son haberler

Ankara Ünyeliler Derneği Tarihçesi – IV

Yayınlanma Tarihi: 31 Temmuz 2015 okunma

M. Ufuk MİSTEPE mistepe@gmail.com

M. Ufuk MİSTEPE – Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan ŞİMŞEK’in, 03 Nisan 2011 tarihinde Ankara Dolunay Restoran’da düzenlediği rezervasyonlu 101 çeşit açık büfeli sabah kahvaltısına 150 Ünyeli iştirak etmişti. Konuşmalarda gündem dışı olsa da ağırlık Ankara’da bir Ünyeliler Derneği kurulması temennisi üzerine odaklanmıştı. Ve istişareler neticesinde bir Takip ve Değerlendirme Komisyonu oluşturulmasına karar verildi.

İstişare masasında şu isimler yer alıyordu: Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Refaiddin ŞAHİN, eski Ordu Milletvekili Yılmaz SANİOĞLU, Ordu Milletvekili Av. Mustafa HAMARAT, eski Bakanlık Özel Kalem Müdürlerinden Emin CİVANBAY, ÜTSO Başkanı Hasan ŞİMŞEK, ÜNSEV Genel Sekreteri TSE Müfettişi Ayhan DOĞAN, TMO Daire Başkanı Kadir ERKOÇ, TEİAŞ İşletme Müdürü Tuncer TOKAÇ ve Araştırmacı, Yazar TMO APK Uzmanı M. Ufuk MİSTEPE.

İstişare Toplantısı ardından beş kişilik Takip ve Değerlendirme Komisyonu oluşturuldu. Ankara’da Ünyeliler Derneği kurulması hakkında prensip kararları alındı. Bu kararlar çerçevesinde derneğin, Kızılay ve Metro civarında satın alınacak bir dairede faaliyet göstermesinin uygun olacağı belirtildi. Dairenin satın alma işlemleri için gerekli paranın temini hususundaki çalışmalara sonbaharda başlanılmasına karar verildi. Alışılagelmiş bir dernek görünümünden ziyâde kültürel alt yapısı olan oyun salonu yerine toplantılar ve sohbetlere açık bir dernek oluşumunun tesisi prensip olarak kabul edildi. Ünye’yi temsil etmesi açısından da tüm hemşerilerin ortak katılımıyla teşkil olunacak yönetimin iş başına getirilmesi temenni olundu.

Takip ve Değerlendirme Komisyonu şu isimlerden müteşekkildi: ÜTSO Başkanı Hasan ŞİMŞEK, TSE Müfettişi – ÜNSEV Genel Sekreteri Ayhan DOĞAN, Bakanlık Eski Özel Kalem Müdürü Emin CİVANBAY, TEİAŞ İşletme Müdürü Tuncer TOKAÇ ve TMO APK Uzmanı, Araştırmacı – Yazar M. Ufuk MİSTEPE.

21 Nisan 2011 tarihinde Sayın Bakanımız Refaiddin ŞAHİN Bey’in Kurtuluş’taki ofisinde toplanan Takip ve Değerlendirme Komisyonu Üyeleri’nin yaptıkları istişare sonrasında, Ünyeliler Kahvaltısı’ndaki alınan prensip kararları çerçevesinde oluşan kanaatler aşağıda özetlenmiştir:

1.Bakan, Milletvekili gibi siyasî unvana sahip ve derneğe önemli katkıları olabilecek Ünyeli şahsiyetlerin dernek kuruluşu akabinde ONURSAL ÜYE olarak dernekle ilişkilendirilmeleri,

2.Seçimler sonrası dernek binası satın alma işlemleri başlatılıncaya değin derneğin kuruluş aşamasına dair çalışmaların neticeye bağlanması,

3.Dernek binası satın alınıncaya değin Geçici Bir Adres’in dernek adresi olarak belirlenmesi (Kurtuluş’taki ofisin bu amaçla adres gösterilmesinde mahzur olmayacağı Bakanımızca beyan edilmiş, sunulacak diğer tekliflere de açık oldukları ifade olunmuştur.)

4.Geçici Yönetim Kurulu’nda en az bir bayan üyenin yer almasının gerekliliği vurgulanmıştır.

