son haberler

ÜNYE de FATSA ARASINDA ÇÖP ARITMA

Yayınlanma Tarihi: 26 Ağustos 2016 okunma

Misafir Kalem unyetv@unyetv.net

“ENTEGRE MEKANİK AYIRMA, BİYOKURUTMA VE TRANSFER İSTASYONU TESİSLERİ” KURULSUN MU?

Son olağan dışı Ünye Kent Konseyi toplantısında gündem konumuz yukarıda ki başlık idi. İki yıl önce ilk Ünye Kent Konseyi toplantımızda dile getirdiğimiz ilk konumuz da “Ünye’nin Akçay mevkiinde toplanan çöp alanından kurtarılması “ idi.

Ünye’nin havasını, suyunu, toprağını ve denizini kirleten bu sorundan öncelikle ve acilen kurtarılması gerektiğini dile getirmiştik.

Bu yönde beklentimiz Ünye Belediyesi’nden idi. Fakat kıyı ve bazı diğer alanlar Ordu Büyük Şehir sorumluluğunda olduğundan bu kez beklentimiz her iki belediyeden oldu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi’nin çalışma ve yatırımlarını takdirle karşılıyoruz. Vaad ettikleri projeleri bir bir gerçekleştiriyorlar. Bizler çevre konusunda, yeşil alan ve bazı düzenlemeler konusunda farklı düşünsek de çalışmalar sürüyor.

Bu konuda da her iki belediye başkanları hassasiyet gösterdi – ki zaten düşünülen bir sorundur- ve gerekli açıklama geldi;

“Ünye-Fatsa arasında bir çöp arıtma tesisi kurulacak, ayrıştırılan çöplerin büyük bir kısmı Ünye Çimento tarafından satın alınıp yakıt olarak kullanılacak.”

Böylece hem büyük şehir kazançlı bir yatırıma sahip olacak hem de Ünye bu sıkıntıdan kurtulacak.

PEKİ ŞİMDİ SORUN NEDİR?

Bu açıklama yani “Ünye-Fatsa arası çöp arıtma tesisi” haberi yeni değil. Aylar öncesine ait. Açıklamaya çok sevindik o zaman. Ancak bu tesisin Ünye-Fatsa arasında, Devlet Sahil Yoluna 250 m mesafe de Eski Kızılcakese Mahallesinde olacağını düşünmedik. O güzelim sahilden kilometrelerce uzak, iç kesimlerde bir yerde olacağını düşündük.

ESKİ KIZILCAKESE’ de NİYE OLMASIN BU TESİS?

ÇÜNKÜ;

Eski Kızılcakese mahallesi, (önceden köy idi, büyükşehir düzenlemesinde mahalle) T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK BİR alandır.

Doğu Karadeniz Bölgesi kalkınması ile ilgili hazırlanan raporda dikkat çekilen üç alandan bir tanesidir.

Bu üç alan;

1-Giresun Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi.

2-Ünye-Fatsa Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi.

3-Espiye-Tirebolu-Görele Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi.

Bu üç alt bölgeden Ünye-Fatsa arası için ; “Ünye-Fatsa kesimi turistik ürün ve turizm alt yapısı açısından nitelikli bir konumdadır. Turizmin geliştirileceği Özel Proje alanı ile birlikte düşünülecektir” denilmektedir.

Bölgemizde yerleşmeye müsait alan çok az. Düz alan çok değerli. Coğrafik yapı olarak dağlar denize paralel uzandığı için nüfus da bu dar alanda yığılmaktadır. Yöremiz Türkiye’nin en yoğun nüfuslu alanlarındandır. Yöremiz nüfusu yaz aylarında birkaç misli artmaktadır.

Yöremiz ayrıca Türkiye’nin en çok göç veren aynı zamanda da (kırsalından, emekliler ve öğrenciler olmak üzere) en çok göç alan bölümüdür. Ve bu demografik, coğrafik özellikler doğrultusunda baktığımızda böylesi değerli yere çöp arıtma tesisi kurulması projesi ve hatta ihalesinin yapılmış olması kabul edilebilir gibi değildir.

