son haberler

Başkan Demir’den “8 Mart Dünya Kadınlar Günü“ Mesajı

Yayınlanma Tarihi: 8 Mart 2023 okunma

Başkan Demir’den “8 Mart Dünya Kadınlar Günü“ Mesajı
Gündem
0

8 Mart yaşamın her alanındaki kadın sorunlarına çözüm önerilerinin evrensel boyutta dile getirildiği Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış ‘’ Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ‘’ dür. 8 Mart’ın evrensel kadın günü olması, 1857’de başlatılan emek hareketi ile doğrudan ilgilidir.

Kadının sorunu ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel bir konudur. Bu nedenle kız çocuklarımız eğitilmeli, eğitilen ve güçlenen kadının aile ve toplumda birey olarak yer almalı sahip olduğu haklarının değerini bilmeli ve haklarını korumalıdır. Kadınlarımızın istihdama katılımları desteklenmeli, ülkemizde sürdürülebilir kalkınmanın etkin bireyleri haline gelmeleri sağlanmalıdır. Kadınların özgür birey olma ve geleceği koruma adına mücadele ederken; mal ve mülk edinme, çalışma, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik haklarından eşit bir şekilde yararlanamadığı bir dünyada; özgün, barışık, normal ve sağlıklı bir yaşam akışı mümkün değildir.

  1. yüzyıla taşınan en önemli toplumsal sorunların başında kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri gelmektedir. Bu sorunun çözülebilmesi, toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadeleleri mümkün olacaktır. Şiddetsiz ve kadının yaşam haklarına saldırılmadığı bir dünyada yaşamak için kadının güçlendirildiği toplumlara ihtiyaç vardır.

Dünya tarihinde güçlü ve mücadeleci kadınlar her zaman yer almaktadır. Türk kadını Kurtuluş Savaşı’nda vatanımızın bağımsızlığı için milli mücadelede büyük rol üstlenmiş, kahramanca vatanını savunmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ATATÜRK’ ün dediği gibi;

’’ Şuna inanmak lazımdır ki; Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadınların eseridir ‘’ …

Ülkemiz coğrafyasında yaşanan ve büyük hasarlar aldığımız depremler sonrasında, depremde kadın olmak kadınlarımızın hayatını bir kez daha zorlaştırmıştır. Yaşanan acılar kadın olmak, anne olmak, insan olmak adına derin yaralar açmıştır. Yaşam koşullarının olumsuz ve yetersizliği kadınlarımızın üzerindeki yükü ve sorumluluğu daha da artırmıştır. Kadınlarımızın kendini güvende hissedeceği, yaralarının hızlı bir şekilde ve birlikte sarılacağı güzel, mutlu ve umutlu günlere bir an önce kavuşabilmeyi diliyorum.

Kadın hakları için mücadele eden emekçi tüm kadınlarımızı saygıyla anıyor, depremde hayatını kaybeden değerli kadınlarımıza rahmet, ailelerini sevdiklerini ve yakınlarını kaybeden değerli kadınlarımıza baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.

Yaşamımıza değer ve anlam katan bütün kadınlarımızın ‘’ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ‘’ nü kutluyorum.

Mimar Sevindik DİKTEPE DEMİR  – Ünye Kent Konseyi Başkanı

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.