son haberler

Marjinal Belediyecilik Tezleri Ve Belediyecilik Tarihi Yeniden Yazılıyor

Yayınlanma Tarihi: 5 Mart 2012 okunma

Misafir Kalem unyetv@unyetv.net


Spinoza,” Ethika” kitabında, matematiksel, doğruların akılcı olduğunu,”verilenlerin” duyu organları aracılığı ile kazanılmadığı içinde şüphenin olamayacağını anlatır. Çünkü matematik gibi akılsal bir alanda sanrı ve yanılsama gibi psikolojik durumlar yoktur.Sadece zorunlu gerçeklerden hareketle, belli bir akıl yürütme ile, belli sonuçlara ulaşma vardır.

Sn.Erol Okutucu ikinci kitabı olan, “Marjinal belediyecilik Tezleri” kitabında tıpkı yukarıda ki paragrafta belirtilen savlara uygun olarak, “belli akıl yürütmelerle, belli sonuçlara ulaşmıştır, belediyecilik konusunda”.

1969 Ünye doğumlu olan Erol Okutucu, yüksek öğrenimini, muhasebe üzerine yaptıktan sonra Ünye’de fındık ticareti yapmak yanı sıra birçok dergi ve gazetelere köşe yazıları yazmaktadır. Daha önce, “Ben Başbakan Olsam” isimli kitabından sonra bu ikinci kitabını yazmıştır.

Tebeşir yayınlarından çıkan kitabını, Zeynep bilgin önerisi ile yazdığını belirtmektedir önsözünde. Ayrıca bu kitabı yazmak cüretini de, Türkiye içinde hemen hemen her yeri, ayrıca dünyada otuza yakın ülke gezmesinde bulduğunu belirtmektedir.

Sn Okutucu, ilk kitabının tanıtım kahvaltısına da davet etmişti. O kahvaltı da bu sefer ki gibi pazar günü idi ve ben pazar günleri de çalıştığım için gidememiştim. Niye gitmeyeyim ki, hazır kahvaltı, iki eş dost il sohbet eder, kitap yazmak sabır ve sebatını göstermiş bir kardeşimizin, hemşerimizin, haklı gurur ve mutluluğuna ortak olurum.

Fakat, Sn. Okutucu yazmaya, ben çalışmaya devam ettiğim için bu aksaklık oldu. İnşallah üçüncü kitabına kısmetse, darılmayıp çağırırsa. Gerçi, telefonla kendisini kutladım ama, kalkıp gitmek başka. Yoksa, Sn. Kıroğlu Hocamızın dediği gibi, “kış uykusuna yattığımdan” gitmezlik yapmadım.

İlk kitabı ile ilgili yorumumu, aynı başlıkla yazmıştım. Bu kez de “Belediyecilik ile ilgili fikirlerinde ”n kitap oluşturmuş ki içlerinde çok ilginç ve bazen de sizlerin, bilerin de düşünüp sık sık dile getirdiğimiz fikirler var.

Örneğin, sayfa 108’de,” raylı sistem” konusunda şöyle diyor, “belediye yi idare edenler, raylı sistem ve suyolu sistemlerini öncelikle düşünmeli ve bu konularda projeler üreterek, hayata geçirmeliler”.

Bir başka paragrafta örneğin, sayfa 116 “gıda maddeleri” konusuna değinmektedir. Trafik, gıda, kültürel çalışmalar ile çek yerinde tespitlerden başka, en ilginç tespiti de, sayfa 158’ de belediye çalışanlarına, gelen giden vatandaşa ısmarladıkları içecekler ile ilgili denek” bağlanması konusu.

Toplumu ciddi olarak tehdit eden ya da birçok insanın önemli istek ve özlemini engelleyen olguya “toplumsal sorun “denir. Bu kitabında Sn. Okutucu,” toplumla-Belediye” arasında ki “toplumsal bağ ve gidişat ile aksayan birçok soruna” da değinmiş, değinmekle kalmamış çözümler de üretmiştir.

Bergson’a göre iki çeşit bilgi vardır, Bilim ve Felsefe”.Bunlardan birincisi zekanın, ikincisi de içgüdüye dayanan sezginin eseridir.Zekaya dayanan bilgi,esasa hayatın bilgisi değildir.Gerçek hayatın bilgisi, sezgiye dayanan felsefi bilgidir.”

Bu bağlam da, Sn.Erol Okutucu hem zekâya hem de sezgiye dayalı bilgileri ile beslediği kitabına “belediye” kelimesini açıklayarak başlıyor ve Arap kökenli olduğunu belirttiği “beled” kelimesinin “memleket” anlamına geldiğini ve ilk olarak Avrupa’da ortaya çıktığını ve 1870 yılında ülkemizde uygulanmaya başladığını belirterek, Osmanlı Devletin’de ki belediyecilik faaliyetlerine de kısaca değinmektedir.

Son satırlarda ise, bir” belediye başkan adayının” ne şekilde davranması gerektiğini belirtirken, “vaat edeceğiniz projenin gözle görülür bir maketi olmalı.söz konusu projenin uygulanabilirliğini ve ekonomik olarak çözümünü anlatabilmelisiniz.

