son haberler

Ordu Edebiyat Festivali’nde Ünye’den de ‘Ses’ler Vardı

Yayınlanma Tarihi: 18 Ekim 2010 okunma

Misafir Kalem unyetv@unyetv.net

Yöremizde yıllardır söylenen ve bir türlü anlatılamayan “Kültürel Festival” nihayet Ordu’da gerçekleşti.

13–17 Ekim 2010 tarihleri arasında, çok güzel etkinlikler ve yedi ülkenin katılımı ile tam bir uluslararası edebiyat şölenine dönüşerek tamamlanan festivalden, katılımcı ve dinleyici herkes memnun.

Tüm katılımcıların çok iyi ağırlandığı ve Ordu halkının gerçekten “edebiyat” ile buluşmasında etkili olan festival kapsamında çok yönlü çalışmalar, salonlarda, galerilerde ve okullarda da sunuldu.

1984–2004 yılları arasında, Ünye İmam Hatip Lisesi (birlikte çalıştık) ve Meçhul Asker İlköğretim Okulu( bir zamanlar adı Merkez Ortaokulu idi) olmak üzere toplam 20 yıl Ünye’de Edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yapmış olan çok değerli meslektaşım ve arkadaşım Fatma N. bu festivalde “kadın şair “olarak yer aldı. Öğretmenlik yıllarında, öğrencileri ile birlikte çok güzel etkinlikler ve takdir toplayan dergilerde çıkartmıştı.

Ayrıca Ünye Yerel Tarih Grubunun ilk ve en emektar gönüllülerinden olan(Hatice Ayfer Güven ile birlikte) Fatma N. Uzun şiirlerinden oluşan ”Heyelan” ve ”Geçitte” isimli iki şiir kitabına, onlarca yayımlanmış öykü ve birçok şiire sahip.

Bu şiirlerden “Heyelan”, Ünye panoraması içerisinde akıp giden–şimdiye dek pek rastlanmayan uzunlukta bir şiir ve sadece o şiirden oluşan kitaptır.

“Geçitte” şiiri de tek bir kitap oluşturacak kadar uzun olarak yazılmıştır. Şiirlerinde kültürümüz ve günlük hayatı şifreli kısa cümlelerle harmanlama başarısı gösteren Fatma N için İst. Kitap Fuarında “Ünye gibi küçük bir yerde yaşayan, Karadenizli bir kadın nasıl böyle derin bir şiir yazabilir gibisinden olumlu eleştirileri kulağımla duymuşluğum vardır.

Şiir kitapları ile edebiyat camiasında haklı bir başarıya imza atan arkadaşım ayrıca “kadın şair” olarak ansiklopedilerde de yer almıştır.

Festivalde “Geçitte” şiirinden son iki sayfayı okuyan Fatma N.nin sunumu da çok beğenilmiştir ayrıca festivalde Ünye CH İlçe Bşk. Av. İrfan Yıldız’ın da şiir sunumu yaptığını öğrendik(maalesef dershane nedeni ile dinleyemedik)

Etkinlikler okullarda da sunulması da çok olumlu bir uygulama. Cumhuriyet Lisesi’nde yapılan söyleşiden çok memnun kalan Ünye’de yaşamış kadın şairimiz Fatma N, öğrencilerin söyleşiye çok ilgi gösterdiklerini ve çok güzel sorular sorduklarını belirtti.

Etkinlikler içinde tabiî ki yöresel yemek ağırlıklı ikramlar ve müzik de vardı.

Ordu kültür merkezi salonunda müzik etkinliği gerçekleştiren ”İstanbul 12 Orkestrası” yörenin en güzel türkülerini, mesela, “Yine Yeşillendi Fındık Dalları, Ordu’nun Dereleri, Vona’ nın Işıkları” gibi türkülerin yanı sıra, katılımcı ülkelerden de parçalar sunmaları, konuklar için çok güzel bir sürpriz olurken, “horon” eğlencenin en birleştirici unsuru olarak kendisini yabancılara da inanılmaz bir hızla kabul ettirdi. Yabancılar horonu çok sevdi.

Cumartesi günü Yason Kilise’si ve Bolaman’ da “Kale” ziyaretleri de çok güzel vakitlerin ve ortak anıların mekânı oldu. Hiç unutulamayacak ve hep özlenecek cinsten ya da tekrar gelinmek istenecek kadar mutluluk verici idi.

Ordu’ya gelen yerli ve yabancı konuklar Ordu’yu çok beğenip tekrar geleceklerini belirtirlerken, ertesi yıl ikincisinin tekrarlanacağı bu festival için ev sahipliği yapmak isteyen ülkelerin de olduğu belirtildi.

Etkinliğin en güzel uygulamalarından biriside, festival anısına, katılımcıların metinlerinin, Türkçe ve İngilizce olarak toparlanması ile hazırlanan ve oldukça kalın olarak bastırılan kitabın, festivalde dağıtılmasıdır.

