Yayınlanma Tarihi: 13 Nisan 2022 — okunma
Herhangi bir Ünyeliye “Yunus Emre Ünye’de mi” diye soracak olsak alacağınız cevap “evet” olacaktır.
Yunus Emre bu milletin ruh hamurunu yoğuran mümtaz şahsiyetlerden biridir ve manevi alanda herkesindir.
Ülkenin muhtelif yerlerinde “makamı” olduğu gibi yurt dışında da aynı “manevi makama” sahip bir şahsiyettir. Burada şeyhimiz hakkında malumat yazmayacağım. Çünkü konumuz başka.
Ünye Yunus Emre Derneği adına 2017 yılının nisan ayında Yunus Emre’nin makamları ziyaret etmek ve orada bulunan yetkililerden bilgi almak maksadıyla dört gece beş gün süren bir seyahatimiz olmuştu. Sekiz yerdeki makamı incelemek için yaklaşık 12 vilayeti dolaştık. Bunlardan bizi en iyi karşılayan Karaman ilindeki yetkililer oldu.
Bize karşı olan misafirperverliklerini unutmadık. Ziyaretimizi Karaman Televizyonundan haber olarak da verdiler. Ayrıca uydudan yayın yapan Bursa’ya ait Kanal 16 Televizyonunu da unutmak doğru olmaz.
Karaman’da kültürel faaliyetlerle ilgilenen bir şahıs bize Yunus Emre’nin nasıl Karamanlı olduğunu elindeki bazı yazılı metinleri okuyarak izah etmeye çalıştı. Karaman ile ilgili bazı çalışmalar da yaptıktan sonra yolumuza devam ettik.
Yazımıza girerken sorduğumuz “Yunus Emre Ünye’de mi?” sorusuna Ünyelilerin evet diyeceğini yazmıştım. Ünyeli kadirşinas ve gönül sahibi insanlardır. Bu milletin ruh hamurunu manevi maya ile yoğuran Şeyhimizi her zaman gönüllerinde taşımışlardır. Peki, aynı soruyu yerel veya genel yöneticilere sorsak nasıl cevap alırız?
Ünye hem coğrafi konumu, hem tarihi geçmişi, hem kültürel yapısı ve hem de insani yapısı bakımından çok ileride bir şehir. Ancak şehir fiziki olarak kendi kendisini yönetemez. Bu bir “insan” faktörünü gerektirir. Biz Ünye’de Yunus Emre ve daha başka Ünyeli mühim şahsiyetler için ne yaptık?
Dün bana; Giresunî mahlasıyla şiirler yazan, özellikle bölgemizin sosyal ve kültürel tanıtımı için gece gündüz çalışan, bu yolda yorgunluk bilmeyen ve büyük bir azimle çalışmalarına devam eden Hatice Satgun Hanımefendiden gelen bir yarışma ilanı karşısında hayrete düştüm. Gelen metin aynen şöyleydi:
“Karaman Valiliği, İl Kültür ve turizm Müdürlüğünce, Karaman’ın yetiştirdiği aziz şahsiyetlerden biri olan Yunus Emre’nin aziz hatırasını yâd etmek ve yaşatmak amacıyla “Yunus Emre’nin İzinde Sarı Çiçek” konulu ödüllü Öykü yarışması düzenlenmiştir.
Yarışmanın son başvuru tarihi 24 Nisan 2022’de sona erecek olup; söz konusu yarışmaya ait şartname ve detaylı bilgi www.yunusemreninizinde.com adresinden veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden temin edebilir.
Kamuoyuna duyurulur.
İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ”
Bu metni okuyunca hem sevindim, hem imrendim hem de üzüldüm. Sevindim, çünkü Yunus Emre gibi bir maneviyat büyüğünü gündemde tutulması gerekiyor. İmrendim, çünkü böyle bir yarışma Ünye’de de yapılabilirdi. Üzüldüm, çünkü bu iş burada kimsenin aklına gelmemiş…
Peki biz nasıl Yunus Emre şehriyiz? Bugün Yunus Emre Ünye’de biliniyorsa bunda Ünye Yunus Emre Derneğinin payı çok büyük. Ancak bu sadece bir derneğin gayretleriyle olmaz. Bundan beş sene önceki ziyaretin planlı şekilde bir defa olmasında fayda var. Ayrıca Ünye bu konuda muhtelif yarışmalar düzenleyebilecek imkânda.
Bu arada bu duyuruyu ulaştıran Hatice Satgun Hanımefendiye çok teşekkür ederim. Bu bir kültür etkileşimine katkı sağlamaktır. Zaten zâtı alîleri de bölgemizde yerel kültüre mühim katkıları olan biridir.
Yunus Emre Ünye’de mi?
Vatandaş: “Eveeet…”
Yetkililer: “E, Ev, Eve, Evet…”
Bence anlaşıldı.
Sizce?