son haberler

Ünyeli Muhtarlar, 2B Arazi Fiyatlarını Tartışıyor

Yayınlanma Tarihi: 29 Nisan 2015 okunma

Ünyeli Muhtarlar, 2B Arazi Fiyatlarını Tartışıyor
Ekonomi
2

Ünye ve çevresinde bulunan muhtarlar, 2B arazilerinin yüksek fiyattan satılmaması yönünde kamuoyu oluşturmak için bir araya geldi. Karşılıklı konuşmaların olduğu programda, muhtarlar birlik içerisinde hareket etme ve vatandaşları bilinçlendirme konusunda karar aldı.

Yapılan bilgilendirme toplantısında, konuya ilişkin yaklaşık 2 yıl gibi bir zamanlarının olduğu, yüksek fiyatlardan vatandaşların 2B arazisi alamayacağı, fiyatları makul düzeyde tutulması için ortak hareket edilmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapıldı.

İlk açıklamayı yapan Ziraat Odası Başkanı ve Saca Mahalle Muhtarı Osman Sarıkahraman, konunun çok ciddi olduğunu belirterek; “Orman vasfını yitirmiş hazine arazileri devlet tarafından satılıyor. Bu satıştan hükümet ya da devlet, vatandaşın üzerinden para kazanmalı mı yoksa bir sosyal proje olup bunu alabileceği fiyattan almalı mı konusunu tartışacağız. Bu çok ciddi bir proje. Sahilköy’de 30 bin gibi bir fiyat duydum. Hatta kurum kuruluşlar bir komisyon oluşturmuşlar, bu durum çok tehlikeli. Ziraat Odası olarak bize de fiyat soruluyor. Biz 10-15 bin vererek yer alamayız. Bu fiyatı birileri yüksek tutturuyor ama biz önce kendi aramızda bunu alabileceğimiz fiyattan olması gerektiği konusunda hem fikir olacağız” dedi.

“Bölge Bölge Farklı Fiyatlar, Kargaşa Yaratıyor”
Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Ekici, 2B arazileri için bölge bölge farklı fiyatlar olmasından kaynaklanan bir kargaşa olduğunu belirterek; “Bildiğiniz gibi 2B arazisi orman vasfını yitirmiş arazilerin vatandaşın elinde kullanımı olan araziler. Kişiler bu arazilere yıllarca emek vermiş, ekin ekmiş, karınca kararınca kendine yetmeye çalışmış ama hükümetimizin 2B arazileriyle ilgili çıkarmış olduğu bu yasayı uygulamaya konulduğu zaman arazide farklı sıkıntılar çıktığı gözlenmekte. Bölge bölge farklı fiyatlar olduğu için kargaşa var ortada. Bunların Türkiye genelindeki il ve ilçeler bazında özellikle değeri çok yüksek olan yerlerdeki fiyatlar olabilir ama bu nihayetinde bizim bölgemizde %80’nine yakını tarım arazisi. Bu parselasyon yemiş yerlerin fiyatlarıyla tarım arazisindeki olan yerlerin fiyatları mutlaka birbirini tutmayacaktır. Onun için burada yapacak olduğunuz şeyler birlik beraberlik içersinde bölgelere yayılan fiyatları kontrol altında tutup en azından müdahale etme şansımızın oluşması” dedi.

“Makul Fiyattan Satılmalı”
Sahilköy Muhtarı Mehmet Şensoy ise arazilerin vatandaşa makul fiyatlardan satılması gerektiğine vurgu yaparak; “Bundan birkaç yıl önce Türkiye’de 2B satışları başladı. Bu ilk etapta altyapısı, tespit ve tescilleri yapılmış orman arazilerinin 29 ilde satışına başlandı. Bizim de en yakınımızda olan Samsun Akçay’dan itibaren bu satışlar başladı. Sancısız ve sorunsuz bir şekilde gidiyordu. Bu 29 ilde sadece rayiç belirleme işi Antalya Alanya’da oldu. Orada rayiçler çok yüksek oranda belirlenmişti ve çiftçileri de isyan ettiren kızdıran bir fiyat vardı. Vatandaşların isyanı ve tepkileri sonucu da makul bir fiyata bağlandı. Tespitleri yapılmış olan arazilerin vatandaşa hukukunun teslim edilmesi olarak algılanabilecek bir olay. Yani buradaki esas amaç kamunun, devletin mal sahibi olarak birilerine mal satması değil vatandaşın elinde ve tasarrufunda bulunan hali hazırda da üretim yaptığı ormandan sayılmayan alanların vatandaşa makul bir fiyat karşılığında verilmesidir” diye konuştu.

“Amacımız Kamuoyu Oluşturmak”
Son konuşmayı yapan Güzelyalı Mahallesi Muhtarı Ahmet Çalışkan ise amaçlarının kamuoyu oluşturmak olduğunu söyledi. Çalışkan açıklamasında; “Bizim sıkıntımız sadece Takdir Kıymet Komisyonu’nun alacağı kararla ilgili. Biz bu toplantıyı düzenlerken aramızda sadece bir kamuoyu oluşturmak, bunu oluştururken de komisyonda görev alacak arkadaşların taşınmazların tespitleri sırasında biraz daha makul rakamların üzerinde durmalarını sağlamayı amaçladık. Bunu yapabilmek için önce ilçe mal müdürü, ziraat müdürü, ziraat odasından görevlendirilecek teknik ekip, belediyenin imar işleri müdürü veya görevlendireceği herhangi bir arkadaş, tapu kadastro müdürü, emlak komisyoncuları derneğinden bir görevli ve mahalle muhtarı olacak. Bu komisyon arazinin başında arazinin verimi, sulanabilir olup olmadığı, yıldaki verim sayısı ve bütün kriterleri çevredeki raiş değerler, emlak değerleri göz önüne alınarak değerlendirilecektir. Aldığımız duyumlara göre fiyatlar yüksek veriliyor. Bu tereddüdümüzden dolayı da insanlara biraz daha duyarlı davranmaları konusunda bir komisyon oluşturarak fiyatları aşağıya çekmeye çalışacağız. Sizlerden ricamız hem insanlarımızı bu konuda bilgilendirelim hem de komisyondaki bulunan arkadaşlara telkinde bulunalım. Bunun için yapılabilecek bir şey yok zaman içinde olacak. Bu dönemde tapu kadastro işlemleri bitecek ondan sonra bu çalışmalar devreye girecek. Daha 2 yıl kadar zamanımız var” diye konuştu.

2 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.