son haberler

2021-2040 Müzakere Toplantısı’nın Değerlendirmesi

Yayınlanma Tarihi: 3 Kasım 2021 okunma

2021-2040 Müzakere Toplantısı’nın Değerlendirmesi
Gündem
0

Yeni Ünye Müzakere Toplantısı Tertip Heyeti adına 2040 Kar Tanelerinden Gökküşağına Yeni Bir Dünya Kitabı Yazarı,  Eğitimci, 20 Dönem Ordu Milletvekili Mustafa Hasan Öz 2021-2040 Müzakere Toplantısı’nı Değerlendirdi.

26 Ekim 2021 Salı günü saat 16.00-18.00 arası Ünye Belediyesi Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde “ Yeni Ünye İçin MÜZAKERE, 2021-2040” adı altında yapılan toplantı ile ilgili şu değerlendirmeler yapıldı;

 1- Ünye Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde yapılan müzakere toplantısında M. Hasan Öz’ün önce bir dosya halinde hazırladığı sonra gerçekleşmiş gibi hikâyelerden oluşan romanını yazdığı teklif projeler davet edilenlerle müzakere edildi.

2- Programa katılan Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı, Sivil Toplum Kuruluşları başkanları, siyasi parti il ve ilçe başkanları, esnaf odaları yöneticileri, ticaret ve sanayi kuruluşları sahipleri, sanatçılar, gazete, televizyon temsilcileri, muhtarlar, yazarlar, üreticiler ve çok sayıda destekçiler katıldı.

3- On bir kişilik bir müzakere toplantısı hazırlama tertip heyetinin organize ettiği toplantıda Mustafa Hasan Öz sunuş konuşması yaptı.

Sunuş konuşmasında 17 Haziran’da Ali Nevzat Tesisleri’nde yapılan Ünyeliler Yazdı, 2040, Kar Tanelerinden Gökkuşağına, Yeni Bir Dünya, Başarıların Romanı adlı eserin tanıtımı ve hediye dağıtımı süreci ile başlayan çalışmalar hatırlatıldı ve orada verilen kararla müzakere toplantısının organize edildiği dile getirildi.

Sunuş konuşmasında ayrıca müzakerenin amacı, kuralları anlatıldıktan sonra, kitabın içeriğinde yer alan teklif projelerden bahsedildi. Katılanlardan bu yönde değerlendirme, müzakere ve teklifler talep edildi.

4-Müzakere toplantımızın amacı şu şekilde açıklanmıştır:

Maddi ve manevi açıdan şehrimizi kalkındırmak ve mutlu, huzurlu bir toplum olabilmektir.

Bu başarıyı diğer toplumlara örnek oluşturabilmek için tüm kurumları ve ilgi duyan tüm insanları ile ülkemizin en müreffeh şehri ÜNYE, yani YENİ BİR ÜNYE ortaya çıkarmak için bir araya gelmek, organize olmak, çalışmak, projeler üretmek, en uygun projeleri hayata geçirmektir.

Bu çalışma tam bir kalkınma seferberliği olacak ve hiçbir siyasi mülahaza barındırmayacak, tamamen sivil ÜNYE KALKINMA PROJESİ olarak yürütülecektir.

Bu bir dernekleşme, vakıflaşma, federasyon veya konfederasyon kurma çalışması, birilerine rakip olma, şahsımıza bir şeyler koparma çalışması da değildir.

Kıskançlıkların, haksız ve yersiz rekabetlerin, tembelliğin, ilgisizliğin yakıldığı, yıkıldığı, sevginin, saygının, kardeşliğin, fedakârlığın, çalışkanlığın, üretimin, huzurlu, müreffeh geleceğimizin şekillendirileceği faydalı bir müzakere toplantısı olmasının amaçlandığı belirtildi.

5- Teklif edilen ve müzakere edilmesi istenen projeler şunlar olmuştur:

A.EKONOMİK KALKINMA VE ÜRETİM

  • Fındık
  • Fındıkkabuğu (Aktif Karbon)
  • Alternatif ürünler
  • Hayvancılık
  • Kooperatifler
  • Sermaye ortaklıkları
  • Fabrika ve atölyeler
  • Enerji projeleri
  • Rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlanma
  • Evlerde üretim
  • Mesleki eğitim, kurs, teşvik ve destekler

B.HUZUR, BARIŞ VE KARDEŞLİK

Eğitimler, Huzur toplantıları, Birlikte sosyal hayat etkinlikleri

  1. AHLAK VE MANEVİYAT

Eğitimler, Seminerler, Konferanslar, Kurslar, Etkinlikler, Kampanyalar…

  1. DAYANIŞMA

Önce dayanışma, paylaşma ve hayırsever bilinci eğitim ve seminerleri, etkinlikler ve kurumlar…

  1. ÖRNEK TOPLUM

Toplum olarak yapılan faaliyet, etkinlik, hareket, kampanya gibi her alanda örnek teşkil edecek kadar fedakârlık, başarı, azim, birlik gösterilmesi ve dalgalar halinde yayılabilecek örneklik ortaya konması.

