son haberler

Bu haberi Okumadan, Kentsel Dönüşüme Girmeyin!

Yayınlanma Tarihi: 5 Mayıs 2015 okunma

Bu haberi Okumadan, Kentsel Dönüşüme Girmeyin!
Gündem
0

Türkiye’de 2012 yılında hayata geçirilen Kentsel Dönüşüm Programı kapsamında riskli binalarını yıkıp yeniden yapanlara 100 bin, güçlendirme yapanlara ise 50 bin TL destek veriliyor. İstanbul’da gerçekleştirilen “Dönüşüm Devam Ediyor” programına katılan Belediye Meclis Üyesi Emlakçı Enver Çakır, dönüşümün kapsamını ve detaylarını gazetemize açıkladı.

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul’da “Kentsel Dönüşüm Aileleri”nin katılımıyla düzenlenen “Dönüşüm Devam Ediyor” programı gerçekleştirildi. Programa Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın yanı sıra Ünye’de emlakçılık yapan Çakır Emlak İşletmecisi Enver Çakır’da katıldı.

Rüzgârlı Sokak esnaflarından Enver Çakır, bulunduğu sokakta kentsel dönüşüm yapılacağını ve bu nedenle İstanbul’da düzenlenen “Dönüşüm Devam Ediyor” programına katıldığını ve bilgi edindiğini belirtti. Gerçekleştirilen program sonrası Kentsel dönüşüme dair detaylı bilgi edindiğini belirten Enver Çakır, bina sahibi kişilerin kentsel dönüşümden nasıl yararlanacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başvuru Nasıl Yapılacak?

Enver çakır yaptığı açıklamada; “Bir binanın risk tespitini yaptırmak isteyen vatandaş ilk önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşlara başvurmak zorunda. Binasına risk tespiti yaptırmak isteyen bir vatandaş, normal bir projeyi yaptırmak için nasıl yüz yüze görüşme yapıyorsa, tespit görüşmesini de bu şekilde gerçekleştiriyor. Vatandaşın ‘Benim bir binam var ve tespitini yaptırmak istiyorum’ talebinde bulunmasının ardından, ilgili kuruluşla anlaşma sağlanıyor.

3 Bin Liraya Tespit Yapılabilir

Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayata geçtiği ilk zamanlarda binaların risk tespiti yapılmasının maliyetleri çok yüksekti. Şu anda ise Türkiye’de binin üzerinde lisanslı kuruluş var ve bu kuruluşlar Türkiye’nin hemen her yerinde risk tespiti yapabiliyor. Teknik hesap içeren bu işlemi yapan firma sayısı arttıkça maliyetlerde aşağı doğru indi. Projenin ilk zamanlarında bir binanın risk tespiti için 50 bin lira gibi bir fiyat istenirken, bugün büyük bir binanın tespiti 3 bin liraya yaptırılabiliyor.

Risk Tespiti Nasıl Yapılıyor?

Risk tespiti Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından eğitimden geçirilen ve sınava tabi tutulan mühendislerin binaya gelmesiyle başlıyor. Lisanslı kuruluşlarla da çalışan mühendisler ilk önce binanın rölevesini çıkartıyorlar. Yani mühendisler binanın eni ve boyunun kaç santimetre olduğunu, kaç kolonu ve kirişi bulunduğunu, kolonda ki donatıların, demirlerin niteliğinin ne olduğunun ölçümünü yapıyorlar. Bunun ardından binadan numune alınıyor. Bu numunelerin testleri yapılıyor. Testlerin sonuçlarına göre binalar statik programlarla çözülüyor. Bu programlar binanın deprem yükünü, heyelanı taşıyıp taşımayacağının tespitini yapıyor. Eğer binanın bu yükü taşımayacağı tespit edilirse, ‘riskli bina’ tanımlamasına giriyor.

Risk Varsa, Tapuya Şerh Koyulur

Lisanslı kuruluş riskli bina tespiti yaptığı teknik raporu binanın bulunduğu yerde ki belediyeye teslim etmek zorunda. Belediyede bu teknik raporun yönetmelik şartlarına uygunluğunun, binadan alınan numuneler hakkında yapılan hesapların doğruluğunun, yeterli numune alınıp alınmadığının, yeterli ölçüm yapılıp yapılmadığının incelemesini yapıyor. Belediye her şeyin doğru olduğunu ve teknik olarak bir aksaklık bulunmadığını tespit ederse, binaya riskli şerhi konulması için tapuya gönderiyor. İlgili Tapu Müdürlükleri de binanın tapu kaydına riskli yapı olduğuna dair şerh koyuyor.

Vatandaşın İki Seçeneği Var

Tapudaki bu riskli şerhi vatandaş için bağlayıcı. Kişinin bu durumun ardından hiçbir şey yapmama alternatifi yok. Binanın riskli olduğunun tespitinin ardından 2 seçenek sunuluyor. Seçenekler ise binayı güçlendirmek veya yıkıp yeniden yapmak.

Bina Yıkılmayacaksa Güçlendirilecek

Eğer vatandaş risk tespiti yapılan binasını aynı şekilde korumak ve sağlam binada yaşamak istiyorsa, mühendislik firmasına güçlendirme projesi hazırlatmak zorunda. Mühendislik firması yaptığı statik analizlerin ardından kolonların büyütülmesine, perde yapmaya ya da temeli güçlendirmeye karar verebilir. Ancak mühendislik firması ve vatandaşın binayı güçlendirmek için anlaşma yapması her koşulda mümkün değil. Güçlendirme projeleri de ruhsata tabi oluyor. Vatandaş hazırlanan güçlendirme projesiyle belediyeye müracaat ederek ruhsat talep etmek zorunda. Ruhsat alım şartlarını taşıyan projelerle bina güçlendirmesi yapılabiliyor. Bina daha sonrasında da yapı denetime tabi oluyor.

Hem Kira hem de 100 Bin Lira Devletten

Binasını yıkıp yeniden yapmak isteyen vatandaşa 100 bin liraya kadar aldıklara kredilere destek verilecek. Güçlendirmek isteyen vatandaşa ise 50 bin liraya kadar aldıkları kredilere destek verilecek. Yapılan bu yardımlarla riskli binada oturan vatandaşların ev almaları için de destek verilmiş oluyor. Ayrıca vatandaşlara 18 ay kira yardımı da yapılıyor. Bunun yanında vatandaşlar ev yapımı ya da güçlendirmesi sırasında tapu ve belediyelerde ödemek zorunda oldukları harçlardan muaf tutuluyor.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.