5.İlk Genel Kurul sonrası, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri belirlenirken dernek ve Ünye menfaati gözetilerek Geçici Yönetim Kurulu Üyeleri yerine popülaritesi yüksek olan hemşehrilerimizin atanmasının mümkün olabileceği düşünülmüştür (Tuncer TOKAÇ ve M. Ufuk MİSTEPE bu itibarla görevlerini devredebileceklerini ifade etmişlerdir).

Yapılan 2,5 saatlik görüşme akabinde Tüzük Taslağı üzerinde de çalışılmış ve taslağa bazı ilâveler gerçekleştirilmiştir. Tüzük Taslağı oluşturulup, Dernek Geçici Yönetim Kurulu da (başkanı hariç) tespit olunduktan sonra, çalışma evrakı Ünye’nin bizlerle muhatap siyasî erki olan Sayın Mustafa HAMARAT’a tetkik edilmek üzere dosya halinde teslim edilmiştir.

Önceleri Ordu İli Kültür ve Kalkınma Vakfı’nın hizmet verdiği binadan yer satın alınması için siyasî otorite gözetiminde istişareler başlatıldı ise de girişimler neticesiz kalmış ve dernekleşme faaliyetleri belirsizlik içerisinde askıya alınmıştır.

İsa KORKMAZ – Siyasî erkten bir yeşil ışık bekleme sürecine giren Takip ve Değerlendirme Komisyonu üç ayı aşkın bir zaman periyodu içerisinde gözle görülür bir gelişme kaydedemeyince ben ve konuya vâkıf Ünyeli hemşehrilerimiz Ağustos 2011 ayı içerisinde kendi aramızda dernek kuruluşu için adım atmaya karar verdik.

04.08.2011 tarihinde ilk Kurucular Kurulu olarak İsa KORKMAZ, Nevzat USTAOĞLU, Mehmet İLİKOĞLU, Habip GÜL, Ahmet ÇİÇEK, Haydar ÇALOĞLU ve Naim ESEN tarafından Dernek Tüzüğü taslağı son haline getirildi ve 05.08.2011 tarihinde İsa KORKMAZ, Nevzat USTAOĞLU ve Mehmet İLİKOĞLU tarafından Ankara Valiliği Dernekler Müdürlüğü’ne saat 10:20’de müracaat yapıldı. 06.09.2011 tarih ve 203 90 / 4829 sayılı yazıyla Dernekler Masası’nca tüzüğün kabulü resmiyet kazandı. 14.09.2011 tarihi itibarıyla da tarafımızdan tebellüğ olunarak tüzük ve ilgili onay yazısı teslim alındı.

İlk Geçici Yönetim Kurulu’nda İsa KORKMAZ, Nevzat USTAOĞLU, Mehmet İLİKOĞLU, Mustafa DURGUN, Habip GÜL, Ahmet ÇİÇEK, Haydar ÇALOĞLU, Naim ESEN ve Abdullah Onur USTAOĞLU yer aldı. Derneğin resmî yazışma adresi olarak SERVER Basın Yayın, İlim ve Sosyal Dayanışma Vakfı’nın Demirtepe, GMK Bulvarı, 24/8 numaralı binasının 5. katındaki dairesi usulen adres olarak belirlendi. Ama bu adreste herhangi bir aktivite gerçekleşmedi. Ankara Ünyeliler Derneği’nin 08.02.2012 tarihli Geçici Yönetim Kurulu toplantısında aldığı 2 numaralı karar ile de M. Ufuk MİSTEPE Yönetim Kurulu Yedek Üyeliği’ne atandı (Halen dernek üyesi olarak katkılarını sürdürmekte).

09.02.2014 tarihinde yapılan 2. Olağan Genel Kurul’da İsa KORKMAZ, Murat OKCU, Hasan OKUYUCU, Haydar ÇALOĞLU, Ömer ÇATIK yönetimde yer aldı. 23.02.2014 tarih ve 2014/3 sayılı Yönetim Kurulu Kararı’yla da kendi aralarında yaptıkları görev dağılımında oy birliği ile Başkan İsa KORKMAZ, Başkan Yardımcısı Hasan OKUYUCU, Genel Sekreter Murat OKCU, Genel Sayman Haydar ÇALOĞLU, Üye Ömer ÇATIK olarak belirlendi.

