Yayınlanma Tarihi: 12 Ekim 2009 — okunma
“Ünye’de yapılması gereken yüz şey “ konusunu daha önce otuzbeşer madde halinde daha önce yayınlamıştık. Ancak geçen zaman içerisinde Ünye’ de yapılması gerekenlerin sayısı artmıştır.
Ünye’de görülmesi gereken yerler, tadılması gereken yiyecekler, uğranılması gereken mekânlar ve tanışılması gereken insanlar saymakla bitmez. Biz yüz maddelik bir demet daha hazırladık, unuttuklarımız ve ekleyeceklerimiz mutlaka olacaktır.
1-Ünye’ye hangi mevsim gelirseniz gelin, mutlaka Asarkaya Parkı’ndan Ünye’ yi seyredin. Çam ormanları içinden denizi seyrederken, sağınızda Midrabolu, solunuzda da Cevizdere köylerini yukarıdan izleyin.
2-Cevizdere’ de Ünye Belediyesinin açtığı, harada atları izleyin. Oktay’ın oğlu da orada imiş.(Oktay, Ahmet Birben’in şimdi hayatta olmayan atı. Gülay Birben ile program konuğum olmuştu.)
3-Sofra Restaurant’ı daha önce yazmıştım ancak buradaki tüm yemeklere lezzet ve hijyen bakımından kefilim..İşletmecisi Sn. Refik Kılıç herşey ile bizzat ilgileniyor ve “anlatılmakla bitirilemeyecek bu mekan ayrıca tarihi,Ünye manzaraları eşliğinde, nefis yemekler üstüne “yeşil balı kadayıfı” mutlaka tadın derim ben.
4-GALABUZU’na gidin. Sn. Ali Küçükoğlu sahibi güzel eşi Fatma Küçükoğlu işletmecisi. Daha doğrusu aile işletmesi durumunda. Birbirinden yakışıklı oğulları, Necmettin, Alihan ve hep oradalar. Daha önceki adı sadece “yüzüncüyıl idi. Oda atanın doğumunun yüzüncü yılı nedeniyle verilmiş bir isimdi. Ve şimdi bu çok şık kafe & restaurantın bulunduğu yerin, eskiden halk arasında ki adı, yani “GALABUZU” adı da eklendi ve nefis yemekler salatalar Ünye’nin nefis gece ve gündüz manzaraları eşliğinde, üstelik tarihi hatıralarla.
5-Çakırtepe’ de pide mutlaka yenmeli demiştik, sabah kahvaltısını deve kuşu yumurtası ile, kahvaltıyı da denemelisiniz. Siz nefis pide veya güveç, sahanda yumurta yerken çocuklarınız çok yönlü oyun parkında oyunlarını oynayabilir, ya da Ünye’de tek olan minik hayvanat bahçesinde tavşanlara yaprak sunabilir.
6-Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda oturun. Yaz aylarında, siz asırlık çınarın altında serinlerken, meydandaki fıskiyelerde özgürce ıslanıp, oynayan çocukların neşesine şahit olun.
7-İslenin en ucundaki banklara oturup Ünye’yi denizden izleyin. Gece ve yağmurlu havada da manzara çok güzel.
8-Dönerçeşme Meydanı’nda mutlaka Topçu’nun dondurmasını ve tüm dondurmacıların dondurmasını tadın. Ünye’de mutlaka dondurma yiyin.
9-Dönerçeşme Meydanı’nda Sofra Restaurant’a mutlaka uğrayın, her yemeğine kefiliz. Mutfak açık ve herşey kusursuz. Bina tarihi ve müzik de çok kaliteli. Mesela Enrico Massias, Julio İglassias, Edith Piaf, sanat müziği eşliğinde mutlaka yeşil ballı kadayıf da yiyiniz. Yemekler de kusuru bırakın, sararmış maydanoz yaprağı bulursanız bana bildirin. Sofra Restaurant artık bir Ünye markasıdır.
