son haberler

Turizm Haftasında İş Adamlarına Çağrı

Yayınlanma Tarihi: 17 Nisan 2015 okunma

Turizm Haftasında İş Adamlarına Çağrı
Gündem
0

“Yatırım Sizden, Kalifiyeli Eleman Bizden”
Ünye Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi, 16-22 Nisan Turizm Haftası münasebetiyle program düzenledi. Günün önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Okul Müdürü İsa Ünel, iş adamlarına seslenerek “yatırım sizden kalifiyeli eleman bizden” dedi.

turizm_haftasinda_isadamlarina_cagri (2)Ünye Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Askerlik Şubesi Başkanı Vahap Özdemir, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, turizm işletmecileri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda açılış konuşması gerçekleştiren Ünye Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi Müdürü İsa Ünel, turizmin ülke ekonomisinde ki önemini belirtirken, Ünye’nin bu pastadan yeteri kadar pay alamadığını söyledi. Ünel ayrıca iş adamlarına seslenerek, “yatırım sizden, kalifiyeli eleman bizden” dedi.

Ünel konuşmasında; “Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Akdeniz Üniversitesi’nin birlikte yaptıkları araştırmaya göre turizm sektöründe meydana gelen bir birimlik gelişme, Türkiye ekonomisinde iki birimlik gelişme yaratmaktadır. Turizm girdi alımları ile 54 sektörü doğrudan etkilerken, bir yıl içersinde de 26 milyar dolarlık satın alma yapılmaktadır. Bu harcamalara birkaç örnek verecek olursak balıkçılık sektörünün sattığı ürünlerin % 51’i, gıda ve içecek sektörü satışlarının % 20 si, mobilya sektörünün % 14’ü turizm sektörüne ürün satmaktadır. Turizm İstihdama da önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye’de sigortalı çalışanların % 7’si turizm sektöründe çalışmaktadır. Konaklama sektörünün bugünkü yatırım değeri 71 milyar dolar düzeyindedir. 2015 yılında yapılacak yatırımlarla 10 milyar dolarlık bir katkı daha sağlanacağı tahmin edilmektedir. Turizm sektörü, gayri menkul, enerji, tasarım, dekor ve su gibi faaliyetlere yılda 1.3 milyar dolar harcama yapmaktadır. Çok daha çarpıcı bir rakam verecek olursak, sadece beş yıldızlı bir otelin yılda 150 ton civarında et, 400 ton meyve sebze, 1000 ton civarında da içecek tüketmektedir. Turizmin ülke ve bölge ekonomilerine katkısını çarpıcı rakamlarla ifade ettim. Gerçek bir doğa harikası olan Ünye’miz ise muhteşem turizm arzına sahip bulunmaktadır. Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki Ünye’miz turizmden hak ettiği geliri alamamaktadır. Bunun sebepleri arasında alt yapı yetersizliği, yeterli turizm yatırımlarının yapılamaması, turistik tesislerin kapasitelerinin yetersiz olmasını sayabiliriz. Buradan Karadenizli ve Ünyeli iş adamlarına sesleniyorum Yatırım sizden kalifiye eleman bizden” dedi.

Okulla ilgili olarak da bilgiler veren Ünel; “Şu ana kadar üç dönem mezun verdik. İlk mezunlarımız 4 yıllık lisans programlarına yerleşmede %65’lik kazanma oranıyla 118 Turizm Meslek Lisesi arasında Türkiye şampiyonu olmuştur. Aynı yıl meslek liseleri arasında il ve Ünye birincisi olarak kırılması zor bir rekora imza atmışlardır. ÖSYM son iki yıldır okulların başarılarını açıklamamaktadır. Bu yüzden ülke derecelerine bakamıyoruz. Son iki dönem mezunlarımız da meslek liseleri il birinciliğini kimseye kaptırmamışlardır” diye konuştu.

Slâyt sunumu ve tiyatro gösterilerinin yer aldığı programda, okul içerisinde bulunan milli tarih ve milli şuur köşelerinin açılışı gerçekleştirildi. Program, okul öğrencilerinin hazırladığı açık büfe ikramlarla son buldu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.