son haberler

BAŞKAN GÜLER’İN ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIĞI BOR KARBÜR TESİSİ AÇILDI

Yayınlanma Tarihi: 20 Mart 2023 okunma

BAŞKAN GÜLER’İN ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIĞI BOR KARBÜR TESİSİ AÇILDI
Gündem
0

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde AR-GE, etüt ve fizibilite çalışmasını başlattığı Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde açıldı.

Açılışa Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’de katıldı.

KATMA DEĞER KATACAK

Savunma sanayisinin gücüne güç katacak bor karbür tesisinde yılda 1000 ton bor karbür üretilecek.

Tam kapasite çalıştığında 279 kişinin istihdam edileceği tesisle birlikte bor cevherindeki katma değer artacak.

Metalurji, nükleer, otomotiv alanı ile aşınmaya dayanıklı mekanik parçalarda da kullanılacak bor karbür üretimi ekonomiye de can suyu olacak.

1 ton bor karbür 45 bin dolar

Buna göre bir ton bor, dönüştükçe değerlenecek.

İşlenmemiş bir ton borun fiyatı 150 dolar olurken, yine 1 ton borik aside 1000 dolar fiyat biçiliyor.

Dönüşüme girdiğinde ise fiyat katlanıyor.

Bir ton bor karbür 45 bin dolar, zırh 300 bin dolar, takım tezgah ucu 1 milyon 200 bin dolar, kumlama nozulu 2 milyon 700 bin dolar ve bor karbürden yapılan 1 ton roket nozulu ise 4 milyon 300 bin dolar olarak değerleniyor.

BOR KARBÜR NEDİR?

Borik asit ve bir miktar karbon kaynağı 2400 derecede gerçekleşen tepkimeyle bor karbüre dönüşüyor. Yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sıcaklığa dayanıklı elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi. Hem de düşük yoğunluğa sahip.

Örneğin bor karbürle güçlendirilmiş bir çelik yelek. Normal bir çelik yeleğin üçte biri oranında hafif ve çok daha dayanıklı. Bu projeyle birlikte zırh üretimi için ham madde temininde dışa bağımlılık tarih olacak.

Zırhlı araçlar, nükleer reaktör kontrol çubukları, roket yakıtı, helikopter pervanesi. Bor karbürün kullanıldığı stratejik ürünlerin yalnızca birkaç tanesi. Bu yatırımla Türkiye, dünya bor liderliğini perçinliyor ve yepyeni bir teknolojiye kavuşuyor.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.