son haberler

Denizciler, Kabotaj’ı Kutladı

Yayınlanma Tarihi: 2 Temmuz 2015 okunma

Denizciler, Kabotaj’ı Kutladı
Gündem
0

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 89. yılı, tüm ülkede olduğu gibi Ünye’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından protokol, deniz şehitleri için denize çelenk bıraktı.

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene; Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ayaz, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gökhan Coşkun, Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu, Müftüsü Vedat Başsan, Mal Müdürü Cemal Yıldız, Milli eğitim Müdürü Musa Erdem, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla Ünye’ye gelen TCG Kemal Reis Firkateyni Gemisi komutan ve personelleri, daire amirleri ve vatandaşların katıldı.

denizciler_kabotaji_kutladi (4)Törende, Atatürk Anıtına çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu, “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilip 1 Temmuz 1926 yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk Milleti denizlerinde egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarih, denizcilik bayramı olarak kutlamaya başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı sonunda büyük kayıplar vererek başlatmış olduğu kurtuluş mücadelesiyle güç kazanan ülkemiz için kabotaj kanunu bağımsız Türkiye’nin denizlerde de hâkim olduğunun açık bir göstergesidir. Bu kanun ile denizlerine hâkim olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Bu sebeple 1926 tarihinden itibaren 1Temmuz, Denizcilik ve Kabotaj bayramı olarak her yıl kutlanır. Toplumumuzun çoğunluğu tarafından bilinmeyen kabotaj bayramının daha etkin ve güzel kutlanması ve anlatılması gerekir. Bizden sonraki nesle denizcilik kültürünün ve sevgisinin anlatılması, denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Türkiye denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirilerek dünya denizciliğinde hak ettiği yere ulaştırılması gerekir” dedi.

Denizcilik, deniz turizmi, gemi inşası ve tersanecilik, balıkçılık ve deniz taşımacılığı alanlarında bütün vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, denizlerimizin ve sahillerimizin öneminin daha iyi kavranması gerektiğinin altını çizen Başkan Uzunoğlu, “Başlatılan eğitimler ve denetimler sayesinde hayal bile edilemeyen başarılar gerçek olmuştur. Türk bayraklı gemiler, kara listeden çıkarak önce gri listeye ardından da beyaz listeye girmiştir. Beş yılda bir yayınlanan ve en son 6 Haziran 2011 tarihinde yayınladığı rapora göre, 2010 yılı sonu ile Türk Bayrağı’nın beyaz listedeki başarısını sürdürerek ilerlemeye devam ettiği görülmektedir. Büyük önder Atatürk’ün söylemiş olduğu “En güzel coğrafi vaziyette üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstri, ticaret ve spor alanlarında iyi elemanlar yetiştirme kabiliyetine sahiptir, bu kabiliyetten yararlanmayı bilmeliyiz. Denizciliğin Türk’ün temel ilkesi saymalı ve bunu kısa sürede başarmalıyız” sözünden hareketle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 89. yıldönümü kutlu olsun” dedi.

1 Temmuz Kabotaj Bayramı, Atatürk ve yakın silah arkadaşları ile şehit denizciler anısına protokol üyeleri tarafından denize çelenk bırakılması ile son buldu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.