Genellikle, etkinliklerden sonraya bırakılan kitap basım işleri için bir isteksizlik, ihmallik ve mutlaka gecikme oluşmaktadır. Bu uygulama ile 1. Ordu Uluslararası Edebiyat Festivali ile ilgili somut bir eser kazandırmış oldu, Ordu Belediyesi, Ordu’nun kültür hazinesine, bu yönde çok başarılı ve ilgili olduklarını biliyoruz.

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, AB Gazeteciler Birliği Toplantısından sonra hak ettiği bin övgüden sonra ki Doğan Tılıç’ın da yazdığı gibi büyük toplantılar için “küçük yerlerin küçümsenmesi” gibi bir geleneğin kırılması aşamasını başarı ile atlatmış bir başkan olarak, yöremizde ilk kez böyle zengin ve değerli bir kültürel etkinliğe içtenlikle ev sahipliği yaptığı için binlerce teşekkürü de hak ediyor.

Ordulular ve tüm kültür-sanatseverler adına teşekkürler.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Nerde O Eski Dünler

31 Ağustos 2023 okunma
Kızlar erkekler zayıflar şişmanlar zenginler fakirler dostlar akrabalar dinli dinsiz yeni doğan ya da ölümüne az kalan bizler ne yapıyoruz? Son birkaç senede, kızlar firikik ustası oldu beğeni yapana özel şovlar yapıldı ve artık mahremiyet meşrulaştı ya da... Devamını Oku

ÜNYE-AKKUŞ-NİKSAR KARAYOLU

26 Ekim 2021 okunma
    Yollar bir memleketin can damarlarıdır. Hasretlikleri bitiren, kültürleri harmanlaştıran, ekonomimizi canlandıran birlik ve beraberliğimizi sağlayan yollarımızdır. Ünye- Akkuş- Niksar yolunu kullananlar nostaljiyi, heyecanı birlikte yaşarlar. Yıllara... Devamını Oku

  NASIRLI ELLER

21 Ekim 2021 okunma
           Süleyman Erkan      Türkiye’nin güzel bölgelerinden Karadeniz’i gezip görenlerin hafızalarında mutlaka iz bırakmıştır. Karadeniz’in girintili çıkıntılı kenarları, geceleri gelinlik kızın boynuna takılı beşi birlik gibi parlar... Devamını Oku

Geçmişten Günümüze

16 Ekim 2021 okunma
Süleyman Erkan     Yaşam var oldukça hırslar, öfkeler, kinler, var olacaktır. Bu savaşı tetikleyen en önemli unsur beğenilmek, üstün olmak, başkalarından daha fazla mala mülke sahip olmaktır. Söz sahibi olmanın malla, mülkle, parayla olunamayacağını... Devamını Oku

İnsan

13 Ekim 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Temel içgüdü ve duygularla hareket eden, yeteri kadarını alan, psikolojik ve sosyolojik açıdan baskı uygulamayan, vicdansız ve çıkarcı yaklaşmayan, kötü gözle bakmayan, çalmayan, savaşmayan,... Devamını Oku

Zaman

7 Ekim 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Neydi zaman? Doğduğum an ile öldüğüm an arasındaki yaşantım mı? Unutmak için verilen bir ilaç mı? Suratımı kırıştıran ya da saç rengimi benden alan… Neydi zaman! Babam öldüğünde... Devamını Oku

İhtiyaç Meselesi

27 Eylül 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Çok çeşitli ihtiyaçlarımız var. Hatta bazen neye ihtiyacımız var diye market ve mağazaları gezmeye başlayanlar bile var. Babaannem lüzumsuz bir şey almamamı çok söylerdi işte onlarda top balon... Devamını Oku

F-N-D-K-Ç  Ş-H-P

10 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Türkçe’de bir sözcük f,s,t,k,ç,ş,h,p harflerinden biriyle bitiyorsa ve ek kelimenin baş harfi d,c harfi ile başlıyorsa! Ortalık bir anda sertleşir. d=t olur t=ç olur sıkı durun bu matematiği... Devamını Oku

İş-Sizsiniz

6 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞAAT TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com Neden işsiz kaldığımızı bulalım. İşsizlik yaşınız en az 24! Bunu biliyor musunuz? Temel eğitim 1 yıl, ilk eğitim 4 yıl, Orta eğitim 4 yıl, lise eğitimi 4 yıl, hazırlık 1 yıl, üniversite... Devamını Oku

Alçak Alçak Dere Yataklarına Ev Kurmasınlar

19 Ağustos 2021 okunma
  Tolga Özsoy İnşaat Teknikeri tolgahanozsoy.52@gmail.com     Hepimizin malumu olduğu Candan ERÇETİN’in “yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” şarkısı; doğaya, doğanın tabiatına karşı gelmekten ve gelin kızlarımızı ağlatmaktan başka bir... Devamını Oku