  1. F. ÖRNEK ŞEHİR

Bütün bu özel projelerde ortaya konacak başarılarla markalar oluşturmak, tescil edilecek projeleri yaymak, yaşanabilir örnek şehir ilan edilmek.

  1. İLKLER PROJESİ (ORDU’DA, KARADENİZ’DE, TÜRKİYE’DE, DÜNYA’DA)

İlimizde, ülkemizde, dünyada olmayan; Ünye’de uygulanabilecek yepyeni bir şeyler bulup ilkler ortaya konmalı, uygulamalı ve ilan edilmelidir.

  1. TEKLER PROJESİ

İl, ülke, dünya çapında, bir tek Ünye’de bulunan bir şeyler oluşturulmalıdır.

İ. ENLER PROJESİ

İl, ülke, dünya çapında en büyük, en yüksek, en verimli, en güzel, en başarılı, en sağlam, en değerli gibi bir şeyler oluşturmalıdır.

2040 KİTABINDA BAHSEDİLEN DİĞER PROJELER

Fındık Bahçesi zincir Kafeterya (Yerli ürün satışları).

Milli Eğitim, Diyanet, diğer devlet daireleri, esnaf, sanayi ve ticaret odalarında eğitimler ve projeler. Kadınlar, gençler ve çocuklar için girişimler ve projeler.

Servet yönetimi merkezi, psikiyatri kliniği, önemli şahsiyetler isimlerinin şehirde önemli yerlere verilmesi. Kitap okuma ve yazma atölyeleri, kültür-sanat atölyeleri, sinema sektörü projeleri, müzeler. Yunus Emre Üniversitesinin kurulması.

Güneş evler, sağlık turizmi yatırımları, enerji projeleri, şehir planlaması, organize sanayi bölgesinin özellikleri, dijital bütünlük ve hızlı iletişim projeleri, uluslar arası kongre merkezi, serbest kürsü, festivaller, tersane, deniz taşımacılığı ve diğerleri.

6- İlk müzakere toplantısına yüz kişi davet edildi, mazereti olanlar dışında davet edilenlerin tamamı katıldı.  75 kişinin katıldığı toplantıda 25 kişi söz aldı

7- Toplantıda söz alanlar özetle şu değerlendirmeleri yapmışlardır:

– Büyük emek sarf edilerek hazırlandığı ifade edilen dosya içeriği ve üzerine yazılan roman için emeği geçenler tebrik edildi.

– Projelerin gerçekleşmesi için büyük gayret edilmesi, güçlü birliktelik oluşturulması gerektiği belirtildi.

– Ünye’de meslek grupları bir türlü bir araya gelemiyordu. Bu toplantıda bu eksiklik giderilmiş oldu denilerek tebrik ve teşekkürle devamı talep edildi.

– Arkasında devlet, belediye ve diğer resmi kurumlar, İstanbul özel desteği ve güçler olmadan, sivil olarak halk ile birlikte yapılan bir toplantı olduğu ifade edildi. Böyle bir girişim ile bir araya gelinebildiği ifade edilerek yapılabiliyormuş yorumu ortaya kondu ve bunun önemsenmesi belirtildi.

8- Yapılan teklifler ise şu şekilde sıralanmıştır:

– Bu çalışmaların yapılması için teklif edilen bir merkez yürütme kurulu için isimler tespit edilip heyet kurulmalıdır (Bu teklif müzakere toplantısı gündeminde de mevcuttu)

– Engellilerin problemlerine çözüm bulacak ilave projelerin hazırlanmalıdır.

– Ünye’de yaşanan trafik sorunu üzerinde daha detaylı çalışılmalıdır.

– Problemlerin tespiti için istatistik birimi oluşturulmalıdır

– Bu çalışmaların içerisinde gençler daha fazla bulunmalıdır.

– Müzeler projesine taş eserler müzesi ilave edilmeli ve kaleden çıkan eserler de iyi değerlendirilmelidir.

– Ünye eğitim kenti olmalıdır, ilave fakültelerle Ünye Yunus Emre Üniversitesi kurulmalıdır.

