son haberler

Üreticinin Gözü Fındıkta, Kulağı Fiyatta

Yayınlanma Tarihi: 14 Ağustos 2015 okunma

Üreticinin Gözü Fındıkta, Kulağı Fiyatta
Ekonomi
0

Ordu’da 8 Ağustos tarihinde başlayan fındık hasadı ile birlikte harmanlar da şenlendi. Üretici bir yandan fındığını toplarken, diğer yandan fiyatların nasıl şekilleneceğini merak ediyor. 15 Ağustos’tan itibaren piyasaya inmesi beklenen fındıkta fiyat beklentisi 15 TL.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don afeti nedeniyle binlerce üreticinin büyük oranda gelir kaybı yaşadığı fındıkta bu yıl hasatla birlikte yüzler gülmeye başladı. Bir yandan fındığını toplayan üreticiler, bir yandan da serbest piyasada fiyatların nasıl olacağını merak ediyor.

Rekolte tartışmaları ile geçen Temmuz ayının ardından Ağustos ayının ortalarından sonra piyasaya inmesi beklenen 2015 ürünü fındığın kaç liradan işlem göreceğini kimse kestiremiyor. Geçtiğimiz yıl 20 TL’nin üzerine çıkan ve sezonu 15 TL ile kapatan fındık fiyatının 15 TL’den sezonu açması bekleniyor.

Termeli Tüccar Fiyatı 15 TL Açıkladı
Terme’de yıllardır fındık tüccarlığı yapan Hasan Basri Karaçuha, çiftçilere seslenerek fındığın kilosunu 15 TL’den alacağını söyledi. Karaçuha, “Bu yıl öyle abartıldığı gibi bir fındık yok, hepimiz bu toprakların çocuğuyuz, ne yetiştiğini biliyoruz. Fındığın çoğu boş çıkıyor, kayıp oranı fazla. Fındığın piyasa değerini düşürmenin mantığı yok, ben de bir esnaf olarak fındığın kilosunu 15 TL’den alacağımı duyuruyorum. Çiftçilerimiz korkmasın, fındığı bizde 15 liradan getirsinler alırız” dedi.

“15 TL’nin Altında Kimse Fındığını Satmasın”
Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu da fındık fiyatıyla ilgili son zamanlarda yapılan her türlü haberin çarpıtmaya neden olduğunu belirterek, “Kimse fındığını 15 TL’nin altında satmasın. Fındık 10 liranın altına düşecekmiş gibi haberlere kimse inanmasın, bunlar fındık fiyatını aşağıya çekmek isteyenlerin oyunu” dedi.

“Fındığı Emanete Vermeyin”
Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, yapılan son 15 günde alan çalışmalarında fındıkta yüzde 10-15 hatta yüzde 20’lere varan bir hasarın söz konusu olduğunu söyledi. Yaman, “fındıkta ciddi anlamda küllenmeden dolayı hasar oluşmakta, dökülmeler oluşmakta, çürümeler oluşmakta ve bunu da üreticilerimiz fındığı patoza verdiği zamanda göreceklerdir ” dedi.

Erim Yaman, küllenmenin bu zaman kadar lisanslı bir ilacı olmadığını defalarca vurguladıklarını da hatırlatarak “Tarım Bakanlığı’nın geçici ruhsat verdiği bir ilaç mevcuttu, o ilaçta da kullanan vatandaşlarımızdan edindiğimiz bilgi, gördüklerimize göre ilacın hiçbir şeye faydası olmadığını sadece kandırmaca olduğunu yapılan alan çalışmalarında biz gördük ve Külleme hastalığının ilacının lisanlı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üretilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“Fındığı emanete vermeyin ve mecbur kalmadıkça pazara indirmeyin” çağrısı yapan Yaman, “Biz defalarca ziraat odaları olarak şu çalışmayı yapıyoruz, fındığınızı emanete vermeyin, ihtiyacınız olduğu kadarıyla satın ve piyasaya indirmeyin diye söylüyoruz. Geçen yıl görüldüğü üzere yoğun bir şekilde fındıkta emanete verilmeler oluştu. Tabi geçen yıl rekolte az olduğundan fiyatlar 22 TL ye kadar çıktı, bu yıl bizim üreticiden talebimiz ihtiyacınız olduğu kadar satsın. Bu şekilde yapıldığı sürece fındığın para edeceğini buradan vurgulamış olalım. Fiyat konusuna gelince daha önce yapılan Ziraat odası Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bizimde üreticilerimiz den aldığımız bilgiler 15 Lira’dan aşağıya satılmaması yönünde. Fiyatlarında 15 liradan aşağı düşmeyeceğini 15 liradan aşağıya düştüğü takdirde üretici fındık satmayacaktır” dedi.

“Herkes Bu Rekolteye Göre Hesabına Yapsın”
Fatsa İlçe Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, “Fındıkta 650 bin ton rekolte var. Herkes bu rekolteye göre hesabına yapsın” dedi. Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, “2015 yılında bölgemizin her harmanında fındık olacaktır. Her üreticimizin yüzü gülecektir. Üreticilerimizin durumunun iyi olması esnaflarımızın da yüzünü güldürecek ve ticari bir hareketlilik söz konusu olacaktır. Yeni sezonda başlangıç olarak fındık fiyatları 10-12 TL arasında olacaktır. Bu rakamlarda fındık için iyi rakamlardır. Arzum, fındık fiyatlarının bu rakamların altına düşmemesidir. Bu sezon ve bundan sonraki yıllarda fındık bu fiyatın altına düşmezse ürünümüzün rekoltesi de, kalitesi de artacaktır. Herkes bağına bahçesine daha iyi sahip çıkacaktır. 2015 sezonumuz gerçekten güzel ve herkes için kazançlı bir sezon olacaktır” açıklamasında bulundu.

Üreticilerin serbest piyasadaki fındık fiyatını koruması için piyasaya fındığını bir anda indirmemesi gerektiği bilincinde olduğunu belirten Başkan Feyzi, “Üreticilerimizden en büyük ricam ne zaman fındığı piyasaya indirmeleri gerektiğini bilmeleridir. Onlar mahsulünün ne zaman piyasaya indireceklerini iyi bilen kişiler oldular artık. Üreticilerimiz fındığı belli olan tarihlerde toplasınlar. Hasat zamanından önce toplanmış fındık kilo ve randıman da ciddi derecede sıkıntı yaşatır. Piyasaya fındık indirirken üreticilerimiz mahsullerini iyi kurutsunlar. Piyasaya yaş indirilen fındıklar fındığın kalitesini düşürür ve fiyatının düşmesine sebep olur. Üreticilerimiz fındığı naylon çuvallara koymasınlar. Üreticilerimize en büyük tavsiyem bunlardır. Bu konulara dikkat ederlerse fındıkta kalite de olur, randıman da istenilen seviyede olur. Mahsullerinden iyi kazanç sağlarlar” şeklinde konuştu.

Rekolte ile ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Feyzi, “Fındıkta 650 bin ton rekolte var. Bu rakam 20 bin az veya çok olur onu kesin konuşmak mümkün değildir. Herkes bu rekolteye göre hesabına yapsın” ifadelerini kullandı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.