son haberler

Yerel Basının Son Durağı, Hollanda Yerel Yayın Merkezi

Yayınlanma Tarihi: 23 Mayıs 2015 okunma

Yerel Basının Son Durağı, Hollanda Yerel Yayın Merkezi
Gündem
0

Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı projesi kapsamında Hollanda’ya giden Ünye, Ordu ve Samsun medyası, Hollanda’da yayın yapan yerel kuruluşları tanımak adına yaptığı çalışma ziyaretlerinin sonuncusunu Yerel Yayın Merkezi (Salto) Radyo ve TV Stüdyosuna gerçekleştirdi.

salto_hollanda_gezisi3Hedefi, Ünye ve çevresinin tanıtımı, ayrıca Ünye Medyasının ve medya alanındaki faaliyetlerin tanıtımı, bu vesile ile Ünye Medyası ile Hollanda Medyası, özellikle de Amsterdam Yerel Medyası arasında sürdürülebilir bir diyaloğun sağlanması olan proje kapsamında, Hollanda Amsterdam’da gerçekleştirilen çalışma ziyareti çerçevesinde Yerel Yayın Merkezi (Salto) Radyo ve TV Stüdyosu ziyaret edilerek, yayınların işleyişi hakkında bilgi alındı.

İlk olarak radyo stüdyosu ardından da TV stüdyosunun incelendiği yerel yayın merkezinde ekip adına Ünye özelinde bölgemizdeki yerel medya işleyişini anlatan Proje Başkanı Şakir Gürel, Hollanda medyası hakkında bilgiler alarak, Yerel Yayın Merkezi Teknik Sorumlusu Rudolf Burma ile söyleşi gerçekleştirdi.

Proje Başkanı Gürel’in sorularını yanıtlan Teknik Sorumlu Rudolf Burma ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.

Buradaki Yayın İşleyişi Hakkında Bilgi Verir misiniz?
Amsterdam’ın yerel iki kanalı da Salto’dan yapılan yayın aracılığıyla izleyiciyle buluşuyor. Bu kanallardan her birinin kendi stüdyosu var ve o stüdyonun içerisinde yayınını hazırlıyorlar. Daha sonra buraya gönderip logo altında yayın veriliyor. Yalnız yayını verenler de görüntünün altına kendi logolarını veriyor.

Bu Yayınlar Haftada Bir-İki Saat Gibi Tanımlanmış Saatlerde mi Veriliyor, Yoksa Benim Buraya Yayını mı Canlı Olarak Verip de Yayınlama İmkânım Var mı?
Evet var, merkezimizle görüşülüyor ve hangi saatte, ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında konuşuluyor. Buradaki canlı yayını kendi stüdyolarında yapıyorlar yani başka stüdyodan buraya canlı yayın vermiyorlar. Yani siz yayınınızı kendiniz stüdyoda yapıyorsunuz ve bize getirdiğinizde biz size stüdyomuzda yer ayırıyoruz orada yayınlıyorsunuz.

Bir Olayın Canlı Yayınını Yapamam O Zaman Sadece Stüdyo Programını Canlı Olarak Yapabilirim Değil mi?
-Evet, yapamazsınız. Mesela dini bir yayın yapıyorlar kilisede konuşan bir adamın yayını yapılırken diğer tarafta tartışma programı yapılıyor şuan ikisinin kanalı da farklı. Televizyonunuzu ticari olarak kurduğunuz takdirde burası kabul görmüyor, dernek olarak yapmanız gerekiyor.

Peki, Dernekten Kasıt Azınlıklara mı, Topluluklara mı Yapıyorlar?
Burada bulunduğumuz yer tamamıyla topluluklara yönelik yani Hollanda’da bulunan Hıristiyanlara, Afrikalılara, Türklere, Müslümanlara ayrı yayın verebiliyor.

IMG_1073Burada bütün stüdyoların hepsi merkezi bir yerden kontrol ediliyor. Tüm cihazların dijital olmasının en önemli özelliği yerlerinin değişmesi, buradan alıp başka bir yere taşıma imkânımız var. Yayın olayı merkezi bir sistemden yapıldığı için dijital olarak işimizi görüyor. Sunucu burada tek başına oturur bütün teknik işi kendisi görür. Üç ayrı stüdyo var. Buralarda teknisyenler vardır, sunucu (DJ) kesinlikle tekniğe karışmaz. DJ’ ye başka bir odadan teknik yardım yapılır. Bazı sunucular teknik işleri bilmiyorlar o zaman karşı tarafta iki konuk oturuyor, sunucu oturuyor yanında da teknisyen olur ama asla programa dâhil olmaz sesi çıkmaz.

