son haberler

Fındık’ta Yeni Sezon Fiyatının 17 TL Olması Bekleniyor

Yayınlanma Tarihi: 30 Mayıs 2015 okunma

Fındık’ta Yeni Sezon Fiyatının 17 TL Olması Bekleniyor
Ekonomi
0

Geçtiğimiz yıl yaşanan don afeti yüzünden düşük rekolte gerçekleşen ve buna paralel olarak fiyatı 20 TL’nin üzerine çıkan fındık’ın yeni sezonda da fiyatının 15-20 TL arasında olacağı tahmin ediliyor. Fındık Tüccarı Ersin Şahin Arzanoğlu, bu yıl ki rekoltenin de talebi karşılayacak düzeyde olmadığını belirterek, sezon başı fiyatının 15-17 TL arasında olacağını söyledi.

Fındık fiyatı bu yıl tarihi rekor kırarak 20 TL’nin üzerine çıktı. 2014 ürünü fındık mahsulü tamamen tükenirken, yeni sezon tahminleri de yapılıyor. Rekolte tespit çalışmaları devam eden fındıkta yeni sezon da fiyatının 15 TL’nin altına düşmememsi bekleniyor.

İhracatçıların taahhütlerini yerine getirmek için sürekli fiyatları yükselttiğini ve fiyatında 20 TL’nin üzerine çıktığını belirten fındık Tüccarı Ersin Şahin Arzanoğlu, “Fındık’ta arz talep dengesine göre fiyatlar sürekli yükseliş eğilimde oldu. Bu nedenle de fiyat 20 TL’nin üzerine çıktı. Ancak son günlerde talep biraz düşünce fiyatlarda az da olsa gerileyerek şu anda 19-20 TL arasında işlem görmekte” ded.

Piyasada 2014 mahsulü fındığın kalmadığını da belirten Arzanoğlu, “Artık ihracatçı da tüccarda üretici de şimdi yeni sezon ürüne kilitlendi. Yeni mahsul geçen seneye göre güzel gözüküyor. Bazı yerler çok çok iyi. Bu ay sonuna doğru daha doğru rekolte tahmini yapılır. Şu an ki tahminler 650 bin ton civarında. Bu da tabi tehlikeli bir rakam, çünkü tam bıçak sırtı. Bu rekolte dünyanın ihtiyacını tamamlayabilir seviyelerde. Sezon 15, 17 TL gibi başlar diye tahmin ediyorum. Ondan sonra da fındığın pazara inme hızına göre fiyatlar şekillenecektir” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.