son haberler

Çanakkale Ruhunu Hollanda’da Yaşatıyor

Yayınlanma Tarihi: 19 Mayıs 2015 okunma

Çanakkale Ruhunu Hollanda’da Yaşatıyor
Gündem
2

Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı projesi kapsamında Hollanda’ya giden Ünye, Ordu ve Samsun medyası, Rotterdam’da Çanakkale Müzesine çevrilen evi ziyaret etti.

Hollanda-Türk kamuoyunun yakınlaşması ve diyaloğun artması için Hollanda’da çeşitli faaliyetlerde bulunan Gazeteci-Yazar Emekli Bankacı Bülent Türker, Çanakkale savaşının 100. yıldönümünde evini Çanakkale Müzesine çevirdi.

canakkale_ruhunu_hollandada_yasatiyor (1)Ünye’den Dünyaya AB İle Medya Açılımı projesi kapsamında Hollanda’ya giden 10 kişilik ekip, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan yaklaşık 2 bin eseri Rotterdam’daki evinde sergileyen Kırklareli Vize ilçesi doğumlu, Çanakkale gönüllüsü Gazeteci-Yazar Emekli Bankacı Bülent Türker’in evine konuk oldu.

Hollanda’da yaşayan yaklaşık 20 yıldır Çanakkale gönüllüsü olan Bülent Türker, Rotterdam’da satın aldığı iki katlı müstakil bahçeli 310 m2 evini Hollanda ve Türkiye işbirliğini sağlamak, tarihi geçmişimizi, Türkiye ve Çanakkale sevdasını hem Türklere hem Hollandalılara anlatmak amacıyla kendi imkânlarıyla müze haline dönüştürdü.

Ziyarette müzede sergilenen eserleri tek tek anlatan Türker; “Müze, dünyada bir Türk’ün yurt dışında kendi imkânları ile kurduğu ilk ve tek müze. Zengin içerikli bir müze oldu. Burada sergilenen çoğu eser tektir. İmkânlarım elverdiği sürece  halkımıza hizmet edeceğim” dedi.

Müzede sergilenen eserler hakkında bilgiler veren ve yer olmadığı için sergilenen eserler kadar depoda da bekleyen eser olduğunun altını çizen Türker; “Çanakkale’de savaşan askerlerin matara ve yemek kaplarından, Fransız ve İngiliz komutanların savaşta kullandığı dürbünler, Çanakkale Savaşında kullanılan Türk bayrağı, Atatürk’ün birbirinden ilginç fotoğrafları, yüzlerce savaş orijinal fotoğrafları,  kılıç ve süngüler,  savaş esnasında İngiliz ajanı papazların kullandıkları kıyafetler, Türk ve İngiliz askerlerinin giyimleri, Bir Türk askerinin üzerinde çıkan kuran ve el yapımı kuran kabı, savaşılan yerlerin toprakları, Fransız komutanın savaşta kullandığı piposu, Efelerin kıyafetleri, orijinal kurşunlar, yüzlerce değişik ülkelerde basılan kitap ve kartpostallar, Atatürk  için özel yaptırılan  sigaralık,  Yabancı ülkelerde çıkan Çanakkale dergileri, Savaşı Osmanlıca anlatan  el yapımı özel bir kitap, Çanakkale’de  bir İngiliz askerin şehit ettiği Türk subayından aldığı altın  köstekli saat (Üzerinde Ermeni ustasının ismi bulunuyor) Osmanlıca nutuk ve kitaplar, Türkiye’de 8 kız enstitüsü öğretmeninin 3 yılda yaptığı altın sim işlemeli Atatürk’ün gençliğe hitabı, Anzakların çikolata ve ilaç kutuları yer alıyor. Ayrıca 26 Eylül 2012 tarihinde açık arttırma ile Arjantin Cumhurbaşkanı’nın Atatürk’e hediye ettiği tabancayı dünyanın en büyük müzayede salonunda o günün parası ile 50 bin Euro’ya aldık” diye konuştu.

Atatürk Odası
Bülent Türker ayrıca  evin bir odasını Atatürk odası yaptığını belirterek; “Evimdeki bir oda Atatürk odası. Yatağın örtüsü ölçülere sadık kalınmak üzere  Türkiye’de bir ayda özel ipekten yaptırıldı. Ayrıca Atatürk ün birçok cenaze resimleri ve öldüğü günkü tüm gazete ve dergilerde  yatak odasında mevcut. Atatürk ün savaş anında çekilen resimleri, Sigaralığı, Atatürk’ün savaş sonrası giydiği  ve birebir ölçülerle ve madalyaları ile birlikte özel bir modacı tarafından yapılan elbisesi sergilenmekte” dedi.

Bazı sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Türker, Rotterdam Çanakkale Müze’si girişinin ücretsiz olduğunu da söyledi.

1992 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı’na her türlü ayni ve nakdi yardımlarda bulunan Türker, Mehmetçik Vakfı tarafından dünyada 3 altın madalya ile ödüllendirilen tek kişi olma ünvanını elde ederken, gönüllü yaptığı çalışmalar ve yardımseverliği nedeni ile Hollanda’nın en büyük ödülü olan kraliyet şövalyelik madalyası ile de kraliçe tarafından ödüllendirildi, ayrıca 2005 yılında Hollanda’da 40 senenin en iyi kalpli insanı seçildi.

Mektup adresine, Bülent Türker Rotterdam yazıldığında, kendisine mektupların ulaştığını da ifade eden Türker, kendisini ziyaret eden 10 kişilik medya ekibine, yazdığı kitaplardan bazılarını imzalayarak hediye etti.

Çanakkale savaşının 100. yılı anısına 100 gün açık kalacak olan sergide Ünye’den gelen basın mensupları ayrıca, askerlerin taktığı kalpaklarla hatıra fotoğrafı çektirirken, müze gezisi toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

2 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.