son haberler

Fındık Kapsülü Samandan Daha Verimli Çıktı

Yayınlanma Tarihi: 23 Haziran 2022 okunma

Fındık Kapsülü Samandan Daha Verimli Çıktı
Ekonomi
0

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in fındık kabuğundan birçok sektörde ham madde olarak kullanılan aktif karbon üretimi gerçekleştirmesinin ardından bu kez fındık kapsülünden hayvan yemi üretimi gerçekleştirildi. Kapsülden üretilen hayvan yeminin yapılan laboratuvar analizleri sonucunda hayvanlar için önemli bir besin kaynağı olan samandan daha değerli olduğu ortaya çıktı.

Göreve başladığı günden bu yana fındık altı arazilerinin değerlendirilmesi için üreticilere Bafra ırkı koyun, kaz, hindi gibi küçük baş ve büyük baş dağıtımı yapan, fındık kabuğundan aktif karbon üretimini başlatan Başkan Güler şimdi de fındık kapsülünden kaba hayvan yem üretimi çalışmaları başlattı.

VERİMİ YÜKSEK ÇIKTI

Çalışmaların hızla ilerlemesi için ekiplerine talimat veren Başkan Güler, sıkı bir çalışmayı ile bir ilke imza atmak için ilk olarak kapsül öğütme makinesi imalatının yapılmasını sağladı. Fındık kapsüllerinin kurutulmasının ardından imalatı yapılan makinede kapsüller öğütülerek yeme çevrildi.

Başkan Güler ürünün veriminin belirlenmesi için de laboratuvar ortamında ürün analizini yaptırdı. Fındık kapsülünden üretimi yapılan yemin, üreticilerin ham protein ve enerji açısından büyük bir besin kaynağı olan ve hayvanların beslenmesi için yaygın olarak kullanılan samandan daha değerli olduğu belirlendi. Bu ürünün tüketip tüketilmemesini anlamak için de diğer yemlerle karıştırılarak hayvanlara verildi ve olumlu sonuçlar alındı.

ÜRETİCİYE AYRI BİR GELİR KAYNAĞI OLACAK

Fındık ayıklama makinesi olan patoza verildikten sonra ortaya çıkan kapsülün büyük çoğunluğu çöpe giderken hayvan besicileri ise hayvan altlarına koyarak değerlendiriyor. Yem üreten makinenin seri üretiminin gerçekleştirilmesi ile kapsül üreticiler için ayrı bir gelir kaynağı oluşturacak.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.