son haberler

Sait Kapıcıoğlu ve “Ertuğrul/Oshima-Ünye Felsefesi” Kitabı

Yayınlanma Tarihi: 6 Mayıs 2016 okunma

Misafir Kalem unyetv@unyetv.net

Ünye’nin yetiştirdiği çok değerli bilim insanlarından Sait Kapıcıoğlu, “Ertuğrul/Oshima-Ünye Felsefesi” kitabı ile tarihimizin derinliklerinden insanlık öyküleri ile örülü bir faciayı yeniden masamıza taşıdı.

Aslında derlediği orijinal bilgiler ile kitabına, kitabını masamıza, Ünye’de hazırlanan anıt ile gözlerimize, toprağımıza, kitabın içinde ki ayrıntılar ile yüreğimize taşıdı.

Kitap 370 sayfa ve Ertuğrul faciasından sağ kalanların anıları, kaybedilenlerin yazdıkları mektuplar, akrabalarının anlattıkları, Japon belgeler derken başka yerde bulunamayacak bilgilerle örülü.

Kitap da “Japon toplumu insanlık, sanat, ahlak ve din harcı ile bütünleşerek üstün meziyetlerle gelişim sağlamıştır. Japonların bu felsefede ki ilerleyişi insanı insan yapan karakteri yaratmıştır. Bunun adı insancıllıktır. Hümanist bir saygınlıktır. Bu sayede toplumsal olarak güzel şeyler yapmak, iyi yaşamak, geleceğe daha iyi dünya bırakmaya gayret etmek Japon halkının özelliğidir. İnsan onurunu ve değerini bilirler, insanın mutluluğu için iyi koşular yaratma çabasındadırlar.” Cümleleri ile Japonlar hakkında ki çok doğru tespitlerini dile getirmektedir Sn. Kapıcıoğlu.

“Ertuğrul” kitabının araştırması ile Japonlarla kurduğu köprü sonucunda bir kez daha bizler Japonları, onlar Türkleri, Ertuğrul’da ki görevlileri ve yaşadıklarını bir kez daha etraflıca öğrendik.

“Ertuğrul Fırkateyni’n de ki her görevli ayrı bir hikâye. Kaza öncesi, kaza anında ve sonrasında yaşananlar, sağ kalanların anlattıkları, yazılan mektuplar, anılar birer sıcacık insan öyküsü. Bu öykülerden Ertuğrul Firkateyni Komutanı Amiral Osman Paşa’nın cehennem gibi bir evlilik hayatı ve bu hayattan uzaklaşmak amacı ile kabul edilen görevi anlatıyor.

Bir başka öyküde Japon Mühendis Harty, geminin bu seferi tamamlayacak kapasitede olmadığı yönünde verdiği rapordur ki, o rapor sumen altı edilerek gemi bile bile bu faciaya sürüklenmiştir.

Bir başka öykü ise gemiye Japonya’ya kadar 25 bin altın lira(maaş, tahsisat, kömür ve su parası olarak) muhafızlara gönderilmesi. Bu kadar altın tam tamına 180 kg ağırlıkta.

Bir başka öykü ise ilk Cumhuriyet Döneminden sonra ki Milli Eğitim Bakanı(Köy Enstitüleri) Hasan Ali Yücel’in babası Yarbay Ali’nin eşi Ayşe Hanıma (11 aylık sürede) yolladığı 33 mektuptur.

Ünye’de bu faciada ölenler anısına (Burunucu Mah.,Dikili taş, Fokfok ve Tabyabaşı) bir anıt yapılmasına, bu kitabın “Ertuğrul” filmli ismine Japonlarla dostluğumuzun pekişmesine vesile olan hocamıza bir kez daha teşekkür ederken, sizlere bu faciada şehit olan Ünyelilerin listesi ile baş başa bırakıyor, hepsini bir kez daha minnet ve saygı ile anıyorum.

