son haberler

Fındık İnişe Geçti

Yayınlanma Tarihi: 20 Haziran 2015 okunma

Fındık İnişe Geçti
Ekonomi
0

Geçtiğimiz aylarda rekor kıran ve serbest piyasada kilogramı 20 TL’ye satılan fındık, bu günlerde düşeşe geçerek 15 TL’ye seviyelerine geriledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman; “Fındığın fiyatının 5-6 lira olması ne kadar kötüyse 20 lira olması da o kadar kötü. Bu bir oyunsa da önümüzdeki dönemde fındık fiyatının bundan çok aşağılarda olacağını düşünmüyorum” dedi.

Ordu’da 29-30 Mart 2014 yılı yaşanan zirai don olayı fındığı olumsuz etkilerken, fiyatlara olumlu yansıdı. Fındık sezon başında serbest piyasada 10 TL’den alıcı bulurken, daha sonraları bu rakamlar 12 TL’ye ardından da 15 TL’ye çıktı.

ziraat_odasi_başkani_osman_sarikahraman2015 yılının Ocak ayında fiyatı normal seyreden fındık daha sonraki süreçte tarihi rekora ulaştı ve 18 TL’yi gördü. Nisan ayına gelindiğinde fındık bir rekora daha imza atarak serbest piyasada 20 TL’den alıcı buldu. Geçen aylarda kilogramı 20 TL’yi gören fındık, gözle görülür bir düşüşle 15 TL’ye geriledi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman; “Fındıkta fiyatın gerilemesi serbest piyasa koşulu, arz-talep ve daldaki fındık sebebiyle oldu. Dalda fındık yanmadı fakat rekoltesi net değil. Ancak fındığın başında büyük dertler var. Bunların hepsini bir araya getirdiğiniz zaman bu oyunlar niye diye sorasınız geliyor. Fındığın fiyatının 5-6 lira olması ne kadar kötüyse 20 lira olması da o kadar kötü. Bunun bir orta yolunu bulmak gerekiyor diye hep söyledim hala da söylüyorum. Bu bir oyunsa da önümüzdeki dönemde fındık fiyatının bundan çok aşağılarda olacağını düşünmüyorum.

Fındıkta küllenme olayı ilgili de açıklamalarda bulunan Sarıkahraman; “Küllenme için üreticilere ilaç veriyoruz. Çok yoğun bir ilaç satışı var. Bizler küllenme için önleyici değil bitirici ilaç verilmesinden yanayız. Bu tür çalışmalara devam edeceğiz. Küllenme fındığı ne kadar etkileyecek bekleyip göreceğiz. Kimse üzülsün istemiyoruz. Biz bu geminin ortak yolcularıyız” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.