son haberler

ÜNYE’DE CUMHURİYET’İN 99. YILI COŞKUYLA KUTLANDI

Yayınlanma Tarihi: 29 Ekim 2022 okunma

ÜNYE’DE CUMHURİYET’İN 99. YILI COŞKUYLA KUTLANDI
Gündem
0

Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 99. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen tören ve programla Ünye, Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı.

KAYMAKAM IŞIK VE BAŞKAN TAVLI TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah saat 09.30’da Hükümet Konağında tebrikat töreni ile başladı. Kaymakam Ayhan Işık ve Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı protokol üyelerinin ve daire amirlerinin tebriklerini kabul etti. Tebrikat töreninde bir konuşma yapan Kaymakam Işık, Ünyelilerin bayramını kutladı.

CUMHURİYET COŞKUSU SALONA SIĞMADI

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ünye İlçe Şehir Stadyumu’nda planlanan program hava muhalefeti nedeniyle kapalı spor salonuna alındı. Çocuk büyük 7’den 77’ye tüm Ünye Cumhuriyet coşkusunu yaşadı. Bayram programı Kaymakam Ayhan Işık ve Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’nın, protokolün, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Program saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile devam etti.

KAYMAKAM IŞIK, “CUMHURİYET TÜRK MİLLETİNE BIRAKILMIŞ EN BÜYÜK MİRAS VAZGEÇİLMEZ BİR DEĞERDİR”

Kaymakam Işık, programda yaptığı konuşmada “Atatürk, ‘Türk Milletinin karakterine en uygun idare şekli Cumhuriyettir’ diyerek bizlere en uygun yönetim şeklini emanet etmiştir. 99 yıl önce yokluk, imkansızlık içinde yürütülen mili mücadele sonucu kurulan Türkiye Cumhuriyeti harpten çıkmış, yorgun ve yoksul bir ülkenin kendi küllerinden adeta yeniden dirilişi ve var oluşudur. Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlatmış olduğu Milli Mücadelenin zaferle sonuçlanmasının ardından 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük miras vazgeçilmez bir değerdir. İşte bu değer bizleri kutsal bir devletin onurlu, özgürce düşünebilen, eşit haklara sahip her birer ferdi devletin tek ve gerçek sahibi haline dönüşmüştür. Cumhuriyet, Türk toplumlarının millet olma bilincine ulaştırmış, bireyi de vatandaş konumuna yükseltmiştir. Milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceği çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığı Cumhuriyet ile anlam bulmuştur. Türk Milleti, Cumhuriyet rejimiyle kazandığı değerleri hayatımızın vazgeçilmez unsuru olarak benimsemiştir. Türkiye Cumhuriyeti tüm zorluklara rağmen milletimizin birlik ve beraberliği sayesinde konulmuştur. Cumhuriyetin, kuruluş felsefesi temelinde muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma hedefi vardır. Türkiye Cumhuriyeti geçen 99 yılda; uluslararası siyasette çok önemli bir konuma gelmiş, ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim, sağlık, ulaşım gibi konularda önemli bir kalkınma mesafesi kat etmiştir. 98 yıllık Cumhuriyet tarihimiz içerisinde gerçekleştirilenler milletimizin kısa bir sürede neleri başarabileceğinin en güzel kanıtlarıdır. Cumhuriyet, bizi millet olarak bir arada tutan toplumsal birlik ve beraberlik, toprak bütünlüğümüzü sağlayan en önemli kazanımdır. Cumhuriyet aynı zamanda geçmişten geleceğe uzanan gönüllü bir beraberliktir. Milletimizin ortak eseri olan Cumhuriyetimize sahip çıkmak, ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışmak, mücadele etmek, gerektiğinde fedakârlıkta bulunmak hepimizin ortak görevidir.

Tarihin hiçbir döneminde boyunduruk altına girmeyen Türkiye Cumhuriyeti; bundan sonra da önünde uzanan aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edecek, güçlü demokrasisi, güçlü ekonomisi ve güçlü diplomasisiyle yarınlara umutla yürüyecektir. Bu tarihi gün vesilesiyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımızın ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü uğrunda canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum” diyerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın coşkuyla kutlandığını ifade etti.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER YER ALDI

Program, öğrenciler tarafından okunan Cumhuriyet temalı şiirlerin okunması ile devam etti.

Ünye Mehmet Refik Güven Anadolu Lisesi’nin hazırladığı oratoryo gösterisi ile Mustafa Rakım Anadolu Lisesinin hazırlığı müzikli şiir dinletisi izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

İlçelerdeki okullardan karma oluşturulan “İlçe Çok Sesli Korosu”nda sahne alan minikler ve gençler, öğretmenleri eşliğinde seslendirdiği Cumhuriyet şarkılarıyla kapalı spor salonunu coşturdu. Ünye Ri-Tim Sanat Gençlik ve Spor Kulübü’nün hazırladığı halk oyunları gösterisi göz doldurdu.

Ünye Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen teakwondo gösterileri izleyicilere keyif dolu anlar yaşattı. Program, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti. Dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Ödül törenin ardından program geçit töreni ile sona erdi.

Törene Kaymakamı Ayhan Işık, Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Cumhuriyet Başsavcısı Hayri Ormancı, Ünye İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Muhammet Ali Gökhan, İlçe Jandarma Karakol Komutanı J. Teğmen Erkan Baş, İlçe Emniyet Müdürü Celal Sarısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü Özgür Tokgöz, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ünye Şube Başkanı Arif Takıcı, daire amirleri, Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gaziler, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI FENER ALAYI İLE SONA ERDİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Ünye’de son olarak fener alayı düzenlendi. Protokolün yanı sıra öğrenci ve çok sayıda vatandaş ellerinde Türk Bayrağı ve meşalelerle Topyanı Mevkii’nden Ünye İskelesi’ne yürüdü. Program havai fişek gösterilerinin ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.