son haberler

Ünye, 82. Vilayet Mi Oluyor?

Yayınlanma Tarihi: 18 Ocak 2022 okunma

Ünye, 82. Vilayet Mi Oluyor?
Gündem
0

Türkiye’nin 82. Vilayeti olmak için yola çıkan Ünye’de geniş katılımlı toplantı yapıldı.

TÜİK’in il olabilecek büyük ilçeleri açıklamasının ardından Ünye’de bulunan STK’lar hareket geçti. Yapılan ziyaret ve görüşmelerin ardından dün akşam Ünye Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda Ünye’de faaliyette bulunan birçok STK temsilcisinin katılımıyla bir toplant gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Başkanlar Ünye’nin İl olması yönünde çalışmalara herkesin destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

“Sancakbeyliği’nden Vilayete, 82 Ünye”

Ünye’nin il olması için başlatılan kampanyada slogan “Sancakbeyliği’nden Vilayete, 82 Ünye” olarak belirlendi. Logo çalışması da tamamlanırken kampanyanın çalışmalarla kapsamının genişleticeği ifade edildi. Ünye’de yaşayan birçok kişi sosyal medya hesaplarından yeni logoyu paylaştı. Birçok kişi de yeni logoyu profil resmi yaptı.
Toplantıda görüşlerini açıklayan temsilciler Ünye’nin il olması için yürütülecek çalışmalara öncülük edecek bir komisyon kurulması kararı aldı

 Her kesimden destek gören kampanyada gelinen süreci değerlendirmek ve bundan sonra yapılması gerekenler noktasında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla ÜTSO öncülüğünde bir araya gelen Oda, Borsa, sivil toplum kuruluşu ve kanaat önderlerinin katılımı ile Ortak Akıl Toplantısı’nda oturum başkanlığına Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman seçilirken, katip üyeliklere Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın ve Teknikerler Derneği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı seçildi.

Toplantıya Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şube Başkanı Arslan Güdek, Ünye Sivil Toplum Platformu Dönem Sözcüsü Adnan Sobi, Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, Emekli Din Görevlileri Derneği Başkanı Eyüp Öztürk, Ünye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Coşkun Ünye Mahalli İdareler Hizmet Derneği adına Devecik eski Belediye Başkanı Niyazi Tonbaş, Ünye Seyyar Sebze ve Meyveciler Yardımlaşma ve Koruma Derneği Başkanı İsa Türk, Ünye Terziler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Çat, Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Çalışkan, Ünye Işgın Sosyal İnovasyon Derneği Başkanı Özcan Çamyar, Ünye Kent Konseyi adına Şehir Plancısı Mustafa Aybastı, Akkuş Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Adem Duman, Ünye Gıda Maddeleri Satıcılar Esnaf Odası Başkanı Harun Güdek, Canik Ünye Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Öztürk, Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şube Başkanı Mustafa Kılıçarslan, Ünye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Bekir Şimşek, Ünye Kuyumcular Birliği Derneği Başkanı Nuri Kumaş, Ünye Belediye Meclis Üyesi Rıfat Köylü, ÜNTİSAD Başkanı Öznur Güdek, Ünye Yerel Tarih Araştırma Gurubu üyesi Ahmet Kabayel katıldı.

“Artık Sancak Beyliğinden vilayete dönüşmek istiyoruz”

Oturum Başkanı Osman Sarıkahraman programda, verdikleri mücadeleyi hız kesmeden sürdüreceklerini ifade ederek, “TÜİK’in açıkladığı veri doğrultusunda bizlerin de içinde bir kıpırtı meydana geldi. Ünye’nin vilayet olma aşkı hep vardır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklaması bu sefer biz de başka bir heyecan yarattı. Dolayısıyla STK Başkanları olarak bir araya gelerek istişareler yaptık. Artık Sancak Beyliğinden vilayete dönüşmek istiyoruz” dedi.

“Devlet arşivindeki Ünye ili haritasını da bulduk”

Amaçlarının gündemi değiştirmek veya muhalefet etmek olmadığını vurgulayan Sarıkahraman, “Amacımız gündem değiştirmek ya da muhalefet etmek değildir. Bizim amacımız haklı gerekçelerimizle Ünye’nin il olmasını sağlamaktır. Tabi ki TÜİK Ünye’yi rastgele 25 ilçenin içerisine koymadı. TÜK’in yapmış olduğu açıklamada, ilçemizin siyasi konumu, ekonomik yapısı, eğitim kültürel durumu demokratik yapısı gündeme alınarak bütün bunlar hesap edilerek bu açıklama yapıldı. Birde bu işlerin çalışmasını yaparken önümüze bir harita çıktı, Ünye il haritası. Devlet arşivinden almışlar arkadaşlar.” ifadelerinde bulundu.

Toplantıya katılanlar Ünye’nin il olmasıyla ilgili görüşlerini belirttiler.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.