son haberler

MHP’li Ayyıldız İmar Revizyonunu Sordu

Yayınlanma Tarihi: 7 Ağustos 2017 okunma

MHP’li Ayyıldız İmar Revizyonunu Sordu
Siyaset
0

MHP Ünye İlçe Başkanı Ayhan Ayyıldız Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’a imar revizyonu ile ilgili 11 maddelik soru yöneltti. Düzenlediği basın toplantısında ilk önce  Ünye Belediyesi tarafından hazırlatılan İmar planı revizyon çalışmaları hakkında açıklama yapan Ayyıldız, “Ünye Belediyesi tarafından seçimlerden 1. Yıl sonra ordu büyükşehir belediyesinden yetki alınarak 1 / 5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu ve 1 / 1000 ölçekli uygulama imar planı çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Nazım imar planları yaşadığımız kentin ulaşım – konut – sanayi – turizm – eğitim – sağlık gibi alanlarının nerede ve ne büyüklükte olacağının belirlendiği, gelecekte kentin ne yöne gelişeceğinin kararlarının verildiği planlardır. Nazım imar planı yapma yetkisi büyükşehir yasasına göre, büyükşehir belediyelerine verilmiştir. Ünye belediyesinin bu yetkiyi meclis kararı ile alarak, planı kendisinin yaptırması olumludur. Keza Fatsa Belediyesi de yetkiyi almıştır” dedi.

Başkan Ayyıldız, imar planları ile ilgili olarak;

“1- İhale ediliş biçimi doğrudan bir firmaya verilerek mi yapılmıştır ve ihale bile edilmeden 4 – 5 ay öncesinden planlama çalışmalara başlanmış mıdır ?

2-İmar planları yapılırken tüm resmi kurumlardan görüş alınmak zorundadır. Oysa ki çok az resmi kurumdan görüş alınmış olup, kentin çözüm bekleyen çoğu yer seçim konusu havada kalmış ve çoğu ilgili kurumlarla hiç bir iletişim kurulmamıştır.

3-Yaklaşık 2 – 2,5 yılı aşan bir zamanda kamuoyuna hiçbir bilgi verilmemiş olup, sadece imar müdürlüğü-plan proje müdürlüğü giriş kapısına “ revizyon çalışmaları devam etmekte olup, askıya çıkacaktır, bilgi verilmemektedir” şeklinde yazı asılmıştır.

4-Mülk sahipleri ve parsel sahipleri hiç bir şekilde plan yapımı ile ilgili bilgilendirmemiş olup, kulaktan dolma bilgiler imar müdürlüğü – üst kattaki seçilmiş bürokrasi yapısı arasında merdivenlerde aşağı inip – çıkmaktadır.

5-Çalışmalarına aynı dönemlerde başlamasına rağmen altınordu ve fatsa planları buyuksehır ve ilçe belediye meclislerinde onaylanmıştır , ünye planları ile ilgili kamuoyunda çok değişik tarihler verilerek insanların kafaları karışmakta, kimse net bir bilgiye sahip değildir. Bunun nedeni nedir ?

6-Bir kentin imar planı yapımı ; sadece kapalı kapılar arkasında belli bir kesimin bilgisi olarak mı yapılmalıdır yoksa bu kentte yaşayan sivil toplum kuruluşlarının ve bu kente hizmet veren tüm branşlardaki mimar ve mühendislerin görüşleri alınarak mı yapılmalıdır. Bugüne kadar ünyede serbest çalışan hangi mimar – mühendislik branşlarından görüş ve bilgi alışverişi yapılmıştır.  ?

7-Ünye dışına çıktığımızda örnek olarak en yakınımızdaki fatsa, ordu veya samsunda inşaat faaliyetleri gözle görülür şekilde hızlı ve yoğunken, niçin ünyede yavaş bir inşaat faaliyeti vardır. Mütehitler niçin ünyede belediyeden ve projelerden uzak durmaktadır ?

8- 2-3 yıldan beri bu imar planları bitecek, onaylanacak ondan sonra inşaat yapabilirsiniz diyerek, insanlar daha ne kadar bekletilecektir. Planların askıya çıktıktan sonra en az 6 -7 ayda onaylanacağı düşünüldüğünde  2018 nisan – mayıs aylarında ancak kesinleşeceği doğrumudur.

9-Vatandaşların talepleri ve dilekçeleri dikkate alınmakta mıdır ?

10-Temmuz – 2017 de çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yeni imar yasası ve kanunu çıkmış olup, türkiye çapında yoğun tepkiler üzerine, uygulama başlangıç tarihi 1 ekime uzatılmıştır. Dikey yapılaşmayı yatay yapılaşmaya geri çeviren kanunun çıktığı bilinirken, ünyede en fazla 10 katlı dengeli bir imar hakkı bulunurken, en yakın fatsa ilçesindeki 18 – 20 katlı çarpık yapılaşma ortadayken ve fatsa belediyesi tarafından pişman olunup bunu nasıl geri düzeltiriz diye düşünülüp çalışma yapılırken, kamuoyunda ünyede yeni imar planında 15 -20 kat verileceği – serbest olacağı doğrumudur. Doğru ise bu 15-20 katlar nerelere – hangi özel bölgelere verilecektir. ?

11-Kamuoyunda konuşulan ve hergün yeni bir kargaşa şeklinde yeni bilgi eklenen, imar planlarının ağustos ayında büyükşehir belediyesine askıya çıkacağı konusunda bilgi doğrumudur.  Yöremizin fındık bölgesi olması sebebi ile ağustos – eylül aylarında askıya çıkan planı hangi vatandaşımız takip edecektir, herkes ya fındık bahçesinde, harmanda ya da tatilde olacaktır. Kamuoyu niçin bilgilendirilmemektedir” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.