son haberler

FINDIK KABUĞUNDAN AKTİF KARBON ÜRETİLECEK

Yayınlanma Tarihi: 10 Nisan 2023 okunma

FINDIK KABUĞUNDAN AKTİF KARBON ÜRETİLECEK
Gündem
0

Genellikle Hindistan Cevizi kabuğu, odun ve kömürden elde edilen aktif karbon Ordu Büyükşehir BB Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in hayata geçirdiği projelerden biri olan Aktif Karbon Üretim Tesisinde, Fındık kabuğundan da üretilecek.

“Düşünen, üreten, yarışan Ordu” hedefiyle sistemi değiştiren, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in fındığın hem kapsülü hem de kabuğundan yararlanmak ve ekonomiye katma değer sağlamak için hayata geçirdiği projelerden biri olan Aktif Karbon Üretim Tesisi inşaatı hızla yükseliyor.

Ordu Efirli’de inşaatı süren ve çalışmaların yaklaşık yüzde 50’sinin tamamlandığı tesisin hizmete girmesinin ardından genellikle Hindistan cevizi kabuğu, odun ve kömürden elde edilen aktif karbon artık fındık kabuğundan da üretilebilecek.

Fındıktan çikolata üretimi gerçekleştiren çalışmaya imza atarak Kybele markasını ortaya çıkaran, kapsülünden yem üretimini gerçekleştirecek makine imal edilmesini sağlayan Başkan Güler, Aktif Karbon Üretim Tesisi ile fındık kabuğunun ayrı bir gelir kapısı oluşturmasını amaçlıyor.

Hazır prefabrik, betonarme ve çelik çatı sisteminden oluşacak olan Aktif Karbon Üretim Tesisi içerisinde fındık kabuğu deposu, aktif karbon deposu, karbon üretim alanı bulunacak.

Ordu BB, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında idari bina inşaatı ve tuğla duvar imalatı gerçekleştirildi. Üretim tesisi temelinde kalıp, demir ve beton imalatları tamamlandı. Temel dolgu çalışmaları tamamlandı. Prefabrik yapı elemanlarının şantiye alanında kurulumu yapıldı. İdari bina ince imalatlara başlayan ekipler işin yaklaşık yarısını tamamladı.

Aktif Karbon Tesisi ile ilk etapta 22 bin ton fındık kabuğundan 2 bin 200 ton aktif karbon üretilmesi hedefleniyor. (Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.