son haberler

“Kadının İncitilmiş Gururunun ve İtibarının İadesini İstiyoruz”

Yayınlanma Tarihi: 26 Mayıs 2015 okunma

“Kadının İncitilmiş Gururunun ve İtibarının İadesini İstiyoruz”
Gündem
1

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)Toplumsal Cinsiyet Atölyesi tarafından “Kadın Dünyası, Erkek Bilinci” konulu konferans düzenlendi. Konferansın açılışında konuşan Ünye İİBF öğrencisi Neşe Duman, “Kadının incitilmiş gururunun, kaybettirilmiş itibarının iadesini istiyoruz” dedi.

Ünye Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Toplumsal Cinsiyet Atölyesi tarafından “Kadın Dünyası, Erkek Bilinci” konulu konferans düzenlendi. Fakülte öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda kadının ilgi gösterdiği konferansta Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Meryem Külcü Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Yrd. Doç. Dr. Özlem Tezcek Emek Sürecinde Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyesi Fatma Kurt ise Kadın Cinayetleri ve Çözüm yolları konulu sunum yaptı.

Kadın erkek eşitsizliğine karşı sahnelenen bir oyunla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Toplumsal Cinsiyet Atölyesi üyesi Neşe Duman, “Kadının incitilmiş gururunun, kaybettirilmiş itibarının iadesini istiyoruz” dedi.

Neşe Duman; Aslında mesele insan olabilmektir. Dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin insan olabilmektir. Kadın sevgiydi, kadın onurdu, kadın namustur, kadın aşktır, kadın tapılandır. Ama bunlar her zaman sözlerde kaldı. Bize anneler gününde ezberletilen şiirlerde ya da edilen ilk ilanı aşk sözlerinde. Bire yerde bir yanlış var. Bu kadar değerli olduğu sözlerle vurgulanan varlık neden bu kadar ayaklar altında? Haberlerde ardı arkası kesilemeyen dayak yemiş, tecavüze uğramış, ailesi tarafından zorla evlendirilenler vs. Erkek kendine yaşam veren kadının üzerinde gücünü kullanmaya başladı. Toplumsal cinsiyet kadın ve erkek arasında doğuştan var olan farklılıklar dışında toplumsal yaşantının oluşturduğu farklılıklardır. Toplumsal yaşamda erkek ve kadın bir bütünü oluşturan, birbirini tamamlayan, bir şekilde erkeğin kadına üstünlüğüyle belirlenen bir yapıdır. Erkeğin bilinçlendirilmesinin yanında kadının da dünyasını bilmesi gerekir. Kadının incitilmiş gururunun, kaybettirilmiş itibarının iadesini istiyoruz. İnsan olmanın erdemlerini unutmayalım” dedi.

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.