10-Neslihan Sümer’in işlettiği Fincan Cafe (Hanboğazı-Niksar Cad.) ve Serap Yılmaz’ın işlettiği Mutfak’ta (Orta Çarşı)ev birbirinden lezzetli ev yemeklerini tadın. Fincan Kafe Niksar caddesinde ki en eski evlerden. Bu kadar şirin hale getirilebilir. Fatma Sümer’in hazırladığı nefis ev reçelleri de var. Mutfak ‘da da çok becerikli Medine Yılmazın nefis ev yemekleri var. Lezzetlere, tazeliğe ve temizliğe gözüm yumuk kefilim.
11-Hasan Şimşek’in açtığı ve eşi Nedime Şimşek’in işlettiği Sebile Hanım konağın mutlaka görün, mümkünse konaklayın ve harika nostalji atmosferi içinde lezzetli yemeklerini tadın.
12-Hasan Bey otelden başlatacağınız yürüyüşünüzü bu kez çimento istikametinde uzatabilirsiniz. Kaldırım denizle başbaşa ilerliyor.
13-Büyük Cami karşısında ki Rakım Efendi Parkında oturun. Oradaki insan atmosferini inceleyin. Balıkçıları, tamircileri, satıcıları.
14-Yine aynı yerdeki Sarı Konak Restaurant’ta güveç yiyin.
15-Aynı yerin paralelinde ki, Kasaplar Arastası başta olmak üzere Ünye’deki Köfte-Izgara Salonlarında mutlaka köfte yiyin. Yöremizin etleri çok lezzetli bir kere tadın mutlaka.
16-Saray Camiinde(Cumhuriyet Meydanı),Hacı Osman Ağa Camiinde(Ortayılmazlar Mah),Kök Camiinde(Çömlekçi mevkii),Burunucu Camii (burunucu mevkii) mutlaka namaz kılın.
17 –Ramazanda Ünye’de mutlaka bulunun. Camiilerin tümünde teravih namazı kılın, çıkınca atom yiyin, her yer cıvıl cıvıl sahura kadar gezin.
18-İnönü İlkokulu karşısında ki konağı mutlaka izleyin. Eki Ünye mimarisinden, asaletinden ve daha birçok özelliğinden izler bir arada orada.
19-İskele Restaurant’ın karşısında ki tarihi duvarlara, üstünde restore edilmiş konaklara uzun uzun bakın. Ayşe Yalın’ın çok yönlü olarak hem işlerlik kazandırdığı, hem de hayata kattığı bu güzellikler Ünye’ nin eski geçmişinin izlerini taşıyor. Kaybolanlar bir yana kazandırılanları sizde takdir edin.
20-Orada gördüğünüz tüm güzellilerin daha birçok bayanın emeği olduğunu hatırlayın, içekler, dekorlar, ağaçlar.
21-Bolpaça’dan (Döner Çeşme meydanı),Cinbaş’dan tazecik mis gibi kokan yeni çekilmiş kahve alın.
22-Ünye’nin artık en eski fotoğrafçısı, arşivi de kuvvetli Foto Zalim’ dan Ünye Fotoğrafları alın.
23-Cumhuriyet Meydanı’nda Kitapçı Cücür’e bir uğrayın. Orası da Ünye’nin en eski kitapçılarından. Pek çok kitap bulacaksınız.
24-Ünye’nin dört tane şemsiyesi var, kızgın güneşten koruyan insanları. Birisi meydanda ki çınar, birisi Haznedar İşhanı önünde ki çınar. İkisi de Orta Çarşı’ da Orta camii yanında. Altında oturun. Kalafat amcayı ve arkadaşlarını sorun. Rasim Çolakoğlu, vb. Mutlaka Ünye sohbeti olacaktır.
25-Ünye Kalesi’ne yaya çıkın.
(Ünye’ de yapılması gereken yüz şeyin ikinci partisi devam edecek.)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.