“Siz hele beni bir seçin, bakın ne süprizler yapacağım” sloganı yapmışsanız seçim sonuçlarını beklemenize gerek yoktur.gidip yatın….

Sonrada kitabının arka kapağında şöyle bir son bulunmaktadır.

Vaktiniz vardı,

Naktiniz vardı,

Seçilebilecek bir partide üst düzey bir yakınınız vardı,

Ve Allah nasip etti başkan oldunuz,

O halde yatak yorgan belediyeye gelip çalışmaya başlayacaksınız.

Ancak yetişirsiniz. Ha! Unutmadan; seçim kazanılınca bir kurban,

Kaybedilince iki kurban kesilecektir…

***            ***             ****           **             ****

.Çok büyük emekler ile ortaya çıktığını bilmeme rağmen üçüncü kitabınızı da yorumlamak umudu ile şu önemli cümlelerinizle tamamlayalım yazımızı, “geri kalmış üçüncü sınıf ülkelerde dahi bizimkilerden çok daha fazla park ve yeşil alan var”.

“Şikayetçi olmaktan çok, tavsiyelerde bulunacağım….takdir okuyucuların” demişsiniz ya, “ben kitabınızı çok beğendim, emeğinize, yüreğinize kaleminize sağlık..

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Nerde O Eski Dünler

31 Ağustos 2023 okunma
Kızlar erkekler zayıflar şişmanlar zenginler fakirler dostlar akrabalar dinli dinsiz yeni doğan ya da ölümüne az kalan bizler ne yapıyoruz? Son birkaç senede, kızlar firikik ustası oldu beğeni yapana özel şovlar yapıldı ve artık mahremiyet meşrulaştı ya da... Devamını Oku

ÜNYE-AKKUŞ-NİKSAR KARAYOLU

26 Ekim 2021 okunma
    Yollar bir memleketin can damarlarıdır. Hasretlikleri bitiren, kültürleri harmanlaştıran, ekonomimizi canlandıran birlik ve beraberliğimizi sağlayan yollarımızdır. Ünye- Akkuş- Niksar yolunu kullananlar nostaljiyi, heyecanı birlikte yaşarlar. Yıllara... Devamını Oku

  NASIRLI ELLER

21 Ekim 2021 okunma
           Süleyman Erkan      Türkiye’nin güzel bölgelerinden Karadeniz’i gezip görenlerin hafızalarında mutlaka iz bırakmıştır. Karadeniz’in girintili çıkıntılı kenarları, geceleri gelinlik kızın boynuna takılı beşi birlik gibi parlar... Devamını Oku

Geçmişten Günümüze

16 Ekim 2021 okunma
Süleyman Erkan     Yaşam var oldukça hırslar, öfkeler, kinler, var olacaktır. Bu savaşı tetikleyen en önemli unsur beğenilmek, üstün olmak, başkalarından daha fazla mala mülke sahip olmaktır. Söz sahibi olmanın malla, mülkle, parayla olunamayacağını... Devamını Oku

İnsan

13 Ekim 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Temel içgüdü ve duygularla hareket eden, yeteri kadarını alan, psikolojik ve sosyolojik açıdan baskı uygulamayan, vicdansız ve çıkarcı yaklaşmayan, kötü gözle bakmayan, çalmayan, savaşmayan,... Devamını Oku

Zaman

7 Ekim 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Neydi zaman? Doğduğum an ile öldüğüm an arasındaki yaşantım mı? Unutmak için verilen bir ilaç mı? Suratımı kırıştıran ya da saç rengimi benden alan… Neydi zaman! Babam öldüğünde... Devamını Oku

İhtiyaç Meselesi

27 Eylül 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Çok çeşitli ihtiyaçlarımız var. Hatta bazen neye ihtiyacımız var diye market ve mağazaları gezmeye başlayanlar bile var. Babaannem lüzumsuz bir şey almamamı çok söylerdi işte onlarda top balon... Devamını Oku

F-N-D-K-Ç  Ş-H-P

10 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Türkçe’de bir sözcük f,s,t,k,ç,ş,h,p harflerinden biriyle bitiyorsa ve ek kelimenin baş harfi d,c harfi ile başlıyorsa! Ortalık bir anda sertleşir. d=t olur t=ç olur sıkı durun bu matematiği... Devamını Oku

İş-Sizsiniz

6 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞAAT TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com Neden işsiz kaldığımızı bulalım. İşsizlik yaşınız en az 24! Bunu biliyor musunuz? Temel eğitim 1 yıl, ilk eğitim 4 yıl, Orta eğitim 4 yıl, lise eğitimi 4 yıl, hazırlık 1 yıl, üniversite... Devamını Oku

Alçak Alçak Dere Yataklarına Ev Kurmasınlar

19 Ağustos 2021 okunma
  Tolga Özsoy İnşaat Teknikeri tolgahanozsoy.52@gmail.com     Hepimizin malumu olduğu Candan ERÇETİN’in “yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” şarkısı; doğaya, doğanın tabiatına karşı gelmekten ve gelin kızlarımızı ağlatmaktan başka bir... Devamını Oku