son haberler

“Ünye” Osmanlı Arşivinden Çıktı

Yayınlanma Tarihi: 25 Temmuz 2015 okunma

“Ünye” Osmanlı Arşivinden Çıktı
Gündem
0

Ünye Tarih ve Araştırma Grubu’nun 5 yıldır sürdürdüğü ve Osmanlı Arşivlerinde Ünye’yi konu alan “150 Yıl Önce Ünye” konulu Resim Sergisi açıldı. Sergiyle birlikte Ünye’nin 1864-1868 yıllarında Sancak olduğu ve 4 yıllık süre’de Fatsa, Bolaman, Niksar, Erbağ ve Karakuş (Akkuş)’un Ünye Sancağına bağlı olduğu ortaya çıktı.

Ünye Belediye Müze Evinde açılan sergiye Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, ÜNSAK Başkanı İsmet Küçükoğlu, muhtarlar, dernek üyeleri, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

unye_osmanli_arsivinden_cikti1 copy

Sergide açılış konuşması yapan Ünye Tarih ve Araştırma Grubu Dönem Başkanı Ahmet Derya Varilci, sergilenen eserlere ilişkin detaylı bilgiler aktardı. Varilci; “Burada Osmanlı belgeleri üzerinde yaklaşık 5 yıldır çalışma yürüten arkadaşlarımızın derlediği bilgileri bir levha halinde hem Osmanlıca asılları ve Türkçe açıklamaları ile birlikte sunmaya çalışacağız. 1864 Vilayet Nizamnamesi Osmanlı’da çok büyük bir önem taşıyor. Bunun önemini bizler bugünlerde çok daha iyi anlıyoruz. Bu nizamnameyle özellikle Ünye’ye neler getirilmiş noktasında önemli cevaplar var.  Ünye’nin vilayet yapılmasına, sancak yapılmasına vesile olmuş bu nizamname ne anlam taşıyor? Elimizdeki belgeleri incelediğimizde çok daha iyi anlayacağız. Bu nizamnameyle bulunduğumuz gün arasından cumhuriyet geçmesine rağmen canlılığını tümüyle korumaktadır. Elimizdeki levhalara baktığımızda Ünye vilayet olarak neden seçilmiş ayrıntılı olarak görmekteyiz. Tek tek sorunlarımıza baktığımızda Ünye ile ilgili imar sorunları var, su sorunlarından bahsediliyor ve hala su sorunumuz devam ediyor. Ünye-Niksar Karayolu’nun ilk kazması o zaman vuruluyor ve günümüzde de hala çalışmalar devam ediyor. Bir başka sorun da Ünye Limanı. Eskiden Liman Kenti olarak anılan Ünye için o zaman yapılan bazı çalışmalar vardı ve günümüzde de bunlar devam ediyor. En önemlisi de güvenlik meselesi. Bu konuda çok önemli konularla ilgileniliyor günümüzde. Bu konulara dair her şey sergimizde bulunuyor” dedi.

unye_osmanli_arsivinden_cikti2

Osmanlı arşivlerinden belgeler çıkarttıklarını ifade eden Nadir Eserler Uzmanı İrfan Dağdelen ise yaptığı açıklamada; “Bu sergi en az 30-35 senelik bir çalışmanın birikimi. Bizden önce yine Ünye tarihi ile ilgili çalışan ağabeylerimiz 94 senesinden beri başbakanlı Osmanlı arşivleri olmak üzere birçok arşiv taraması yaparak serginin omurgası oluşturuldu. Burada Ünye Tarih ve Araştırma Grubu’nun katkı ve çalışmaları var. Biliyorsunuz Osmanlı arşivleri İstanbul’da ve burada 150 bin belge var. Bizde buradaki Ünye ile ilgili belgeleri çıkarttık. Biz bu arşivlerden kimi zaman kitaplar çıkardık kimi zaman da bu konularda çalışmalar düzenledik. Bu oluşturulan kitaplar üniversitelerde ders kitabı olarak da gösterildi. Bizler Osmanlı arşivlerinin yanında kütüphane taramaları da yapıyoruz. Bu araştırmalarımızda İtalyanca bir kitaptan Ünye sahilini ve ticari işlemlerini bulduk. Bu konularda çok ciddi bilgilere ulaştık. Bizler bu çalışmaları yapıyoruz. Tarih severlerin işine yarayan bilgiler bulduğumuza inanıyorum” dedi.

Son konuşmayı yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, dününü bilmeyenlerin yarına güvenle bakamayacağını belirtti. Çamyar; “Ünye deyince biraz durup düşünmek lazım. Ünye 3 medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir yer. Bize düşen geçmişi iyi bilip geleceğe Ünye’mizi nasıl taşıyacağımız olmalı. Dünü bilmeyenler yarına güvenle bakamayacaktır. Biz dünü bilip ileriye dönük iyi çalışmalar yapmak zorundayız. Birçok hayali bugün gerçekleştiren bir yönetim var ülkemizde. Yol çalışmalarımızda sadece 59 km’lik bir kısım kaldı. Liman konusunda da başbakan yardımcımızın konteynır liman yapma çalışması var. Bu liman kenti eskisi gibi yaptığımızda her şey çok daha iyi olacak diye düşünüyoruz. Bulunduğumuz yer bir durak noktası ve bizler bunu güzelleştirip geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

150 yıl önce bir nizamname ile vilayet ve sancak olan Ünye ile ilgili belgelerin asıllarının yanı sıra vatandaşların anlamaları için Türkçeleri de yer alıyor. Serginin 1 hafta süreyle açık kalacağı ve serginin ardından belgelerin Ünye Kaymakamlığı internet sitesine ekleneceği belirtildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.