son haberler

Külliye, İğde Ağaçları İle İhya Edildi

Yayınlanma Tarihi: 20 Nisan 2015 okunma

Külliye, İğde Ağaçları İle İhya Edildi
Gündem
0

Ünye’de Şeyh Yunus Emre Külliyesi’nin bulunduğu alana İğde Ağacı dikildi. Ünye Şeyh Yunus Emre Külliyesi Koruma, Yaşatma ve Kültür Derneği Başkanı Yaşar Argan, “Yunus Emre, 13. asırda yaşadığı için 13 adet dikilen iğde’nin etrafa yaydığı güzel koku, buranın manevi havasına ayrı bir anlam katacaktır” dedi.

Ünye Şeyh Yunus Emre Külliyesi Koruma, Yaşatma ve Kültür Derneği tarafından Yunus Emre Külliyesi’nin bulunduğu alana iğde fidanları dikildi. Fidan dikme töreni öncesi dernek tarafından külliyede sabah kahvaltısı verildi. Kahvaltıya Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Ensar Vakfı Ünye Şube Başkanı İbrahim Elibolca ile dernek yöneticileri katıldı.

Kahvaltının ardından iğde fidanları toprakla buluşturulurken, fidan dikimini Kutlu Doğum Haftasında etkinlikleri çerçevesinde yapmak istediklerini belirten Ünye Şeyh Yunus Emre Külliyesi Koruma, Yaşatma ve Kültür Derneği Başkanı Yaşar Argan, “Peygamber sevgilisi olan Yunus Emre’nin Türbesinin bulunduğu alana iğde ağacı dikiyoruz. Bilindiği üzere içinde bulunduğumuz hafta Hz. Peygamberimizin anılmasını ifade eden Kutlu Doğum Haftasıdır. Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla ülkemizde birçok etkinlikler yapılmaktadır. Biz de bu hafta çerçevesinde Peygamber sevgilisi Yunus Emre’nin meftun bulundu bir yere ağaç dikerek katkı sağlamak istiyoruz.

Yunus Emre 13. yüzyılda yaşadığı için bugün burada 13 adet iğde ağacı dikeceğiz. İğde ağacı ülkemizde İç Anadolu’da bulunan bir bitki türüdür. İğde ağacının kokusu yaz geldiğinde mis gibi dağılır ve insanların solunum sisteminin çalışmasına yardım eder. İğde ağacının çiçekleri ıhlamur gibi içilebilir ve iğde ağacının en büyük özelliği sindirim sistemine ve böbreklerde ki rahatsızlıklar için çok faydalıdır. Türkiye’nin birçok yerinde şifalı ağaç olarak da kullanılır. Yine burada 15 gün önce ıhlamur ağaçları dikmiştik. Yine Büyükşehir Belediyemiz tarafından buraya yaban mersini ve kırmızı yemiş dikti. Bu vesile bugün bizi yalnız bırakmayan Ünye Kaymakamımıza, Ensar Vakfı ve yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

“Burayı Dünya Duymalı”
Ünye Yunus Emre Külliyesi Koruma Yaşatma ve Kültür Derneği Başkanı Yaşar Argan ve üyelerinin kendilerini gerçekten bu işe vakfettiklerini dile getiren Ünye Kaymakamı Mustafa Demir; “ Buraya Türkiye’nin hemen hemen tüm vilayetlerinden misafirlerimiz gelmeye başladı. Bunun ulusala taşınması ve kalıcı hale getirilmesi için büyük bir projeye ihtiyacımız var. Bu Projeyi de öncelikle dillendirmemiz lazım. Duyması gereken insanların kulaklarına duyurmamız lazım ve ısrarla onların kapısını çalmamız lazım. Burayı ulusal anlamda herkesin sevdiği, beğendiği ve bizimde geldiğimiz burası da bizim yerimiz diyebileceğimiz, içimizin sineceği bir yer olacağından zerre kadar şüphem yok. Hepinize başarılar diliyorum, sizin için elimizden ne geliyorsa her zamana yapmaya hazırız” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.