son haberler

CHP’den Anma Programı

Yayınlanma Tarihi: 24 Ocak 2018 okunma

CHP’den Anma Programı
Siyaset
0

Bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Gazeteci Uğur Mumcu ölümünün 25. yılında, ADD Kurucu Başkanı Muammer Aksoy cinayetinin 28. ve Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın şehit edilmesinin 17. yılında CHP Ünye Teşkilatı’nda düzenlenen programla anıldı. CHP Ünye İlçe Başkanlığı’nda düzenlenen anma programı saygı duruşuyla başladı.

CHP Demokrasi Şehitlerini Andı

Bu mücadelede katledilenleri saygı ve minnetle andıklarını ifade eden CHP Ünye İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Yeşilova Soytürk’ün yaptığı konuşmada, “Demokrasi şehitlerimiz; demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak için, aldığı tüm tehditlere rağmen yılmadan, korkmadan yazmaya, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak, Atatürk gibi egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele etmeye devam ettiler” dedi.

“Ülkemiz Bu Katliamların Utançlarıyla Yaşamaya Mahkum Edilmiştir”

Uğur Mumcu’nun yanı sıra uğradıkları suikastlarla yaşamlarını yitiren ADD Kurucusu Muammer Aksoy ve Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ı da andıklarını ifade eden Soytürk, şunları söyledi: “Bugün gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun evinin önünde kurulmuş haince bir tuzakla aramızdan ayrılışının ve bu cinayetin aydınlanamayışının 25. yıldönümü. 31 Ocak günü yine evinin önünde alçakça katledilen hukukçu, siyaset adamı ve yazar, 1961 Anayasasını hazırlayan komisyonun sözcüsü ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucusu Muammer Aksoy’un ölümünün ve cinayetin aydınlatılamayışının 28. yıldönümü. Ayrıca; Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü makamından Valilik Binası’na makam aracıyla seyir hâlinde iken, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edilen Ali Gaffar Okkan’ın da 17. ölüm yıl dönümü olup, hâlâ bu cinayetler çözülememiştir. Cumhuriyet şehidimiz Hasan Tahsin ve Kubilay ile başlayan bu katliamlar dizisi sürüp gitmiş ve ülkemiz bu katliamların utançlarıyla yaşamaya mahkum edilmiştir. Faili meçhul siyasi cinayetlerle yaşamda kopartılmış aydınlarımızı unutmamak, unutturmamak için, bu cinayetlerin takipçisi olmak, hafızalardan silinmesine engel olmak, toplumsal belleğimizi diri tutmak amacıyla bu anma bu anma programını düzenledik. Hiç hak etmedikleri acı sonlarla aramızdan ayrılan demokrasi adına barış adına hayatlarını hiçe sayan kaybettiğimiz tüm aydınlarımızı rahmet, minnet ve özlemle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

“Türkiye’nin parçalanma sürecini konuşuyorsak, aydın kıyımlarının bir uzantısı olduğunu bilmeliyiz”

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, bütün ülkelerin demokrasi tarihinin kanla ve gözyaşıyla yazıldığını, bu sürecin Türkiye’de devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bütün ülkelerin demokrasi tarihi kanla, gözyaşı ile yazılmış tarihlerdir. Osmanlı aydınlanmasından başlayarak 3. Selim’den itibaren yürüttüğümüz demokrasi ve çağdaşlaşma mücadelesi de bütün dünyanın mazlum ulusları gibi Türk tarihinde de kan ve gözyaşı ile örülmeye devam ediyor. Namık Kemallerle başlayan hürriyet anlayışının başlarında Cumhuriyet tarihinin başlarında Kubilay ile başlayan, Sebahattin Ali’lerle devam eden, 1970li yıllarda Ümit Yaşar Doğanay’ın öldürülmesi, Abdi İpekçi cinayetleri ile İTÜ’nün çok değerli rektör ve hocalarının katli ile devam eden süreç, 1990lı yıllarda bir daha ivme kazandı. 1990lı yıllarda Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok ile devam eden karanlık süreç 3-5 yıl öncesinde artık kitlesel katliamlar boyutuna geldi. Ülkemiz bu değerli aydınlarını kaybetmekle bugün neredeyse bir savaşın eşiğine geldi. Bugün Türkiye’nin bekasından, Türkiye’nin parçalanma sürecini konuşuyorsak bunlar aydın kıyımlarının da bir uzantısı olduğunu bilmemiz lazım. Ülkemizin değerlerini, ülkemizde emeği ile bilgisi ile bir yerlere gelen aydınlarımızı kaybettik.  Her dönemde görevini yapan aydınlar gibi bizlere de çok büyük ödevler düşüyor. Bu ülkede haysiyetli bir toplum yaratacaksak, bundan sonra ki dönemde başımız dik, bu ülkenin çağdaş-uygar insanlarıyız ve bu ülkenin çağdaş demokrasilere ulaşması için özlemimiz varsa ödevlerimizi, görevlerini layıkıyla yapmalıyız. Ben Türkiye’nin birikimine inanıyorum. Geçmişte ışık olan, bu mücadelede düşen aydınlarımızın ışığı altında ülkemizi gelecekte çağdaş bir ülke düzeyine çıkaracağına inanıyorum.”

Konuşmaların ardından anma programı Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ve Ali Gaffar Okan’ın biyografilerinin okunması ve anılarına hazırlanan slayt gösterileri ile sona erdi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.