son haberler

Genç Mucitler, İcatları ile Büyüledi

Yayınlanma Tarihi: 6 Mayıs 2015 okunma

Genç Mucitler, İcatları ile Büyüledi
Gündem
0

Ünye Mehmet Necati Vidinli Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi, 2. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda genç mucitlerin yaptığı çalışmalar dikkat çekti. Fuarda en büyük ilgiyi “Karadeniz Ahtapotu” isimli çalışma gördü.

Ünye Mehmet Necati Vidinli Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen Bilim Fuarı açılış programına Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yaparak bilgiler veren Okul Müdürü İbrahim Elibolca; “Bu okulumuzun, TÜBİTAK 2006 Bilim Fuarının 2.’sini düzenliyoruz. 60 öğrenci ve 16 danışman öğretmen bu projede görev aldı ve 26 projemiz var. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve hayırlara uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem konuşmasında, yapılan çalışmaların patentinin alınarak günlük hayata yansımalarının olması temennisinde bulundu. Erdem; “İlçe olarak okullarımızla ikincisini düzenlediğimiz bir sergi açılışındayız. TÜBİTAK özellikle bilimsel gelişmelere, patent alınmasına daha fazla müracaat yapılması amacıyla, okullarımızda öğrencilerimizin gördüğü derslerle ilgili tecrübe ve bilgileri günlük hayata aktarmak maksadıyla böyle bir çalışma içerisine girmişti. Bizlerde bu sene ilçemizde 6 okulda bu sergiyi açmış olacağız. Endüstri Meslek Lisemiz ikinci açtığımız sergi. Bildiğiniz gibi ilkini Fen Lisemizde açmıştık. Bundan sonra inşallah diğer okullarımızın da açılışını yapacağız ve bu çalışmaların günlük hayatımızı kolaylaştıracak şekilde inşallah bu projeler hizmete girer” dedi.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ise Türkiye’nin ARGE çalışmalarına destek verdiğini belirterek; “Türkiye son yıllarda özellikle ARGE yatırımlarına çok ciddi derecede destek veren ülkelerden bir tanesi, konumuna geldi. Tabi bu, dünyada artık teknolojinin ön planda olduğu, insan gücünden öteye teknolojiyle her şeyin çözülebildiği bir ortamda baktığımızda, bazı ülkelerin bir markası bir başka ülkenin adeta gayri safi milli hasılası kadar rakam üretiyor. Onun için bizim mutlaka markalaşma yönünde ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Artık kendi uçağını kendi helikopterini kendi silahını kendi otomobilini kendi cep telefonunu üreten bir Türkiye’ye doğru gidiyoruz. Genç kuşakların genç nesillerinde özellikle lise çağlarında bu tip faaliyetleri yapıyor olması geleceğe yönelik bizim umutlarımızı daha da arttırıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah buradan çıkacak olan buluşlar patentleşir, markalaşır ve bizim hayatımızı kolaylaştırır” dedi.

Ünye Kaymakamı Mustafa Demir ise bir markanın yaptığı ürünle bir ülkenin gayri safi milli hasılasında daha çok gelir elde edebildiğini vurgulayarak; “Fen Lisesinde ki asansör kazalarına karşı olan icadı bizzat ben test ettim, hoşumuza da gitti. Şu ana kadar yapılan bütün etkinliklerde elimizden geldiği kadar, gücümüzün yettiği kadar madden destekledik. Fen Lisesinde ki arkadaşlarımıza da çam sakızı çoban armağanı bir şeyler hediye ettik. Artık dünya küçük bir köy haline geldi. Bugün sadece Appel’ın bir İphon’u şu ana kadar yaklaşık 600 milyar dolara yakın bir ciroya sahip oldu. Dünyada ki bir çok ülkenin gayri safi milli hasılasından çok daha değer üretiyor, sadece bir marka. Bu türe şeyleri desteklemek lazım, gençlerimizin bilim adamlarımızın önünü açmak ve yardımcı olmak lazım. Onlara ben Ünye Belediye Başkanımızın ciddi katkı sunduğunu biliyorum. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese yine teşekkür ediyorum, hayırlı olsu” diye konuştu.

16 danışman öğretmen desteğiyle 60 mucidin yaptığı 26 çalışma, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda 3 gün boyunca sergilenecek.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.