son haberler

2020 Türk Tarımı İçin Sıkıntılı Geçti

Yayınlanma Tarihi: 30 Aralık 2020 okunma

2020 Türk Tarımı İçin Sıkıntılı Geçti
Ekonomi
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman 2020 yılının Türk Tarımı açısından sıkıntılı geçtiğini belirterek “pandemi bir yandan, sel, deprem, hortum gibi diğer doğa olayları 2020 yılında yaşandı. Bu durum da tarımı olumsuz etkiledi” dedi.

“Tarım 2020 Yılında Beklediğimiz İvmeyi Yakalayamadı”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman Ünye TV’ye yaptığı açıklamada 2020 yılın değerlendirdi. Hem fındık açısından hem de tarım açısından yaşanan olumsuzluklara değinen Başkan Sarıkahraman, “ 2020 rakamının bir suçu günahı yok. Dünyayı idare eden siyasi otoriteler tüm dünyada cennet vatanı bu duruma getiriyor ister istemez. Ünye çiftçisi ve Türk Tarımı açısından ise baktığımız da biz de sıkıntı içerisindeyiz. Bir taraftan Pandemi süreci ile geçen 2020 yılında diğer taraftan deprem, sel, kuraklık gibi tüm bu olaylar sanki tarımla ilgilenenlerin üzerine gelmiş gibi görülüyor. Sanayici açısından bakılınca da böyle, esnaf açısından bakılınca da durum değişmiyor. Tarım 2020 yılında beklediğimiz ivmeyi yakalayamadı. Her geçen gün ivme kaybederek biraz eksiye düşüyoruz. Kuraklık, don, sel yangınlarla birlikte Türk Çiftçisi mücadele içerisinde. Önlemi ile ilgili ise kısa vadede doğa kendini toparlayamaz ama uzun vadede bu mümkün. Bunu de geçenlerde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarında görüyoruz. Doğa hemen canlanıyor ve kendini onarmaya başlıyor. Bu diğer canlılar içinde böyle” dedi.

“Fındıkta Tehlike Çanları Çalıyor”

Fındık ürünün açısından 2020 yılını da değerlendiren Başkan Sarıkahraman, “fındık ürünü diğer yaş sebze ve meyvelere göre, hububat ürünlerine göre biraz daha iyi ancak bizim de 2020 yılında gördük bugün de içinde olmak şartıyla fındığımızda da tehlike çanları çalıyor. Felaket derecede bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Bunun da önlemini almalıyız. Usanmadan, bıkmadan sıra dağlar haline ülkemizi mevsimine, yöresine uygun yağmur çekebilecek, yağmuru dengeli bir şekilde tarım alanlarına yağdırabilecek bir çalışmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

“20 Yıllık Yağmurumuz Bir Günde Dereli’ye Yağdı”

Karadeniz’de yaşanan sel olaylarına da değinen Başkan Osman Sarıkahraman, “Dereli’de geçtiğimiz yıl yağan yağmur bizim yaklaşık 20 yılda almamız gereken yağmurdu ve bir günde yağdı. Bu tür yağmur daha önce Ünye’ye yağdı, Terme’ye sel bastı, Çarşamba’yı sel aldı. Bu yaşananların suçu ise biz ve Dünya’yı idare edenlerdir. Yaşadıklarımızın sebeplerine bakacak olursak en başta kendi kullandığımız doğal kaynakları israf etmemizden kaynaklanıyor. İsraf ettiğimiz her damla su kuraklığa bir adım daha götürüyor. Sonrasında ise ne oldu bize diyoruz ama mutlaka bunlar düzelmeli, düzeltilmelidir. Yaşanalardan yine ders almıyoruz. Doğayı kirletmeye devam ediyoruz. Şimdi bir de maske eklendi. Çıkardığımız maskeleri doğaya atarak kirletiyoruz ” diyerek uyarılarda bulundu.

“Toprak Anayı Üzmeyelim”

Üretimin önemine de değinen Başkan Sarıkahraman, “tarımda üretim durursa, eğer Doğu Anadolu, Akdeniz, Ege, Trakya, İç Anadolu, Karadeniz üretemezse Türkiye aç kalır. Biz milyonlarca turistin karnını doyuruyoruz, 83 Milyonun karnını doyuruyoruz. Biz milyonlarca mültecinin karnını doyuruyoruz. Eğer böyle giderse sıkıntılı günler bizi bekliyor. Artık Dünya gıda milliyetçiliğine doğru gidiyor. Herkes kendi gıdasını kendi yeteceği kadar üretiyor. Paranız olsa da birşey alamayabilirsiniz. Toprak anayı üzmememiz lazım” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.