son haberler

CHP Ekonomi Masası Heyeti Ünye’de

Yayınlanma Tarihi: 10 Temmuz 2021 okunma

CHP Ekonomi Masası Heyeti Ünye’de
Siyaset
0

CHP Genel Başkan Yardımcıları ve Milletvekillerinden oluşan Ekonomi Masası Heyeti Türkiye genelinde 55. Ziyaretini Ünye’ye yaptı. Ünyelilerin ekonomik sorunlarını dinleyen heyet, hazırladıkları rapora ilişkin bilgiler verdi.

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Başkanlığında Ordu’ya gelen Ekonomi Masası Heyeti Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nda Ünyeli Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri ve İş İnsanlarıyla buluştu.

 “TÜRKİYE, EKONOMİK AÇIDAN PLANLANAN 2023 HEDEFLERİNE YAKLAŞAMADI”

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşamadığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Türkiye’nin planlarda, programlarda tespit edilmiş olan 2023 yılı hedefi vardı. Buna göre, Gayri Safi Milli Hasıla’sı (GSMH) yurt içinde 2 Trilyon Dolar olacaktı. Buna ulaşmak için de Türkiye’nin 2020 yılında yani geçen yıl 1 Trilyon 600 Milyar dolarlık GSMH büyüklüğünü yakalaması gerekiyordu. Gerçekleşme ise  717 Milyar Dolar oldu, sapma 892 Milyar dolar. Yani GSMH’nın kendisinden büyük sapma oldu. Bu işlerin iyi gitmediğini, ekonominin durumunun iyi olmadığını planlara göre hedeflere yaklaşamadığımızı ortaya koydu” diye konuştu.

“YATIRIMCILAR TÜRKİYE’DE KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR”

Türkiye’de yatırımcılar açısından durumu da değerlendiren Öztrak, “Küresel arenada yarışma gücümüzü artıracak yapısal değişimi gerçekleştirmemiz lazım. Bunun için de 3 tane yeniye ihtiyacımız lazım. Yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar.” diye konuştu.

Türkiye’nin en önemli açığının, cari açık veya bütçe açığı olmadığını belirten Öztrak, “Türkiye’nin en önemli açığı, tarafsız, herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olmamasıdır. Partisiz, tarafsız, herkesi kucaklayan, sorun çıktığı zaman tüm kesimi bir araya getirip uzlaştırabilecek bir Cumhurbaşkanlığı makamının kalmaması Türkiye’nin çok ciddi geri kaymasına neden olmaktadır. Türkiye’nin hızla istişarenin hakim olduğu güçlü demokratik bir parlamenter sisteme geçmesi lazım” dedi.

“İTTİFAK ORTAKLARINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK”

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ittifak ortakları olarak birlikte oldukları vurgusunu yaparak, şunları söyledi: “İttifak ortaklarımızla ülkeyi güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme taşımak konusunda herhangi bir görüş ayrılığı görmüyorum.  Bizi bir birimize düşürmeye çalışıyorlar. Birde bir başka unsurla ittifakta olduğumuzu söylüyorlar. Bizim ittifakımız bellidir.  Bizim ittifakımızı oluşturan partilerde bellidir. CHP, İYİ Parti, belli yerlerde Saadet Partisi, Demokrat Parti kendi aralarında Millet ittifakını oluşturmuşlardır. Bu ittifak kendi aralarında önemli bir güç birliği içinde yürümektedir. Bu ittifakın etrafında demokrasi olsun isteyen, ülkenin gerçek demokrasiye geçmesinin gerektiğini söyleyen tüm seçmenlerin geçmişte hangi partiye oy vermiş olursa olsun birleşeceğini düşünüyorum.”

“TÜRKİYE’DE BİR FINDIK KANUNUNA İHTİYAÇ VAR”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’ın söz alarak Türkiye’nin birinci sırada milli ürünü olan fındık ürününe ilişkin sorusu üzerine Öztrak, fındık kanununa ihtiyaç olduğunu belirtti ve şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’de bir fındık kanununa ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Ama fındığı bir bütün olarak ele almak lazım. Fındıkta verimliliği artırarak maliyeti aşağı çekmek zor görülüyor. Ama bunun bir nedeni var. Bunlardan biri şartlar olabilir ama ondan daha önemlisi fındıkçıya, fındık üretenlere istikrarlı bir gelir temin edemediğimiz için ve ileriye yönelik baktığında böyle bir geliri elde edebileceğini düşünmediği için gerekli bir takım tedbirleri almıyor. Yenilemeleri yapmıyor. Zaten gübre fiyatları almış başını gitmiş. Dolayısıyla verimi artırması oldukça güç. Bu üretim açısındaki sorun.

 “BİZ NEDEN TÜRKİYE’DE FINDIK İÇEREN ÇİKOLATAYI VE FINDIĞA DAYALI DİĞER BESİNLERİ ÜRETEMİYORUZ”

Fındıkta benim gördüğüm bir başka mesele daha var. Bugün baktığınız zaman Türkiye’nin fındığını bir tane yabancı şirket ihraç ediyor. Yani ağırlık onların. Peki bu şirket ne iş yapıyor, çikolata üretiyor. Biz neden Türkiye’de fındık içeren çikolatayı ve fındığa dayalı diğer besinleri üretemiyoruz. ETİ, Şölen, ÜLKER, Sagra var. Ne yapıyor bunlar? Nutella diyoruz, Nestle üretiyor. Diğerini Ferrero üretiyor. Önüne lokomotif olarak bunu koymadığınız zaman bu iş olmaz.

Ünye Sakatlar Derneği Başkanı Arslan Güdek Engelliklerin sorunlarını, Ordu Teknikler Derneği Başkanı Musa Kıranlı da Teknikerlerin sorunlarını CHP Heyetine iletti.

Heyet, ülke ekonomisini değerlendirdiği toplantı sonrasında Ünye’nin sorun ve talepleri ile ilgili rapor hazırlayarak parti Genel Merkezine sunacak.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.