son haberler

Hasan Öz, “Ünye Kumu Sağlık Turizmine Kazandırılıyor”

Yayınlanma Tarihi: 9 Aralık 2021 okunma

Hasan Öz, “Ünye Kumu Sağlık Turizmine Kazandırılıyor”
Gündem
0

2040 Kitabında da Teklif Edilen Ünye Kumu Projesi İçin Çalışma Başlatıldı

2040 kitabında yer alan projelerden biri olan deniz suyundan kaplıca ve sağlık turizmi alanındaki talassoterapi merkezi için Ünye’de çalışmaların başlaması büyük heyecan yarattı.

Flash Radyo’da “Bir konu, bir konuk” programında Hakan Korkmaz’ın canlı yayın konuğu olan Ünye Madencilik İşletme sahiplerinden Hamit Tecer Talassoterapi alanında bir sağlık turizmi projesi çalışmalarını başlattıklarını anlattı. Bodrum’da oteli bulunan Tecer önce oradaki oteli için böyle bir proje hazırladıklarını, başarı elde ettikleri takdirde Ünye, Fatsa ve Ordu için de böyle bir projenin hayata geçirilebileceğini belirtti.

Hasan Öz 2040 adlı romanında da bu projeden bahsetmiş ve Ünye’de uygulanabileceğini öngörmüştü.

Hasan Öz’ün teklif ettiği projeleri gerçekleşmiş gibi hikayelendirerek yazdığı; Ünyeliler Yazdı, 2040, Kar Tanelerinden Gökkuşağına, Yeni Bir Dünya, Başarıların Romanı adlı eserde projenin nasıl başarıldığı şu şekilde anlatılıyor.

DENİZİN ÜNYE’YE VERDİĞİ ŞİFA (TALASSOTERAPİ) MERKEZİ ve SAĞLIK TURİZMİ

“Sağlık turizmi kapsamında, deniz suyunun sağlık ve zindelik için farklı şekilde kullanıldığı ‘talassoterapi merkezi kurmak istedi Ünyeliler.

Bu Merkezde serbest deniz banyosunun yanı sıra deniz kaplıca, deniz suyu içme, deniz çamuru ve solunum yolu kürlerinin bulunduğu üniteler yer alacaktı.

Türkiye’de sağlık turizminin geliştirilmesi ve ülkenin bu alanda dünya sıralamasında ilklerde yer alabilmesi için ilgili düzenlemelerin tamamlanmasının ardından uluslararası standartlarda hizmet verecek termal sağlık merkezi kurulması için çalışmalar başlattı Ünyeliler.

Denizi, doğası, sosyal yaşam koşulları açısından Türkiye’nin turizm cenneti haline getirilen Ünye’de deniz suyunun sağlık ve zindelik için farklı şekillerde kullanılabilmesi amacıyla talassoterapi merkezinin faydalı olabileceği anlatıldı önce ilgi duyanlara.

Bu konuda bilimsel araştırmaların peşine düşen MERKEZ üniversitelerden, akademisyenlerden ve uygulama yapan kurumlardan destek aldı ve raporladı. Sonra kurduğu ekip ile projeyi hayata geçirdiler. Talassoterapinin, koruyucu ve tedavi edici veya kür amaçlı, tıbbi gözetim ve denetim altında, deniz suyu, deniz çamurları, yosunlar, kum ve denizden elde edilen maddelerin kullanıldığı bir tedavi yöntemi olduğu ve bu tesislerin bu konuda hizmet verdiği tüm dünyaya duyuruldu.

Uzmanlar Talassoterapi merkezinde engellilerin de denize girebilmesinin faydalı olacağını belirtiyorlardı. Yaşlı ve engelli vatandaşlar gözetmenler aracılığıyla denize girebildiler bu merkezde. Engellilerin, tekerlekli sandalyeleriyle denizden faydalanabilmesi sağlandı ve bu da rehabilitasyonun bir parçası oldu. Onları hayata adapte edebilmenin, yaşama tutunmalarını sağlamalarının bir yolu daha böylece ortaya kondu.

‘DENİZ SUYU İÇME KÜRLERİ OLACAK’

Kurulan Ünye Deniz Termal Terapi Merkezi’nde, serbest deniz banyosu, deniz kaplıca kürleri, deniz suyu içme kürleri, deniz çamuru kürleri ve solunum yolu kürlerinin bulunduğu üniteler yer aldı.

Hastalarla yerli ve yabancı turistlerin, doktor gözetiminde deniz suyu, deniz çamurları, yosunlar ve denizden elde edilen diğer maddelerin iyileştirici gücünden yararlanmaları sağlandı böylece.

Deniz ortamının yani deniz iklimi, güneş, deniz suyu, deniz çamuru, deniz yosunu, deniz kumu ve denizden elde edilen bazı diğer maddelerin değişik yöntemlerle kombine kullanımını  ifade eden uygulamaya Talassoterapi deniyor.

Bunlar her birey için özel olarak düzenlenen ve ideal olarak amaca uygun inşa edilmiş havuzlarda gerçekleştirilen, sinir kas-iskelet sistemiyle ilgili fonksiyonları geliştirme iyileştirme amaçlı termomineral sular ile yapılan yıkama, duş ve dökme gibi uygulamalar oluyor.

Bu uygulamalar, vücudun ihtiyacı olan doğal element ve mineral tuzların vücuda yeniden kazandırılmasını sağlayarak kan dolaşımını düzenlemekte ve vücuda rahatlama sağlamaktadır

Kültür ve Turizm Bakanlığı Talassoterapiyi; “koruyucu ve tedavi edici ve/veya kür amaçlı olarak tıbbi gözetim ve denetim altında, deniz suyu iklimi ve unsurlarının kür tarzında uygulandığı bir tedavi sistemi” olarak tanımlamaktadır.

Deniz suyu ısıtılarak balneolojik yöntemlerle değerlendirildiğinde ise “deniz kaplıcası” uygulaması oluşmaktadır.

Doktorların ve uzmanların, depresyon geçiren, sinirleri yıpranmış hastalara, elverişli meteorolojik koşullarda tekneyle, sessiz ve sakin ortamda yaptırılan bir mavi yolculuk tavsiyesi denizin fiziksel etkisinden çok ruhsal bir etkisinin de olduğunu doğrulamakta olduğu için merkezin böyle bir hizmeti de oluyor.

Deniz tabanında bulunan kil, silt, kum, ince çakıl, kaba çakıl, taş ve kaya gibi malzemelerden de bir çok sağlık problemlerin tedavisinde faydalanılıyor artık.

Deniz kumu ile yapılan kum banyosu, adaleleri gevşetir, bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücudun savunma sistemlerini olumlu yönde çalıştırır. Eklemlerdeki kan dolaşımını artırarak onlarda olan yıpratıcı nitelikteki hastalıkların tedavisine katkı sunabilmektedirler.

Bu tesisler Ünye’ye oldukça güzel bir ayrıcalık kazandırdı ve istihdam ve de gelir kazandırdı.”

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.