Hemşerilerin buluşma noktası olarak GMK Bulvarı, Fevzi Çakmak 1 Sokak, No. 18/13 adresinde kiralanan Dernek Merkezi dairesi Yönetim Kurulu üyeleriyle beraber tutulup, teşrifat ve düzeni sağlanmıştır. 2015 yılı itibarıyla yedi aydır Ünyelilerin hizmetindedir.

Derneğin Faaliyetleri: Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri hep birlikte kendi imkânlarıyla ve birkaç hemşehrinin iştirakiyle değişik mekânlarda toplanıp, halkayı büyüterek her ayın ilk Çarşamba ve Cuma günleri sohbet toplantıları düzenlemiştir.

Katılan hemşehri ve misafirlere mevsimine göre toplantılarda yörenin damak lezzetlerinden hamsi tava, kuru fasulye, pancar çorbası, mısır ekmeği, yoğurt, Ünye lokumu, su böreği ve ailenin kurduğu yöresel taze fasulye turşusundan kavurma ikram edilmiştir.

Faaliyet konuları arasında dernek kuruluş amaçlarında belirtilenlere ilâveten hemşehrilerin bir arada toplanmasının sağlanması, duayenler ile aynı ortamda sohbet edebilme fırsatının yakalanması, Ünyelilik ruhu ve bilincinin, Ünyelilik aidiyet duygusunun Ankara’da yaşayan hemşehrilerle de paylaşılması hususları önem arz etmekteydi. Bu husus dernek çatısı altında BİZ olabilmek adına yardımlaşmanın sağlanması ve Ünye’nin zengin kültürünü ayrıştırmadan aynı ortamda Ünye ve Ünyeli çıkarları adına artı değerlerin paylaşılmasına zemin hazırlanması olarak telâkki edilmelidir.

İlâveten derneğin Facebook kaydı yapılarak, orada faaliyet ve duyuruların görsel destekli paylaşımına da imkân sağlanmış olup, Ankara Ünyeliler Derneği web sitesi de http://ankaraunyelilerdernegi.com/tr/index.php adresinde yayına sokulmuştur.

Dernek toplantılarında kültürel birikimi sağlamak ve kültürel değerlerin paylaşımına imkân vermek adına bilgilendirme amaçlı, konferans ve brifing ağırlıklı sunumlar başlatılmış; ilk olarak Nevzat USTAOĞLU, Stratejik Plânlama ve Ülkemizdeki Uygulama İmkânları bahsine dair brifing vermiş, ikinci olarak mebusumuz Yılmaz SANİOĞLU ve M. Ufuk MİSTEPE, Ünye’de Yûnus Emre ve Türbesi konusunu masaya yatırarak, katılımcılara dosya destekli ve slayt sunumlu bir sohbete zemin hazırlamışlardır.

Üye aidatlarının toplanması işlemleri için Mobil Aidat Sistemi Mayıs ayında devreye sokulmuş, toplu SMS sistemi ile ilgili anlaşma sağlanmış ve üyelerin iyi ve kötü günlerini paylaşmak ve duyurular yapmak için faaliyete geçirilmiş bulunmaktadır. Derneğin sabit giderlerinin karşılanması açısından en az 300 üyenin Mobil Aidat Sistemi’ne kayıt olması ve onay verme duyarlılığı göstermeleri beklentimizdir.

Daha etkin hizmet verilebilmesi açısından diğer beklentiler; hemşehrilerin dernekle irtibata geçmeleri, cep telefonları ve e-mail adreslerinin güncel olarak ilgililerle paylaşılması, hemşehrileri daha yakından tanımak ve tanıtmak için aile bilgileri, ad, soyad, doğum tarihleri, meslek ve adreslerinin belirlenmesi olarak özetlenebilir. Derneği yaşatmak ve üyelerin yapılacak hizmetlere katkıda bulunmalarını sağlamak için sembolik olan aylık aidatların muhtelif yöntemlerle zamanında tahsilinin derneğin amacına ulaşmasını sağlayacağı kuşkusuzdur.