13 Temmuz 1889’da Ertuğrul Fırkateyn’i İstanbul’dan ayrıldı. 531 şehit – 70 Gazi(sağ kurtulan), sağ kurtulanlardan biri Ünyeli.

  • Kerimoğulları’ndan Sadık oğlu Ishak,
  • Balcılmamaoğulları’ndan Reşit oğlu Mustafa,
  • Abazaoğulları’ndan Ali oğlu Emin
  • Kocamanoğulları’ndan Mustafa oğlu İsmail,
  • Uzun Veyseloğlulları’ndan Veli oğlu Mehmet,
  • Atikoğulları’ndan Yusuf oğlu Mehmet,
  • Müftüoğulları’ ndan İbrahim oğlu Hüseyin,
  • Sağ olarak dönen; Çavuşoğulları’ ndan Çavuşların Ahmet

Ertuğrul Firkateyn’i adına yazılan destanda kitapta yer bulmuş ve her biri 4 satır olmak üzere tam 160 kıta.

“Ertuğrul Faciası” Behçet Necatigil tarafından trajik ve çok düşündürücü bir radyo oyunu olarak da yazılmıştır. Bu oyunda geminin kaptanı Ali Bey ve geminin seyir-sefer defterini tutmak işini üzerine almış olan Şair Ali Ruhi Bey konu edilmiştir. Ertuğrul Firkateyn’i faciasında ölenler anısına Japonya’da. Türkiye’de ise ilk Ertuğrul Şehitleri Anıtı, 14 Eylül 2014’de Ünye’de anıtı açılmıştır.

Kitapta ayrıca 113 (en az 4 satır ve daha fazla) olmak üzere “Topyanı ve şehitleri” şiiri vardır. Japonya Devleti adına Japon Büyükelçiliği, 27 Kasım 2014 tarihinde, “katkı ve üstün gayretleri” için ödül beratı sunmuşlardır. Biz de(naçizane) “hocamızı kutluyor(ailesi ile birlikte) sağ olun, var olun, yüreğinize, emeklerinize sağlık Hocam” diyebiliyoruz.

*1890 “Osman Paşa” yazılı anıt dikilir.* Oshima(kayalıklarında kazanın olduğu ada) köyünde 5 Ağustos *1928’de ilk anıt dikilir.* 5 Nisan 1929’da üstün bir yazı olan anıt dikilir. HRM İmparatoru 3 Haziran *1923’de adayı ziyaret amacı şehitliktir.* 3 Haziran milli gün ilan edilir. Ada ve Köy milli park ilan edilir. Şehitlerin her yıl anılması kabul edilir.* 3 Haziran 1937’de Türk Devleti, Japonya’da var olan anıtı büyütmüştür.

Ertuğrul faciasında Japon halkının insani davranışlarını başka bir ülkede bulamazsınız, cennette bile! Diyor Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, kitap Mart 2016 tarihinde 1. baskısını yapmış. Kapak, Sait Kapıcıoğlu’na ait.

Sultan II. Abdülhamit Döneminde kaza haberi hiçbir Türk gazetesinde yer almazken, Japonlar çok ayrıntılı haber yaptılar. Japon Oki, ölen Türk denizciler için şöyle demektedir; “Ben Japon Köylüsü. Onlar gitti. Bambular, kirazlar, krizantemler, sakura ağaçları yeniden çiçek açtı.”

Balıkçı kızı Tanioka;”Facia Kusimoto halkının kaderini değiştirdi… Hiçbir ülkenin insanını bu kadar çok sevdiğimizi hatırlamıyorum” diyor.

“Türk milletine karşı binlerce yıl geçse bitmeyecek kadar büyük sevgi ve saygı duyuyoruz.”

