son haberler

Ünye Yalı Kilisesi’nin Gerçek İsmi Bulundu

Yayınlanma Tarihi: 20 Nisan 2016 okunma

Ünye Yalı Kilisesi’nin Gerçek İsmi Bulundu
Gündem
1

Ünyelilerin Yalı Rum Ortodoks Kilisesi dediği ve Yalı mevkiinde bulunan kilisenin orijinal Rumca adının “Meryem Ana” Panagia olduğu tespit edildi.

Ünye Yalı Kilisesi’nin Gerçek İsmi BulunduÜnye’de Yalı Mevkii’nde bulunan ve yerel tarihçilerin uzun yıllardır araştırdıkları kilisenin ismi, Ünye Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü İlhan Kartal’ın bizzat giderek Fener Rum Patrikhanesi’nde Patrikhane Kütüphane Müdürü Yorgo Benlisoy’la yaptığı görüşme sonrasında bulundu.

Halkla İlişkiler Müdürdü Kartal’ın verdiği bilgiye göre, “Patrikhane kayıtlarında Ünye’de kayıtlı iki kilise görünmekte olup, bunlar yukarıdaki ve aşağıdaki kilise olarak isimlendirilmişti. Yukarıda diye bahsedilen kilise şimdiki Meçhul Asker Ortaokulu’nun yerinde var olmuş 1957 yılında yıkılarak yerine bina yapılmıştır. Aşağıdaki olarak kayıtlara geçen ise Yalı Kilisesi’dir. Yalı Rum Ortodoks Kilisesinin adı orijinal Rumca adı Meryem Ana Panagia Kilisesidir. Ünye kültür ve yerel tarihi için çok değerli bir bilgi olan bu buluş yerel tarihçileri ve turizmcileri sevindirmiştir” dedi.

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.