son haberler

Ehliyet Alacaklara Önemli Uyarı

Yayınlanma Tarihi: 21 Nisan 2015 okunma

Ehliyet Alacaklara Önemli Uyarı
Gündem
0

Karayolları Trafik Kanunu’nda, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değişiklik yapıldı. Bu kanunla bir yıldır konuşulan stajyer ehliyet konusu da kesinleşmiş oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeni Sürücü Kursu Başkanı Durmuş Zor, 2016 Ocak ayına kadar kayıt yaptıran sürücülerin stajyer olmayacaklarını, bunun için sürücü belgesine ihtiyacı olan vatandaşların bu tarihe kadar sürücü kurslarına kayıt olmalarında fayda olduğunu belirtti.

Zor açıklamasında; “Değişim sadece stajyerlik ehliyetiyle kalmadı ehliyet sınıflarında da değişiklik yapıldı. Önceden temel olan 7-8 tane ehliyet sınıfı varken, şimdi her ehliyet sınıfının arkasına takılan çekicileri kullanmak üzere ilaveler yaptılar. B’nin yanına B1, B2 gibi ehliyet sınıfları koydular. Vatandaş kendi ihtiyacına göre bunlardan birini temin etmiş olacak. Önceden sürücü belgesi alındığında o belge bir ömür kullanılabiliyordu ama şimdi 5-10 yılda sürücü belgeleri değiştirilecek ve insanlar muayene olacaklar. Örneğin, bugün kursa gittiniz muayenenizi oldunuz sağlıklısınız, sizin 5-10 yıl rapor almanız gerekmiyordu. Fakat şimdi araç muayene ettirir gibi 2-3 yılda bir, ticari belgeye sahip olmayanlar 10 yılda bir muayene olacaklar, sabıka durumunu bildirecekler. Durum böyle olunca ehliyetlerin de değişmesi gerekti. Ehliyet sahipleri 2016 yılı başından itibaren belgelerini 15 liraya değiştirebilecekler. Şu anda kursa yeni müracaat eden bir insan 119 lira kart parası verirken elinde ehliyeti olan bir kişi 15 liraya değiştirmiş olacak. En önemli olan bu. Tabi bununla birlikte kafalarda mevcut ehliyetin karşılığı yeni sistemde ne olacak bununla ilgili sorular da oluşuyor. Buna göre yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşacak. A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.