son haberler

Fındık Kurdu İle Mücadele Zamanı

Yayınlanma Tarihi: 19 Mayıs 2015 okunma

Fındık Kurdu İle Mücadele Zamanı
Gündem
0

Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fındık bahçelerinin ana zararlılarından olan Fındık Kurduna karşı mücadele zamanının geldiğini, 15 Mayıs’ta başlayan mücadelenin 5 Haziran’da sona ereceğini duyurdu.

Bölgenin en büyük geçim kaynağı olan fındık’ta zararlılarla mücadele etmek ve ürün kayıplarını en aza indirmek amacıyla yapılan fındık kurdu ile mücadelenin 15 Mayıs’ta başlayarak 5 Haziran tarihine kadar devam edeceği açıklandı.

Fındıklar Mercimek Büyüklüğüne Ulaştığında İlaçlama Yapılmalı
Fındık kurdu ile mücadelede dikkat edilecek hususlara ilişkin açıklama yapan Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren fındıkların %50 si mercimek büyüklüğüne geldiğinde 2-3 günde bir bahçelerinde güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapmalıdır. 3×5 metre ebadında beyaz bir çarşafa tesadüfî olarak 10 Ocak silkelenir 2 den fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlı mücadeleye başlanması gerektiğini belirtti.

İlaçlama Sabah ve Akşam Saatleri ile Rüzgârsız Havada yapılmalı
İlaçlı mücadeleye bu sene 0-250 metre rakım olan Sahil Kuşakta 16 Mayıs 2015- 22 Mayıs 2015 tarihleri arasında, 250-500 metre rakım olan Orta kuşakta 23 Mayıs 2015- 29 Mayıs 2015 tarihleri arasında, 500 metre ve üzeri rakım olan Yüksek kuşakta 30 Mayıs 2015 -05 Haziran 2015 tarihleri arasında ilaçlamalar yapılmasının uygun olacağı belirtilen açıklamada, İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz atomizörle 14-17 LT., pülverizatörle 30 LT. su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru kuru yer kalmayacak şekilde kaplama bir ilaçlama yapılmalı, ilaçlama sonrası bir gün içerisinde yağış olursa ilaçlama tekrarlanmalıdır. Bu yüzden ilaçlama rüzgârsız, sakin açık havada, sabah erken veya akşamüzeri yapılması gerektiği vurgulandı.

İlaçlanan Bahçeden 21 Gün Meyve Yenmemeli
Kullanılan ilaçlara bağlı olarak yapılan ilaçlama ile yaprak bitleri ve fındık yeşil kokarcası böceği de nispeten kontrol altına alınmakta olduğu, İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahasının 6 km dışına çıkarmaları gerektiği, İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde meyve yenmemesi ve hayvan otlatılmaması gerektiği bildirildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.