Neydi zaman! Babam öldüğünde... Devamını Oku

İhtiyaç Meselesi

27 Eylül 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Çok çeşitli ihtiyaçlarımız var. Hatta bazen neye ihtiyacımız var diye market ve mağazaları gezmeye başlayanlar bile var. Babaannem lüzumsuz bir şey almamamı çok söylerdi işte onlarda top balon... Devamını Oku

F-N-D-K-Ç  Ş-H-P

10 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Türkçe’de bir sözcük f,s,t,k,ç,ş,h,p harflerinden biriyle bitiyorsa ve ek kelimenin baş harfi d,c harfi ile başlıyorsa! Ortalık bir anda sertleşir. d=t olur t=ç olur sıkı durun bu matematiği... Devamını Oku

İş-Sizsiniz

6 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞAAT TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com Neden işsiz kaldığımızı bulalım. İşsizlik yaşınız en az 24! Bunu biliyor musunuz? Temel eğitim 1 yıl, ilk eğitim 4 yıl, Orta eğitim 4 yıl, lise eğitimi 4 yıl, hazırlık 1 yıl, üniversite... Devamını Oku

Alçak Alçak Dere Yataklarına Ev Kurmasınlar

19 Ağustos 2021 okunma
  Tolga Özsoy İnşaat Teknikeri tolgahanozsoy.52@gmail.com     Hepimizin malumu olduğu Candan ERÇETİN’in “yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” şarkısı; doğaya, doğanın tabiatına karşı gelmekten ve gelin kızlarımızı ağlatmaktan başka bir... Devamını Oku