Gelecek 20, 30, 40,50 yıl hesaplamak zorundayız. Bu durumda bu yöre de yapılacak çöp arıtma tesisine gelen çöp miktarı da korkunç miktarda artacak. Koku ve kirli su da artacak. Bu yönde hazırlanan proje tanıtım dosyasında her türlü tedbirden söz ediliyor.

Fakat su ve özellikle kokuyu kontrol etmek mümkün değil azaltılır sadece ve projede “çöp arıtma tesisinin kapasitesinin artırılabileceği” de belirtilmektedir. (bu konuya tekrar değineceğiz)

BU PROJE BAŞKA YERDE GERÇEKLEŞEMEZ Mİ?

Proje 50 000 m2 alanda bir buçuk dönümlük arazi de gerçekleşecek. Orman Bakanlığı’nın iç kesimlerde arazileri mutlaka vardır. Ayrıca Ünye Çimento Fabrikası’nın açtığı ocaklar ham maddesini kullandığı alanlar var. Maliyet biraz artacak fakat gelecekte tesisin, Ordu ili 19 ilçesinin (kesin) hatta Tokat ve Amasya illerinin (söylenti) çöplerine talip olacağı var sayılacak olursa hepsi için bir odak noktası belirlenebilir.

Eski maden veya taş ocakları mekân olarak kullanılabilir. Ayrıca proje dosyasında; “tesis de gerçekleştirilecek işlemlerden sonra oluşacak kullanılmayan atıklar Ççaybaşı’nda kurulan 2 Sınıf Düzenli Depolama sahasına götürülecektir” deniliyor.Bu durumda ortadan kaldırılabilir.

80 kişi çalıştırılacak tesisde ayrıca günde en az 60 kapyon girişi ve onların lastiklerinin temizliği de yapılacak bu nedenle su ihtiyacı da önemli sorun, kirli su da yöre kanalizasyonuna bağlanacak.Yörenin kanalizasyon kapasitesi artırılmaz ise bu durum da ileri de çok büyük sorun yaratabilecek.. Bir günlük çöp depolama ve kirli su (30 cm lik beton zemin ile sızmalar için tedbir alınacak).

Bu yöreyi OSB için dahi kıyamamıştık.” OSB iç kesimlerde olsun” demiştik yıllarca. Sonunda OBB destekleri ile öyle oldu. Müteşekkiriz.

Şimdi bu tesisin varlığı gelecek ve çevre için kazanç yani çöp arıtma tesisi.

Ancak arazi alternatifi için çimento fabrikasına yakın olması gerekiyor. Arazi için, deprem alanı olmaması av sahası olmaması, su yüzeyi tarım alanı olmaması gibi özellikler gerekiyor. Bu tesis kurulurken katı atıkların bertarafı, atık yağlar, tehlikeli atıkların bertarafı, sıvı atıkların bertarafı, gaz atıkların bertarafı, gürültüye karşı önlemler alınacak.

Yöremizin yağış, sel, deniz yeraltı su sorunu düşünüldüğünde bu tedbirler aksar ise ne olacak?

Ünye Siyasi Parti İlçe Başkanları, Ordu Belediye Meclisi Üyesi Hüseyin Tavlı, Gazeteciler Cem. Başk. Ali Öztürk, Şehir Plancıları Köy Muhtarı İsmail Öztürk, Eski Kızılcakese Mahallesi Derneği Başk. ve çok sayıda ilgilerin katılımları ile çok değerli bir toplantı oldu. Her bir konuğumuzu aramızda görmekten çok mutlu olduk.

Toplantıdan çıkan sonuç, böyle bir tesise “EVET” yeri için “HAYIR” idi. Toplantıda ki konuşmalar basında yer aldı kısmen ve anladık ki son söz olarak

ESKİ KIZILCAKESE Mahallesi halkı da bu tesisi köylerinde kesinlikle istemiyor.

