son haberler

Karamanlı: “Tavan Fiyat Uygulaması Yanlış”

Yayınlanma Tarihi: 14 Temmuz 2015 okunma

Karamanlı: “Tavan Fiyat Uygulaması Yanlış”
Gündem
0

Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, ilaçta tavan fiyat uygulamasının hastayı mağdur ettiğini belirterek, “Tavan fiyat uygulaması kesinlikle yanlış bir uygulama. Bu uygulama yüzünden birçok ağır hastalığı olan kişi mağdur duruma geldi” dedi.

Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, ilaçta uygulanan tavan fiyat uygulaması hakkında bilgiler verdi. Tavan fiyat uygulamasının ağır hastalığı olanlar için uzun bekleme süresinden dolayı hastayı mağdur ettiğini ifade eden Karamanlı, ilaçla tasarruf yapılmaması gerektiğini söyledi.

Tavan fiyat uygulamasının tasarruf mantığı ile yapıldığını vurgulayan Karamanlı, “Tavan fiyat uygulaması vatandaşın çok ilgisini çekecek bir şey değil. Tavan fiyat uygulamasından dolayı piyasada ilaç bulunmuyor. Tavan fiyat uygulaması devletin belli ilaç gruplarında uyguladığı tavan fiyatlar. Firma işine gelirse ruhsat alıp belirlenen fiyattan ilacı satıyor, işine gelmezse satmıyor ve bizler Türk Eczacıları Birliği olarak o ilacı yurt dışından getirmek zorunda kalıyoruz. Bu ilaçlar tamamen ağır hastalıkların ilaçları. Lösemili bir çocuğun 2 ay ilacı beklediğini düşünün, ne kadar çaresizce bir durum. Bu anlamda tavan fiyat uygulaması tasarruf mantığı ile yapılmış Avrupa’nın çok daha düşüğünde satma isteğinden kaynaklanıyor. Bu ilacı biz satalım eczanelerimizde bulunsun, Avrupa ile aynı fiyata satalım çünkü ağır hastalar beklemek zorunda kalmasın. Müşteri tek ise ilacı satmak istemiyorlar. Bizim de bu ilaçları üretebilecek teknolojik ürünlerimiz yok. Durum böyle olunca tavan fiyat uygulaması sebebi ile ağır hastalığı olanlar tamamen mağdur duruma geldi. Tavan fiyat uygulaması ağır hastalığı olanlar ölsün konumuna gelen bir uygulamadır” diye konuştu.

“Tavan Fiyat Sahte İlaca Yönlendiriyor”
Tavan fiyat uygulamasındaki uzun bekleme sürelerinin vatandaşı farklı alanlara yönlendirdiğini aktaran Koray Karamanlı, “Birçok insan bu tür ağır ilaçları çantacı dediğimiz sahte ilaç satanlardan karşılamaya çalışıyor, buna sebep olan etken ise tavan fiyat uygulamasıdır. Tavan fiyat uygulamasında ilaç yurt dışından uzun süreler sonunda geldiği için vatandaş da çantacılara yöneliyor. Bu çantacı diye tabir edilen kişiler ise ilaç olmayan ürünleri satıyor ve vatandaş bunu kullanıyor. Bu doğrultuda ilaç eczaneden alınmalı ve vatandaş ilaca ulaşabilmeli. İlaçta tasarruf olmaz” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.