son haberler

Haydi Çocuklar Aşıya

Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2015 okunma

Haydi Çocuklar Aşıya
Gündem
0

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ali Arif Özsöz, Aşı Haftasıyla birlikte daha önce hiç aşı olmamış ya da aşısı eksik olan çocukları aşı olmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi, Aşı Haftası nedeniyle çalışmalar yürütüyor. Kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı açıklamalarda bulunan Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ali Arif Özsöz, aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Özsöz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 20 – 25 Nisan 2015 tarihleri arasında 10.’su kutlanan Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Genişletilmiş bağışıklama programı Türkiye’de 13 hastalık etkenine karşı yürütülen aşılama programıdır. Bu program Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Hepatit B, Hemofilus İnfluenza tip b. Tüberküloz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Pnömokok, Hepalit A ve Suçiçeği hastalık etkenlerinin yaptıkları hastalıklara karşı korur.

Aşının Yapılması Önemli Midir?
Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Aradan uzun süre geçmiş olsa bile, aşılamaya kalan yerden devam edilir, eksik aşısı olan çocuklar yaşına uygun olarak aşılanır.

Aşı Yapılmazsa Ne Olur?
Aşısız kişiler yukarıda belirtilen hastalıkların yayılmasına ve toplumda salgın hastalıkların görülmesine sebep olurlar. Sadece aşı yapılarak Türkiye’de her yıl 40 – 50 bin bebeğin ölmesi engellenmektedir.

Kimler Aşılanmalıdır?
“Bütün çocuklar çocukluk çağı aşı takvimine uygun aşılarla ve doğurganlık çağındaki kadınlar da Tetanoz aşısı ile risk grubundaki erişkinler ise Hepatit B, Tetanoz, Difteri aşılarıyla aşılanmalıdır. Seyahat nedeniyle riskli bölgelere gidecek olanlar da ilgili hastalıklara karşı aşılanmalıdır. Aşılar ücretsiz olarak Aile Hekimleri tarafından uygulanır.”

Aşılamanın sağlık açısından katkılarını da dile getiren Özsöz, aşılama sayesinde 1977 yılından bu yana Çiçek hastalığının yok edildiğini, 1999 yılından bu yana Türkiye’de Çocuk Felci Hastalığı görülmediğini, Aşı Haftası nedeniyle çocukların aşı durumunu gözden geçirerek, eksik aşıları varsa bunları tamamlayıp, sağlıklı bir toplum için aşılamanın vazgeçilmez bir işlem olduğunu hatırlatmak istediklerini belirtti.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.