son haberler

Ünye’de Organik Fındık Tarım Okulu

Yayınlanma Tarihi: 11 Şubat 2021 okunma

Ünye’de Organik Fındık Tarım Okulu
Ekonomi
0

Ünye Halk Eğitim Merkezi ve Ünye Ziraat Odası işbirliğiyle düzenen Organik Fındık Tarım Okulu’na katılan kursiyerler sertifikalarını aldı. Teorik ve uygulamalı eğitim gören 100 kursiyer, kursu başarıyla tamamladı.

Fındıkta verimi arttırmak, bilinçli ve daha üretken çiftçiler yetiştirmek amacıyla Ünye Halk Eğitim Merkezi ve Ziraat Odası işbirliğiyle Organik Fındık Tarım Okulu Kursu düzenlendi. Farklı yaşlarda kadın ve erkek çiftçiler Tarım Okulu’nda önce teorik eğitim aldılar. Ziraat Odası Toplantı Salonun’da verilen teorik eğitimin ardından Gölevi Mahallesi’nde örnek bahçede uygulamalı eğitim programları düzenlendi. Pandemi kuralları kapsamında gruplar halinde eğitim alan 100 kursiyler sertifika sahibi oldu. Ünye Ziraat Odası Genel Sekreteri Fatih Aksoy, Ziraat Mühendisleri İbrahim Hakan Gün, Hayrullah Kadim, Fatmanur Şahin, Elif Mutlu ve Peyzaj Mimarı Banu Demirel Ateş kursiyerlere kurs boyunca eğitim verdiler.

Fındık Yetiştiriciliği Eğitimi Verildi

Tarım Okulu Uygulayıcısı Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün yaptığı açıklamada, “Ünye Ziraat Odası ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yaklaşık 100 kursiyere fındık yetiştiriciliği, fındıkta budama, Fındıkta besleme ve aşı yöntemleriyle ilgili bilgiler verdik. Teorik eğitiminin ardından örnek bahçemizde uygulamalı olarak kursiyelerimiz eğitim aldılar” dedi.

“Ünye, Fındık’ta Dünyanın Lider İlçesidir”

Dünya Fındığını en çok üreten ülkenin Türkiye, Türkiye’de de en çok fındık üreten ilin Ordu olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, “Buradaki temel amacımız  Ünye, fındık üretimi konusunda Dünyanın lider ilçesidir. Bu lider ilçeyi fındıktaki bilgi birikimiyle daha yoğun bir şekilde birim alandan aldığımız verim miktarını yükseltmektir. Şuanda dönümde 89 kilo ürün alıyoruz. Bu rakamı 200-250 kiloya çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

“Üreticilerimiz Pandemiyi Fırsat Bildi”

Pandemi sürecinde vatandaşların haftasonu kısıtlamalarını bahçe işleriyle değerlendirdiklerini söyleyen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Tarım olmazsa olmazımız. Tüm Dünya’da gıda güvenliği sarsıntı geçiriyor. Yarın bir gün üretemeyecek olduğumuz ithal ettiğimiz ürünlerde sıkıntı olduğunda ne yapacağız. Bu nedenle kendimiz üretmeliyiz. Çocuklarımız ve torunlarımız ekmek, su dediğinde çaresiz kalmamamız için bugünden tedbirimizi almalıyız. Pandemiyi aslında üreticilerimiz fırsat bildi. Haftasonu sokağa çıkma kısıtlamalarında tarımla uğraştılar. Ekip dikerek üretime dönüştürdüler. Bunun kalıcı olmasını istiyoruz, asıl amacımız budur.  Tarım göreceli kavramdır. Çiftçilerimiz komşudan görüp kendini geliştirebilir. Bu nedenle de Organik Fındık Tarım Okulu’nda eğitim alan çiftçilerimiz bulundukları mahallede de bunları yaygınlaştıracaklardır” dedi.

“Ünye HEM 100’den fazla alanda 3000’in üzerinde Kurs Açtı”

Ünye Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Muammer Coşkan ise “Ünye Halk Eğitim Merkezi 100’den fazla alanda 3000’in üzerinde kurs çeşidi ile ülkemize memleketimize hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Fındık üretiminde amaç dönüm başına alınan ürün miktarını arttırmaktır. Bunun için atadan dededn kalmış olan metotları terk edip artık teknik üretime geçmek gerekiyor. Bu alanda yapılan faaliyetler çok değerli faaliyetlerdir. Kursa katılan kursiyelerimizi tebrik ediyorum” dedi.

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.