Bir facia iki ülke arasında var olan dostluğu ancak bu kadar geliştirir. Bizlerde şehitlerimize, hocamıza ve Japon halkına sonsuz minnet sevgi ve saygı duyuyoruz.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Nerde O Eski Dünler

31 Ağustos 2023 okunma
Kızlar erkekler zayıflar şişmanlar zenginler fakirler dostlar akrabalar dinli dinsiz yeni doğan ya da ölümüne az kalan bizler ne yapıyoruz? Son birkaç senede, kızlar firikik ustası oldu beğeni yapana özel şovlar yapıldı ve artık mahremiyet meşrulaştı ya da... Devamını Oku

ÜNYE-AKKUŞ-NİKSAR KARAYOLU

26 Ekim 2021 okunma
    Yollar bir memleketin can damarlarıdır. Hasretlikleri bitiren, kültürleri harmanlaştıran, ekonomimizi canlandıran birlik ve beraberliğimizi sağlayan yollarımızdır. Ünye- Akkuş- Niksar yolunu kullananlar nostaljiyi, heyecanı birlikte yaşarlar. Yıllara... Devamını Oku

  NASIRLI ELLER

21 Ekim 2021 okunma
           Süleyman Erkan      Türkiye’nin güzel bölgelerinden Karadeniz’i gezip görenlerin hafızalarında mutlaka iz bırakmıştır. Karadeniz’in girintili çıkıntılı kenarları, geceleri gelinlik kızın boynuna takılı beşi birlik gibi parlar... Devamını Oku

Geçmişten Günümüze

16 Ekim 2021 okunma
Süleyman Erkan     Yaşam var oldukça hırslar, öfkeler, kinler, var olacaktır. Bu savaşı tetikleyen en önemli unsur beğenilmek, üstün olmak, başkalarından daha fazla mala mülke sahip olmaktır. Söz sahibi olmanın malla, mülkle, parayla olunamayacağını... Devamını Oku

İnsan

13 Ekim 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Temel içgüdü ve duygularla hareket eden, yeteri kadarını alan, psikolojik ve sosyolojik açıdan baskı uygulamayan, vicdansız ve çıkarcı yaklaşmayan, kötü gözle bakmayan, çalmayan, savaşmayan,... Devamını Oku

Zaman

7 Ekim 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Neydi zaman? Doğduğum an ile öldüğüm an arasındaki yaşantım mı? Unutmak için verilen bir ilaç mı? Suratımı kırıştıran ya da saç rengimi benden alan… Neydi zaman! Babam öldüğünde... Devamını Oku

İhtiyaç Meselesi

27 Eylül 2021 okunma
TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Çok çeşitli ihtiyaçlarımız var. Hatta bazen neye ihtiyacımız var diye market ve mağazaları gezmeye başlayanlar bile var. Babaannem lüzumsuz bir şey almamamı çok söylerdi işte onlarda top balon... Devamını Oku

F-N-D-K-Ç  Ş-H-P

10 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞ. TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com   Türkçe’de bir sözcük f,s,t,k,ç,ş,h,p harflerinden biriyle bitiyorsa ve ek kelimenin baş harfi d,c harfi ile başlıyorsa! Ortalık bir anda sertleşir. d=t olur t=ç olur sıkı durun bu matematiği... Devamını Oku

İş-Sizsiniz

6 Eylül 2021 okunma
  TOLGA ÖZSOY İNŞAAT TEKNİKERİ tolgahanozsoy.52@gmail.com Neden işsiz kaldığımızı bulalım. İşsizlik yaşınız en az 24! Bunu biliyor musunuz? Temel eğitim 1 yıl, ilk eğitim 4 yıl, Orta eğitim 4 yıl, lise eğitimi 4 yıl, hazırlık 1 yıl, üniversite... Devamını Oku

Alçak Alçak Dere Yataklarına Ev Kurmasınlar

19 Ağustos 2021 okunma
  Tolga Özsoy İnşaat Teknikeri tolgahanozsoy.52@gmail.com     Hepimizin malumu olduğu Candan ERÇETİN’in “yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” şarkısı; doğaya, doğanın tabiatına karşı gelmekten ve gelin kızlarımızı ağlatmaktan başka bir... Devamını Oku