Yayınlanma Tarihi: 27 Mayıs 2013 — okunma
Yaz geliyor. Artık bol bol festival haberleri duyarız. Günümüzde o kadar çoğaldılar ki isim dahi bulamıyorlar. Zaten bu festivaller de amacına uygun yapılmıyor. Çünkü festivaller yerel kültürün ön plana çıkması demektir. Yapıldığı yeri tanıtmak demektir. Ancak ülkemizde ise hangi sanatçının nereye geldiği veya geleceği festivallerin kalitesini belirleyen ölçü olmuştur.
Ülke insanı artık sosyal ve kültürel faaliyet denildiği zaman müzik aklına geliyor. Şimdi bir ilçe festival düzenlese hiç sanatçı getirilmese ahalinin söyleyeceği laflar belli. Kısaca beğenmeyecekler. Çünkü festival bir eğlencedir onlara göre. Elbette her faaliyetin eğlenceli yönü de bulunacak. O bütün içinde bir bölüm olmalıdır. Artık her şey hedeften şaşmış durumundadır.
Ancak ülkemizde kültürel faaliyetlerin amacına uygun yapıldığı yerler de var. Bu faaliyetler az da olsa ses getiriyor. Mesela ben daha önceki Ünye festivallerinde aklımda neler kaldı diye düşünüyorum; aklıma gelenleri diğer yerler ile karıştırıyorum. Çünkü hemen hemen anısı işler.
Küçücük bir meydana eski fotoğrafları koymakla festival olmuyor. Mesele bunlara olan ilgiyi artırmak.
Yaklaşık sekiz ay önce Terme’de Ahmet Sezgin isimli bir öğretmen “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi” isimli bir esere imza attı. Kitap sadece ilçede değil diğer bazı yerlerde de ses getirdi. Hatta kendisine kitap yollanmadığı halde bir yerden duymuş aynı zamanda şair ve yazar olan Ali Kayıkçı yazdığı gazete “Terme 16-0 Önde” başlıklı bir yazı yazarak Samsun iline bağlı 17 ilçede böyle bir çalışmanın önemine dikkat çekmiştir.
Bu tür çalışmaların topluma olan kazanımlarını bilenler bu tür faaliyetlere devam etmişler ve Çarşamba’da düzenlenen kitap fuarına ülkenin çok tanınmış, çok okunan yazarları ve şairleri davet edilmiştir. Yine bunun için Terme Bilgi Gazetesi yazarlarından Yılmaz İmanlık “Çarşamba 16-0 Önde” adlı bir yazıyla konuyu gündemde tutmaya çalışmıştır.
Ünye sosyal ve kültürel açıdan diğer birçok il ve ilçeden önde olmasına rağmen yapılan faaliyetler ferdi olarak kalmıştır. Kolektif çalışmalar hemen hemen yok gibidir. Mesela Mehmet Karayalman Ünye açısından önemli bir esere imza atmış fakat sadece kendi gayretleri ile bu başarıyı elde etmiştir. Halbuki Ünye açısından olduğu gibi ülke açısından da mühim bir eserdir. Her ne kadar yereli ilgilendirmese de İsa Yar iki kitaba birden imza atarak ‘şiir vakti’ yayınlarından biri şiir diğeri deneme olan belki de büyük bölümünün Ünye’de yazılmış bu eserleri kendisi ve çevresindekilerin gayretleri ile tanıtılmıştır. Kısaca Ünye’de yapılan çalışmalar ferdin maharetine kalmıştır.
Bu yazıyı “ Ünye Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaynak Kültür Yayın Grubu tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Ünye Kitap Fuarı’nın” açılması dolayısı ile yazmaya karar verdim. Çünkü kültürel gelişme insani gelişme demektir. Günümüzde yüzlerce televizyon kanalında, Walkman ve cep telefonlarında istediğiniz kadar müzik dinleyebiliyorsunuz; görüntülü olanlarından konserler takip edebiliyorsunuz. Hatta istediğiniz zaman istediğiniz sanatçıyı ilçe veya ilinize getirebiliyorsunuz. Yani bir festivalde eksik olsa ne çıkar.
Kısaca kültürel açıdan yapılacak çok işimiz var daha.