Bir de arazinin güzelliğini görseniz, Mutlu Yıllar filminde ki cümleyi siz de tekrarlarsınız, “YER SEÇİMİ MÜKEMMEL ŞEKİLDE HATALI”  

Devam edecek…

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Nerde O Eski Dünler

31 Ağustos 2023 okunma
Kızlar erkekler zayıflar şişmanlar zenginler fakirler dostlar akrabalar dinli dinsiz yeni doğan ya da ölümüne az kalan bizler ne yapıyoruz? Son birkaç senede, kızlar firikik ustası oldu beğeni yapana özel şovlar yapıldı ve artık mahremiyet meşrulaştı ya da... Devamını Oku

ÜNYE-AKKUŞ-NİKSAR KARAYOLU

26 Ekim 2021 okunma
    Yollar bir memleketin can damarlarıdır. Hasretlikleri bitiren, kültürleri harmanlaştıran, ekonomimizi canlandıran birlik ve beraberliğimizi sağlayan yollarımızdır. Ünye- Akkuş- Niksar yolunu kullananlar nostaljiyi, heyecanı birlikte yaşarlar. Yıllara... Devamını Oku

  NASIRLI ELLER

21 Ekim 2021 okunma
           Süleyman Erkan      Türkiye’nin güzel bölgelerinden Karadeniz’i gezip görenlerin hafızalarında mutlaka iz bırakmıştır. Karadeniz’in girintili çıkıntılı kenarları, geceleri gelinlik kızın boynuna takılı beşi birlik gibi parlar... Devamını Oku

Geçmişten Günümüze

16 Ekim 2021 okunma
Süleyman Erkan     Yaşam var oldukça hırslar, öfkeler, kinler, var olacaktır. Bu savaşı tetikleyen en önemli unsur beğenilmek, üstün olmak, başkalarından daha fazla mala mülke sahip olmaktır. Söz sahibi olmanın malla, mülkle, parayla olunamayacağını... Devamını Oku

İnsan

13 Ekim 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Temel içgüdü ve duygularla hareket eden, yeteri kadarını alan, psikolojik ve sosyolojik açıdan baskı uygulamayan, vicdansız ve çıkarcı yaklaşmayan, kötü gözle bakmayan, çalmayan, savaşmayan,... Devamını Oku

Zaman

7 Ekim 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Neydi zaman? Doğduğum an ile öldüğüm an arasındaki yaşantım mı? Unutmak için verilen bir ilaç mı? Suratımı kırıştıran ya da saç rengimi benden alan… Neydi zaman! Babam öldüğünde... Devamını Oku

İhtiyaç Meselesi

27 Eylül 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Çok çeşitli ihtiyaçlarımız var. Hatta bazen neye ihtiyacımız var diye market ve mağazaları gezmeye başlayanlar bile var. Babaannem lüzumsuz bir şey almamamı çok söylerdi işte onlarda top balon... Devamını Oku

F-N-D-K-Ç  Ş-H-P

10 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Türkçe’de bir sözcük f,s,t,k,ç,ş,h,p harflerinden biriyle bitiyorsa ve ek kelimenin baş harfi d,c harfi ile başlıyorsa! Ortalık bir anda sertleşir. d=t olur t=ç olur sıkı durun bu matematiği... Devamını Oku

İş-Sizsiniz

6 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞAAT TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com Neden işsiz kaldığımızı bulalım. İşsizlik yaşınız en az 24! Bunu biliyor musunuz? Temel eğitim 1 yıl, ilk eğitim 4 yıl, Orta eğitim 4 yıl, lise eğitimi 4 yıl, hazırlık 1 yıl, üniversite... Devamını Oku

Alçak Alçak Dere Yataklarına Ev Kurmasınlar

19 Ağustos 2021 okunma
  Tolga Özsoy İnşaat Teknikeri tolgahanozsoy.52@gmail.com     Hepimizin malumu olduğu Candan ERÇETİN’in “yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” şarkısı; doğaya, doğanın tabiatına karşı gelmekten ve gelin kızlarımızı ağlatmaktan başka bir... Devamını Oku