Programa Çıkmak İçin Nereden Kiralama Yapıyorlar ve Ücret Alıyorlar mı?
Önce bize proje başvurusunda bulunuyorlar, bizim kriterlerimize uygunsa ona göre vakit ayrılıyor ve masada görüşülüp yayın yapılıyor. Bazı işçilerimiz burada maaşlı çalışıyor ama yüzde 90’ı gönüllü olarak çalışanlardan oluşuyor. Herhangi yerde çalışıyor olabilirler ama akşam burada yayın işleriyle uğraşıyor kiralama olayından mutlaka bir ücret bedeli var.

Burası Bir Radyo, Radyo 24 Saat Yayın Esasına Göre Çalışır. Diyelim ki 13 Saati Kiralandı Günün 3 Saati de Boş Kaldı, Bu Boşluğu Neyle Dolduruyorlar Ya da Hangi Mantıkla O Boşluk Doluyor?
Eğer burada canlı yayın programları yapılmıyorsa bizde nonstop sistemiyle müzik ve reklam yayınları yapılır, kalan boşlukları da müzik ve reklamla doldururuz. Onu Salto kendisi alıyor ve kendi programcıları onu dizayn ediyor. Buranın kendisine ait özel bir programı yok tamamıyla halkın içerisindeki derneklere açılmış bir kapı. Burada bir sistemimiz var örnek veriyorum, biz bir yayın hakkı vermişiz merkezi yerden kontrol edildiği için buraya gelip herkes hazır mı diye bakılmaz, kiralayan insanın sorumluluğundadır. Yalnız bizde bir sistem var yayın vakti girince bir dakika boyunca mikrofonlardan ses gelmezse tekrar nonstop kısmına geçiyoruz. Diskon FM yayını yapıyoruz.

Peki, Avrupa’nın Çeşitli Ülkelerinde FM Dışında Yeni Sistemlere Geçiş Öngörülüyor, Türkiye’de de bunun Çalışması Var. Hollanda’da ya da Avrupa’nın Diğer Ülkelerinde Bu Konuda Ne Düşünüyorlar, Ne Öngörüyorlar? Kanal Olarak Sayı Var mı? Kaç Tane Bu Şekilde Ortak Yaptıkları Kanal Var? Reklam Sürelerinde Kısıtlamaları Var Mı?
İstiyoruz. Yalnız iş paraya bakar biz de yerel medyayız o sistem için az paramız var, çok da ihtiyaç duymuyoruz ama isteriz. İnternet üzerinden de yayınımız var yalnız internetteki karasal yayından olanı. 5 tane kendimize ait radyo kanalımız var 2 tane de televizyon kanalımız var. Tam bilmemekle beraber yerel medya konusunda bize yayın gönderen 70-75 arası kanal var Amsterdam’da. Her gün her saat değişik program yapıp gönderirler.

Radyolarda ve televizyonlarda reklam en fazla 1 saatte 8 dakika verilebiliyor. Burada özellikle yayın haklarıyla alakalı BİMA adında bir dernek var. Bizim her yayınladığımız müzik ve programlarda kullandığımız müzikler parasıyla satın alınmıştır. Biz yayın hakları kuruluşuna baştan beri para gönderiyoruz bir miktar, burada yayın yapacak herkes de istediği müziği oradan satın alabiliyor, o da bizden oluyor.

salto_hollanda_gezisi4Ortak Yayında Radyo Yayınını mı Televizyona Veriyorlar, Televizyon Yayınını mı Radyoya Veriyorlar? İçeriği Kontrol Eden Bir Şey Var Mı?
Eğer burada sadece radyo programı yapılıyorsa ve televizyona da verilecekse bu kamerayla veriliyor, eğer ki televizyonla yayın yapılıyorsa radyoya verilecekse o da buraya alınıyor, yani burada her ikisi de yapılıyor. Toplumsal yayınlarda en kolayı görsel radyodur, burada oturan kişi ister kendi isterse merkezi sisteme vakitleri bildirerek canlı yayına geçebiliyor. Böylece hem radyo programı yapıyor hem de bunu canlı yayına vermiş oluyor. Az önceki anlattığımız olay proje başvurusu yapılmadan kabul edilmiyor, onay almaları gerekiyor, onayı da buradaki sekreterlik veriyor.

Sekreterlik Özel Bir Kuruluş mu Yoksa Bir Kamu Kuruluşu mu?
Burası baştan aşağıya bir kamu kuruluşu zaten. Sekreterlik de kendilerine ait.