Ürkek sermayenin geri getirilmesi için çok iyi çalışmalar yapılmalıdır.

– Projeler sürdürülebilir yapılmalıdır.

– Eğitimler çocuk yaşta başlatılmalıdır ve bilim insanına saygılı bir şehir haline gelecek ortam oluşturulmalıdır.

– Su üzerine geniş araştırma yapılmalı ve verimli kullanılması için çalışma yapılmalıdır.

– Bütün çalışmalar profesyonel proje çalışmaları şeklinde yürütülmelidir ve bu konuda proje yazma eğitimleri de verilmelidir.

– Avrupa projeleri takip edilmeli ve onlardan çok iyi yararlanılmalıdır.

– Sanat sokakları oluşturacak proje üzerinde çalışma yapılmalıdır.

Geri dönüşüm odaklı sanat çalışmaları artırılmalı ve destek için bu konu projelendirilmeli, bu konuda marka şehir olma yolunda çalışma yapılmalıdır.

– Tarım alanında dünyadaki başarılı ülkeler araştırılmalı ve örnek alınmalı, tespitler projelendirilmelidir.

– Madenlerimizin hammadde olarak değil, mamul madde olarak üretilmesi ve ihracı projelendirilmelidir.

– Ünye turizm açısından zengin ve değerleri çok olan bir kenttir. Ancak şehrimize gelenlere sunacağımız sembol hediyelik eşya ürünlerimiz yok. Bir tek manyetik kumdan üretilen az sayıda ürün var. Bu konu araştırılmalı ve projelendirilmelidir. Turizm beyni oluşturulmalıdır.

Değerli taşlar arastası, çarşısı oluşturmalıyız.

– Bürokrasiyi bitiren bir dijital ortam üzerinde proje üretilmelidir.

– Denizimizi çok daha iyi ve verimli kullanabilmenin araştırılması yapılmalı ve bu konuda projeler üretilmelidir.

– Korumalı turizm master planı hazırlanmıştır. Ancak belediye ve mülki amirlik desteği gerekmektedir. Bu konuda çalışmalar desteklenmelidir.

– Alan odaklı istişare toplantıları yapılmalıdır.

– Yazılım eğitimleri projelendirilmelidir.

-Sanat ve sanatçı kalkınma için çok önemlidir ve desteklenmelidir.

– İnsanlar tek tek bir şeyler yapıyor ama bir araya gelerek büyük işler başarmada derdimiz var. Bunu başarmanın yolları bulunmalıdır. Bu teklif edilen projeler bunun için çok önemlidir.

– Ünye’de tohum merkezi çalışması için proje yapılmalıdır.

– Kadınlarımız konusunda daha büyük çapta projeler üretilmeli, liderlik eğitimleri, haklarının tamamen elde edildiği bir gelecek planlanmalıdır.

– Ünye’de kent kimliği oluşturulmalı ve binalar buna göre giydirilmelidir.

– Yetim dostu şehir olma yolunda yürütülen projeye destek verilmelidir.

– Üniversitede okuyan çocuklarımıza çok iyi sahip çıkabilmemiz için özel projeler yapalım.

– Galabuzu mevkisi eski haliyle yeniden şehrimize kazandırılmalıdır.

9- Toplantının sonunda teklif edilen projelerin hayata geçirilmesini planlayacak bir MERKEZ yürütme Kurulu için ortaya çıkan gönüllü üç kişiye ilave şahıslar eklenmesi çalışması teklif edilmiş ve toplantı iyi dileklerle sona erdirilmiştir.

10- Projelerin bir dosyası ve gerçekleşmiş gibi hikayelerinden oluşan, ayrıca bir başarı ve motivasyon eseri olan 2040 Kitabı’nın daha iyi anlaşılarak okunması ve iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

11- Ünye’nin mevcut problemleri elbette öne çıkarılmalıdır. Ancak projelerde hedeflenen zaten mevcut problemlerin çözümüne ve yeni kalkınma projelerinin hedeflenmesine yöneliktir. Bu açıdan hayallerin ve gelecek için düşünülen projelerin öncelikleri belirlenmeli ve bir an önce heyetler halinde çalışmalar başlatılmalıdır.

Heyecanlı ve verimli geçen toplantı canlı yayın ile çok insan tarafından izlenmiştir. Toplantı çok sayıda gazete, televizyon ve diğer medya kuruluşlarında ve de sosyal medyada haber olarak yayınlanmış ve etkili olunmuştur.

Toplantıların ve çalışmaların devamı konusunda irade ortaya konmuş ve bu beklenti oluşturmuştur.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.