son haberler

2/B İle İlgili İddialar Gerçeği Yansıtmıyor

Yayınlanma Tarihi: 23 Mayıs 2015 okunma

2/B İle İlgili İddialar Gerçeği Yansıtmıyor
Gündem
0

Ünye’de kısa bir süre önce “2/B Arazilerinde Skandal Duyumlar Muhtarları Harekete Geçirdi” başlığıyla yerel basında yer alan haberler üzerine Ünye Mal Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, devlet yetkililerince bir komisyon oluşturup 2/B arazilerinin pazarlık usulü ile vatandaşlara satıldığı duyumları üzerine mahalle muhtarlarınca Ünye’de yapılan toplantıya atıfta bulunularak yapılan haberin kamuoyunu yanıltıcı nitelikle olduğu ifade edildi.

“2/B arazileri, belediye, ticaret odası, ziraat odası, sanayi odası, tarım müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılan fiyat araştırmaları ile, arazinin konumu ve özellikleri gibi özel durumları da göz önüne alınarak müdürlüğümüzce oluşturulan Bedel Tespit Komisyonu marifetiyle tespit edilerek, hak sahiplerine doğrudan satışı yapılmaktadır” denilen açıklamada, “Haberde ima edildiği gibi gayri resmi bir komisyon oluşturularak, vatandaşlara pazarlık usulüyle satışı yapıldığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır“dedi.

Ünye Mal Müdürlüğü 2/B arazileriyle ilgili kamuoyunu aydınlatmak için şu açıklamayı yaptı:

“Halk arasında 2/B yasası olarak bilinen kanun gereğince, Orman Kanununa istinaden bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerin Orman Kadastro Komisyonlarınca orman sınırları dışına çıkarılarak Hazine adına tescil edilen ve Kadastro Müdürlüklerince de kullanıcıları belirlenerek müdürlüğümüze intikal eden 2/B arazilerinin hak sahiplerine doğrudan satış işlemleri müdürlüğümüzce yapılmaktadır.

2/B Arazilerin Satışları Nasıl Oluyor?
Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli; dört yüz metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde ellisi, fazlası için rayiç bedelin yüzde yetmişi üzerinden hesaplanır. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması hâlinde yüzde elli satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınma/ için uygulanır. Bir taşınmazdaki hak sahipliğinin devredilmesi hâlinde yüzde elli satış bedeli hesaplaması, taşınmazın sadece dört yüz metre karesi için ve hak sahiplerinin hisselerine oranlanarak uygulanır. Ancak, tamamen ve münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılan ve üzerinde tarımsal amaçlı yapılar (mandıra, sera. ağıl. kümes vb.) ile sürekli ikamet amacıyla kullanılan konut hariç yapı bulunmayan yerler için satış bedeli, rayiç bedelin yüzde ellisi üzerinden hesaplanır. Bu şekilde satılan taşınmazların sonradan farklı amaçla kullanılması hâlinde, taşınmazın satış tarihi itibarıyla rayiç bedelinin yüzde yetmişi üzerinden hesaplanacak bedel esas alınarak aradaki fark kanuni faiziyle birlikte ecrimisilin tarh, tahakkuk ve tahsiline ilişkin hükümler uyarınca kayıt malikinden tahsil edilir denilmektedir.

Bu Kanun hükümlerine göre satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedelini ifade ettiği belirtilmiştir.

Bedel Bilirkişilerden Sorulur
Tahmin edilen bedel, idarelerce tespit edilir veya ettirilir. İşin özelliğine göre gerektiğinde bu bedel veya bu bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar belediye, ticaret odası, sanayi odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulur. Tahmin edilen bedel, bunun dayanaklarının da eklendiği bir hesap tutanağında gösterilir ve asıl evrak arasında saklanır. Bu bedel gerektiğinde ihale komisyonlarınca tahkik ettirilir. Ancak, yapım işlerinde bu işler için kanunların verdiği yetkiye dayanılarak ilgili dairelerce tespit edilmiş birim fiyatları varsa, bunlar uygulanır, denilmektedir.

Bedel, Tespit Komisyonunca Tespit Edilir
Ayrıca tahmin edilen bedel, bedel tespit komisyonunca tespit edilir ve karara bağlanır. Bedel tespit ve takdirinde, taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurulmak suretiyle rayiç bedel esas alınır, denilmektedir.

6292 Sayılı Kanun gereğince orman sınırları dışına çıkarılan ve kullanıcıları belirlenerek müdürlüğümüze intikal eden 2/B arazileri, belediye, ticaret odası, ziraat odası, sanayi odası, tarım müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılan fiyat araştırmaları ile, arazinin konumu ve özellikleri gibi özel durumları da göz önüne alınarak müdürlüğümüzce oluşturulan Bedel Tespit Komisyonu marifetiyle tespit edilerek, hak sahiplerine doğrudan satışı yapılmaktadır. Dolayısıyla haberlerde ima edildiği gibi gayri resmi bir komisyon oluşturularak, vatandaşlara pazarlık usulüyle satışı yapıldığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.