son haberler

‘Karadeniz’in Parlayan Yıldızı Olacağız’

Yayınlanma Tarihi: 9 Mayıs 2015 okunma

‘Karadeniz’in Parlayan Yıldızı Olacağız’
Gündem
0

Ordu’nun deniz üzerine yapılan havalimanı, üniversitesi, limanı, Karadeniz’i, Akdeniz’e bağlayan yolu ile birlikte Karadeniz’in cazibe merkezi olacağını söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, “Karadeniz’in parlayan yıldızı olacağız” dedi.

Son yıllarda kente yapılan yatırımlar, Ordu’nun çehresini değiştirdi. Türkiye’de denize yapılan ilk havalimanı olma özelliği taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı, tamamlanarak 22 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından hizmete açılacak. 26 Mayıs’ta da THY’nin tarifeli seferlere başlayacak olması kentte ve bölgedeki tüm ekonomik dengeleri yeniden şekillendirecek. Günde 2 bin kamyonla yaklaşık 35 milyon ton taş dökülerek yapılan havalimanının özellikle kentin turizmine yönelik ciddi bir ivme katacağı ifade edildi.

Ayrıca Karadeniz’in tam orta noktasında bulunan Ordu’nun Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak olan çevreyolu projesiyle de bölgenin parlayan yıldızı olacağı kaydedildi. İlk kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz – Akdeniz Yolu Projesi’nin 2015 yılı sonuna kadar tamamlanacak olması tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Ordu’nun hem bölgesinin hem de Türkiye’nin ekonomisine yön vereceği şeklinde yorumlanıyor. 506 milyon TL tutarındaki 600 kilometrelik Karadeniz Akdeniz yolunun Karadeniz’in kapısını Ordu-Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-Adana üzerinden Akdeniz’e açacak.

Havalimanı tamamlanan ve çevreyolu projesi sona yaklaşan, 16 bin öğrencisi bulunan Ordu Üniveristesi’nde öğrenci sayısının her geçen yıl artması ve Ünye Limanı’nın da uluslararası standarda kavuşturulacak olması, Ordu’nun bölgenin gelecekte ekonomik gücü olacağı sinyalini veriyor.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu-Giresun havaalanının 1800 dönüm arazisinin şu anki fiyatının 2 milyar dolar olduğunu ifade ederek, “Bize yapım maliyeti 300 milyon dolar civarında. Bu çok güzel bir yatırım. Ayrıca Karadeniz-Akdeniz yolu hayata geçince Akdeniz’e en kısa inen yol olacak. 600 kilometre civarında. Sivaslı 2 saatte Ordu’ya gelecek. Kayseri’den Karadeniz’deki ülkelere ihracatı varsa Mersin’e ineceğine Ordu bölgesinden ihracat yapması daha kısa. Kayseri’den Rusya’ya ve diğer yerlere ihracat olacaksa en kolay yol Karadeniz-Akdeniz yolunun devamında Ordu’dan olacak. Bu Ordu’nun büyüyeceği anlamına geliyor. Rusya’ya, Bulgaristan’a, Romanya’ya muhakkak ihracatı olan bölgenin işadamları var. Rusya üzerinden Orta Asya’ya muhakkak bir ihracat olacak. Kayseri hem sanayi hem ticarette önde gelen üç ilden bir tanesi. Açılmak için muhakkak Ordu’yu, tercih edecektir” dedi.

Ordu ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu dile getiren Servet Şahin, “Dünyada en fazla fındık üreten iliz. Dünya fındığının dörtte birini, Türkiye fındığının üçte birini üretiyoruz. Dünyada bal üretiminde de Ordu il bazında ön sıradayız. Türkiye’de de en fazla bal üreten il konumundayız. Türkiye’nin bal üretimi 98 bin ton civarında. Ordu’da 16 bin ton civarında üretim var” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Enver Yılmaz ise, Ordu-Giresun Havalimanı’nın bir prestij projesi olduğunu ifade ederek, “Yılda 3 milyon yolcu kapasitesi olacak. Çünkü biz İstanbul’da ikinci göçmeniz, 512 bin nüfusuz TÜİK rakamlarına göre İstanbul’da. Avrupa’da ciddi Ordulu var. Yazın bizim nüfusumuz 2 milyonu buluyor. Ulaşım bizim bu bölgenin en önemli sorunudur. Türkiye’de ilkler olarak sayabileceğimiz 5-6 ilkimiz var. Havalimanı ilk oldu. Türkiye’nin en fazla fındık üretildiği il Ordu. Kivide, balda birinciyiz. Kayak tesisimiz var. Denize ve havalimanına en yakın kayak tesisi. Botanik parkımız var, teslim almak üzereyiz. 104 dönüm yaklaşık 18 milyon TL’ye mal oldu. Türkiye’nin dördüncü botanik parkı. Ordu bakir, temiz, yaşanabilir, masum butik bir şehir olacak. 31 Aralık’ta bizi saydığınızda 750 biniz, ama 30 Ağustos ya da 30 Temmuz’da sayarsanız nüfusumuz 2 milyonuz” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.