son haberler

TÜRKİYE RİSK KALKANI PROJESİ HIZLANDI

Yayınlanma Tarihi: 6 Nisan 2023 okunma

TÜRKİYE RİSK KALKANI PROJESİ HIZLANDI
Gündem
0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı” projesi kapsamında, 3 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla çalışmalarına başlayan “Bilim Kurulu”nun İstanbul’da gerçekleştireceği toplantıya katılacağı açıklandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde ve deprem riski taşıyan İstanbul öncelikli olmak üzere tüm Türkiye sathında uygulanacak bir afet yönetim programı olan Ulusal Risk Kalkanı Modeli için sahadaki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği bildirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının öncülüğünde, bugüne kadar deprem ve iklim değişikliğine bağlı afetlerin yönetimi konusunda ülkemizde yapılan en kapsamlı çalışmayı yürüten Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Kurulu’nun deprem, sel, heyelan gibi afetlere karşı Türkiye’nin direncini artırma hedefiyle, 7 Nisan Cuma günü saat 15.00’de İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir kez daha toplanacağı ve toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılacağı açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 31 Mart-3 Nisan tarihleri arasında düzenlediği saha gezisine katılarak Gaziantep’te bulunan Koordinasyon Merkezi’nde de çalışmalar yapan Bilim Kurulu deprem bölgesinde kalkınma sürecinin devamlılığını sağlayacak adımlar konusunda da çalışıyor.

Bölgedeki çalışmalarla ilgili açıklama yapan Uzmanlar, sahada elde edilen verilerin, Risk Kalkanı Modeli kapsamında tüm Türkiye’de meydana gelebilecek depremler ve olası İstanbul depremine karşı alınacak önlem ve yönetim esaslarının oluşturulmasında önemli bir ders niteliği taşıdığını ifade ettiler.

Bakan Kurum, konuyla ilgili paylaştığı mesajında; “Yükselen Anadolu’muz için tüm dünyaya örnek olabilecek bir çalışmayla Ulusal Risk Kalkanı Modeli çatısında bilim insanlarımızla her türlü afete karşı tedbirler için çalışıyoruz. Kurul üyelerimiz deprem bölgesinde saha incelemesi yaptı. Yarın yapacağımız toplantıyla izlenimlerini, yapacaklarımızı konuşacağız!” ifadelerine yer verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bilimin ışığında hazırlanan Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin tüm dünya için örnek bir çalışma olacağını belirterek; “Bu ne ilk ne de son deprem. Çünkü ülkemiz bir deprem bölgesi. Dahası iklim değişikliğine bağlı olası afet senaryolarına açık bir coğrafyayız. Ama depremin ve diğer olası doğal afetlerin öncesi-sırası ve sonrasında atılacak doğru adımlarla çok daha az etkilenmek ve kayıpları en aza indirmek mümkün. Hazırlıklarımızı bilimin yol göstericiliğinde yapmak, her türlü afete yönelik tedbirlerimizi almak, birer kriz yönetim planı çıkarmak için çok değerli bilim insanlarımız, uzmanlarımız ve yöneticilerimizle çalışıyoruz. Ulusal Risk Kalkanı Modeli tüm bu yönleriyle, büyük ülke Türkiye’ye yakışan, 360 derece düşünülmüş, eksiklerimizi gideren, aldığımız dersleri yansıttığımız, tüm halkımızın huzur ve güven içinde yaşamasını sağlayacak dev bir projedir” dedi.

Bakan Kurum, deprem bölgesinde halkın en öncelikli gündemi olan barınma ihtiyacını çözmek üzere toplam 650 bin konutun inşasını öngören Yükselen Anadolu Projesi ve depremden ağır bir şekilde etkilenen 4 kent merkezinin kalkınma öncelikli kentsel dönüşümünü sağlayacak projelerin üretildiği Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalıştayları ile hızlı ve etkin bir sürece girdiklerini de ekleyerek, sözlerini şöyle tamamladı; “Yükselen Anadolu, KÖK çalışmaları ve Ulusal Risk Kalkanı projelerimiz, hem Türkiye’mizin hem de büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul halkının geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak bir çözüm reçetesi olarak hazırlanmaktadır.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.