son haberler

Gürel; “Ünye, Medya Anlamında Başarılı Bir Kent”

Yayınlanma Tarihi: 18 Haziran 2015 okunma

Gürel; “Ünye, Medya Anlamında Başarılı Bir Kent”
Gündem
0

Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) ve Ün TV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Gürel, Oney Flash FM’e konuk oldu. Gürel programda yaptığı konuşmada; “Ünye, Medya Anlamında Başarılı Bir Kent” dedi.

89.00 frekansından yayın yapan Oney Flash FM’de Hakan Korkmaz’ın hazırlayıp sunduğu basında bugün programına konuk olan Gürel, Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı projesinin çalışmalarını dinleyicilerle paylaştı.

Gürel, yaklaşık 45 dakika süren programda Hakan Korkmaz’ın sorularını içtenlikle cevapladı.

Ünye’de beraber yaklaşık 4 yıl televizyon programı yaptık. Daha sonra çeşitli nedenlerle bir ulusal televizyon açılışı ve buradan Ankara’ya gidişiniz sebebiyle Ünye’de çok fazla görünmüyorsunuz. Dolayısıyla sizin gazetecilik vasfınızla TİMEF Başkanlığına kadar uzanan, Ünye’den ayrılış sürecinizden bugüne kadar olan bölümü anlatabilir misiniz?

-Biz Ünye’den, Samsun’da bir uydu televizyonu kurmak için ayrıldık. Ama o dönemde Ünye ile bağlantımız hala devam ediyordu. Samsun’da şirketi kurduk 2007 yılında AKS TV yayın hayatına başladı. Bu kanal hala Haber AKS olarak yayınını başarılı bir şekilde devam ettiriyor. 3,5 yıl kadar AKS TV’yi hem sahibi hem de genel yayın yönetmeni olarak çalıştırdım. 2010 yılında TRT Anadolu’nun da yayın hayatına başlamasıyla, AKS TV’yi devrettim ve Ankara’ya gittim. 2010-2013 yılları arasında TRT Anadolu’da “Yerinde Konuşuyoruz” adlı programla haftada bir gün 3 saatlik yayın yapıyorduk. Bu sayede bütün Türkiye’yi dolaştık. 2013 yılında Tüm İletişim ve Medya Federasyonu kuruldu. (TİMEF) Bu Kurumun da hem kurucu genel başkanıyım hem de 1. Olağan kurulunda seçilmiş genel başkanım. Şu anda İletişim ve Medya Federasyonu’nun başkanlığını yapmaktayım. TİMEF yerel medyalardaki kuruluşların ve derneklerin kurduğu bir topluluk. Bu anlamda Türkiye’yi geziyor, yerel kuruluşların sorunları inceleyip projeler hazırlıyoruz. Bu bağlamda Denge ve Denetleme Ağı’ndan da bahsetmek istiyorum.

Denge ve Denetleme Ağı dediğinizde ne anlamamız gerekiyor?
-Denge ve Denetleme Ağı birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulan bir sivil toplum kuruluşu. 2011’in sonlarında 33 tane STK vardı, şu anda 254. Bütün kesimlerden STK bir arada Türkiye’nin daha demokratikleşmesi, özgür ve katılımcı olabilmesi için çalışmalar yapıyor.

gurel_unye_medya_anlaminda_basarili_birkent (2)Şakir Gürel Ankara’da ne yapıyor? İki büyük projeyi almayı nasıl başardı?
-Ankara’da iki proje yürütüyoruz. Bir tanesi Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı, diğeri de Anadolu’dan Avrupa’ya AB ile Medya Açılımı. Hem Bakanlık hem de Avrupa Birliği delegasyonu, karşılarında bu işe gerçekten emek veren ciddi ve bu işi gerçekleştirebilme yeteneğine sahip STK arıyorlar. Bizler yıllardır bu mesleğin içerisinde olduğumuz için Bakanlıkta projeleri gerçekleştirebilecek düzeyde olduğumuzu gördü ve yaklaşık 1 yıl süren değerlendirmeler sonunda bize bu projeyi uygulama hakkı verdi.

Proje’de Ünye’yi merkez almanızın bir nedeni var mı?
-Biz her şeyden önce Ünyeliyiz, Ünye sevdalısıyız. Eğer elimizde bir imkan varsa bunu Ünye için değerlendirmek istiyoruz. Ünye medya anlamında geçmişten bu yana gazetelerin çıktığı, radyoların, televizyonların kurulduğu başarılı bir kent. Ünye baktığınızda bir dünya kenti. Tarihteki misyonuna baktığımızda Osmanlı döneminde önemli işlerin yapıldığı bir kent. Bu nedenle Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya açılımı olarak bu projeyi adlandırdık. Hem ÜN TV çalışanlarının hem de bölge medyası çalışanlarının Avrupa’yla entegresini sağlamaya çalışıyoruz. İşin özü Ünyeli olmamız.

Yıllardır Ünye’yi neden ulusalda göremiyoruz, televizyon yayını neden yok diye sorular alıyoruz. Siz bu proje kapsamında bu olaya nasıl bakıyorsunuz? Bu konuda bir düşünceniz var mı?
-Biz Hizmet TV’yi kurduğumuzda yıllarca Ünye’den bölgeye yayın yapan bir televizyon olduk. Bu ilçeden bölgeye yayın yapmak anlamında bir ilkti. Biz yerel televizyonculuğun, karasal sistemin artık demode olduğunu, insanların başka teknolojilere kaydığını gördük. Durum böyle olunca da uyduya çıkmamız gerektiğini düşündük. Fakat bu aşamada Ünye’nin ekonomik anlamda bu durumu kaldıramayacağını gördük. Çünkü her ay TÜRKSAT’a uydu bedeli olarak 15 bin dolar gibi nakit bir para ödemek gerekecekti. Bunun dönebilmesi içinde 1-2 yıllık maliyeti kenara koymak gerekti. Bunu Ünye’ye yapamayacağımızı gördüğümüz için de Samsun’a gittik, orada bile zorlandık. Artık yayıncılık web TV’ye doğru gidiyor. Bu projenin bize en büyük kazanımı da bu yönde olacak. Normal karasal yayınımızla birlikte web TV olarak televizyon hayatına yeniden başlayacak, 24 saat yayın esasına dayalı olarak yayına devam edeceğiz.

Proje kapsamında bugüne kadar yaptığınız programlara ilişkin kısa bir bilgi verebilir misiniz?
-Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı Projesi, AB Sivil Toplum Diyaloğu 3. Aşamasıyla birlikte başladı. Açılışı Ünye’de gerçekleştirdik ve çeşitli illerden gelen yerel medyacıları ağırladık. Daha sonra medya konusunda eğitim semineri gerçekleştirdik. Ardından seminerlerimiz, forumlarımız ve çeşitli programlarımız oldu. Proje ortağımızın Hollanda’ya giderek çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Son olarak da yerel medya ağırlıklı bir seminer düzenledik. Proje kapsamında televizyon, radyo yayınlarımız ve gazetede yazı dizimiz var. Bu kapsamda çalışmalarımız devam edecek.

Sohbet havasında geçen söyleşinin ardından Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı Projesi kapsamında düzenlenen “İfade Özgürlüğü, Medya Etiği ve İnsan Hakları Konulu” seminere geçildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.