RTÜK’te Bir Kamu Kuruluşu Ama Özel Bir Kamu Kuruluşu Yani Kendi Kararlarını Alıyor Hükümete Onaylatmıyor. Burada Alınan Karar Bakanlığa ya da İlgili Genel Müdürlüğe Gidip Onaylanıyor mu Yoksa Kendi İçerisinde mi Yapılıyor?
Bizde iki tane mekanizma vardır birisi müzikler vs. konusunda bizi kontrol eden, ikincisi de bulunduğumuz yer; bunlarda yalnız reklam işlerimize bakıyorlar. Biz kanal olarak ne yayınlıyorsak, bütün projelerde neyi kabul ediyorsak tamamen kendi aracılığımızla, biz karar veriyoruz. Devlet yayınlarımıza karışmıyor.

Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı Adında Avrupa Birliği Projesi Gerçekleştiriyoruz ve Biz Türk Televizyonuyuz. Proje Ortağımız da Hollandalı Bir Firma. Biz İş Birliğinin Sürdürülebilmesi İçin Burada Yerel Radyo ve Televizyon İstasyonu Olarak Yani Ünye TV Olarak Haftada Yarım Saat ya da Bir Saat Hollandaca Bir Yayın Yapmak İstesek Ne Yapmamız Lazım, ya da Yapabilir Miyiz?
İmkânı olup olmadığı konusunda ben bir şey söyleyemiyorum, o tamamen proje müdürlerimize ait olan meseledir. Yalnız bizde isteyen istediği dilde yayın yapabilir, Fakat ya İngilizce ya Hollandaca alt yazı koymak zorunda. En büyük kriterimiz yerel medya olduğumuz için Amsterdam ağırlıklı, Amsterdam halkına yönelik programlar olmalı.

Biz Olup Olmayacağı Konusunda ve Nasıl Olacağı Konusunda İş Birliğimizin Sürdürülebilir Olması İçin Program Yapmak İstiyoruz. Bunun Şartlarının ve Ne Olması Gerektiğinin de Prizma Aracılığıyla Sizin Aracılığınızla Bize Bildirilmesini İstiyoruz. Eğer Mümkün Olursa ve Şartlar Uyarsa Böyle Bir Programı Belli Aralıklarla Gerçekleştireceğiz.
Bütün radyo yayınları buraya gelir, istediğimiz frekans ve yayın üzerinden yayın alıyoruz. Bir tane yayın kuruluşu var Amsterdam’da onlar büyük çapta programlar yapıyorlar onların burada stüdyosu yok. Bize dışarıdan yayınımıza canlı olarak giren yalnız onlar var. Amsterdam’ın diğer ucunda bir yerde stüdyoları var onların yayını direk bize anında gelir biz buradan yayını veririz.

Televizyonlar, Kablo Üzerinden mi Uydu Üzerinden mi Yayın Yapıyor?
Hepsi kablodur, Amsterdam’ın çeşitli yerlerinde de özel antenlerimiz var. Biz buraya çanak anten koysak bütün yayını çanak üzerinden de veririz.

Genelde Hangi Aralıklarla Yayın Yapıyor Sivil Toplum Kuruluşları? Salto Merkezinde Kaç Kişi İle 5 Stüdyoyu ve Ortalama 75 Yayını Düzenli Olarak İdare Ediyorsunuz ve Günlük Kaç Saat Çalışılıyor?
Her kurumun kendi başvurusuna, projesine göre yer belirliyoruz, kimi günlük yayın yapmak istiyor kimi haftada bir kere bir saat, kimi de bir ayda iki yayın yapayım yeter ne zaman boşsanız yapalım diyorlar. Radyo konusunda söz ettiğimiz nonstop sistemi televizyonda da geçerli.

Bu binada maaşlı olarak çalışan 15-16 kişiyiz. Burada hepimizin belirli bir maaşı var. Program yapımcılarımızın yüzde 90-95’i de gönüllüdür biz para vermeyiz. Bazıları haftada 20 saat çalışıyor bazıları da 32 saat çalışıyor, teknik çalışanların da yaklaşık 48 saat çalışma saati var. Ofis bölümü kapalı da olsa özellikle teknik bölümü 24 saat aslında iş başındadır. Mesela asıl işlerimiz bayram günlerindedir bizim, yani bayram günlerinde hem dışarıda canlı yayın yapanlar oluyor hem de bayram programı yayınlayanlar oluyor. O yüzden bizim belirlenmiş tatil günlerimiz ve belirlenmiş çalışma saatlerimiz yok, gün içerisinde buradayız bazen gece de oluyor ki gelmemiz gerekiyor.

Söyleşinin ardından Proje Başkanı Şakir Gürel, Ünye tanıtım materyallerinin yer aldığı çantayı Yerel Yayın Merkezi Teknik Sorumlusu Rudolf Burma’ya hediye etti.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.