Tarihî coşku ve perspektiften, derneğin hayrlara vesile olması dilek ve temennisiyle…                                                                                                              28 Temmuz 2015 / Ankara

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Rahmetle Anıyoruz…

12 Ekim 2021 okunma
Merhum Yazarımız M. Ufuk Mistepe’nin Ünye’ye dair yazılarını ve makalelerini yazar arşivinden okuyabilirsiniz. Merhum Yazarımızı rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet... Devamını Oku

Canik’te İdarî Yapı ve Osmanlı’da Yenileşme Zarureti (1793 – 1851)

10 Temmuz 2020 okunma
Bu makalede Ünye’nin 1790 – 1850’li yıllardaki idarî yapısı, Doç. Dr. Abdullah SAYDAM’ın 33 sayfalık çalışmasına dayanarak, özet olarak aktarılacaktır. Sultan II. Mahmud, saltanatının sonlarına doğru Orta ve Doğu Karadeniz bölgesindeki idarî... Devamını Oku

Araştırmacılık Terimleri

3 Temmuz 2020 okunma
Ünye hakkında araştırma yapanların ve okuyucularımızın, sıkça karşılaştıkları bazı Osmanlıca Tarih Terimleri’nin anlamlarını bilmeleri, yazılanların anlaşılması açısından önemli bir husustur. Bu itibarla başlangıç olarak ehemmiyet arz eden... Devamını Oku

Ünye Mûsikî Tarihinde Ali Riza Sağman

26 Haziran 2020 okunma
‘Ünye Şarkı ve Türküleri’ kitabımda Ünye Mûsikî Tarihi’ne damgasını vurmuş, tespit edebildiğimiz şahsiyetleri kısaca da olsa tanıtmaya çalışmış idim. Aslında her bir musikîşinasın ayrı ayrı ele alınması icap eder. Başlangıç olmak üzere... Devamını Oku

Satıroğulları Ünyeli Müftü Sülâlesi

19 Haziran 2020 okunma
2017 yılında altı bölüm halinde yayımladığımız “Ünye Müftüleri” adlı yazı dizimizde bir müftü sülâlesinin bu tarihçeye damgasını vurduğunu görüyoruz. Ailenin ahvadlarından Satıroğulları ailesi Keşaplı Sokak’tan komşumuz olurlar. ÖZPAKER... Devamını Oku

Ünye Uğrak Vapurlarını Tanıyalım

12 Haziran 2020 okunma
Su buharı gücüyle çalışan gemileri VAPUR olarak adlandırıyoruz. Önceleri yandan çarklı olarak yaşamımıza giren vapurlar daha sonra günümüzün dizel elektrik tahrik sistemi donanımlı enerji tasarrufu sağlayan modellerine erişinceye değin XIX. yüzyılın... Devamını Oku

Ünye Tarihi, M.Ö. XV Bin Yılına Uzanıyor Mu? – I

5 Haziran 2020 okunma
Kelleroğlu M. Bahattin Bey, kaynak belirtmeksizin; “Ünye, Milât’tan 1270 sene evvel vuku bulan Turuva Muharebe-i Meşhuresi’nden sonra, Karadeniz sahilinde tesis edilmiş müstemlekelerden birisi olup, ismi kadimi (One) veyahut (Oney)’dir.” demişti.1 Ünye’de ilk... Devamını Oku

Kimler Geldi Kimler Geçti ?

29 Mayıs 2020 okunma
Ünye ve hinterlandı tarihî seyir içerisinde birçok kavim ve milletlere ev sahipliği yapmıştır. Muhtelif köşe yazılarımızda dile getirdiğimiz bu kitlesel değişimleri bir arada ve kronolojik düzen içerisinde değerlendirmenin daha uygun olacağını... Devamını Oku

Ünye ve Hinterlandında Oğuz – Türkmen Boyları ve Yer Adları

22 Mayıs 2020 okunma
Makalemizin araştırma konusu 24 ana Oğuz boyu ile Oğuz asıllı Türkmen kabilelerinin Ünye ve hinterlandındaki (Ordu, Fatsa, Terme, Akkuş) bazı yerleşim noktalarıdır. Türkmen boy, bölük, uruk (oymak, öz) ve tirelerinin (oba, aile) adlarını Yrd. Doç. Dr. Aydın... Devamını Oku

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında Ünye ve Ordu

15 Mayıs 2020 okunma
Ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal kalkınma yanında, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde ve ülke genelinde dengeli bir kalkınmanın sağlanmasında il ve ilçeler, temel birimler olarak değerlendirilmek durumundadır.1 İlçelerin, illerin ve bölgelerin... Devamını Oku